Με την ευκαιρία ότι σε λίγες ημέρες αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, καλό θα είναι να μνημονευθούν σχετικά κείμενα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαίας Ελλάδος, που περιλαμβάνονται στα έργα του επαναστάτη και εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή, με τα οποία ήθελε να ενισχύσει την ιστορική μνήμη των σκλαβωμένων και να τους δείξει την αρχαία κληρονομιά, των προπατόρων την δόξα, ποιων προγόνων είναι απόγονοι.
Ήταν Δεκέμβριο του 1797 όταν ο επαναστάτης Ρήγας Βελεστινλής κατέφθανε στην Τεργέστη, όχοντας πάρει διαβατήριο από την Αυστριακή Αστυνομία για να κατέβει στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά ο Ρήγας έδινε συγκεκριμένη απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα των τόσων αιώνων σκλαβωμένων Ελλήνων, πώς, με ποιόν τρόπο θα ελευθερωθούν. Είχε ετοιμάσει το στρατηγικό σχέδιο της επανάστασης τους τυπώνοντας κρυφά τον Θούριο και την Επαναστατική Προκήρυξη μαζί με το Σύνταγμά του. Τα άλλα τα εξέδωσε φανερά αποκρύπτοντας τους πραγματικούς του σκοπούς.
Φέτος, το 2023, γιορτάζεται η επέτειος των διακοσίων χρόνων από την σύνθεση του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού. Τότε, το 1823, ο εικοσιπεντάχρονος ποιητής άκουγε στην Ζάκυνθο τους κανονιοβολισμούς από το Μεσολόγγι και συνεπαρμένος από τον αγώνα των σκλαβωμένων Ελλήνων να σπάσουν τις αλυσίδες των τόσων αιώνων σκλαβιάς, σε ένα μήνα έγραψε τον περίφημο Ύμνο στην Ελευθερία, που αναδύθηκε μέσα από τις τόσες αιώνων θυσίες των Ελλήνων.
Η κ. Ιντζεσίλογλου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κάποιος Βενετός ονόματι «Βελεστίνος» από την περιοχή του Αλμυρού, όπου υπήρχε βενετική παροικία, εγκαταστάθηκε στην ερημωμένη τότε περιοχή, όπου όμως ήταν τα πλούσια νερά της Υπέρειας Κρήνης (Κεφαλόβρυσο), τα οποία αξιοποίησε και ανέπτυξε την περιοχή, προσδίδοντας έτσι στον τόπο το ανθρωπωνύμιο «Βελεστίνος».
Η 24η Ιουνίου είναι του μήνα σημαντικό ιστορικό γεγονός. Τότε ο επαναστάτης Ρήγας Βελεστινλής το 1798 στραγγαλίστηκε μαζί με τους επτά Συντρόφους του στον Πύργο Νεμπόϊζα του Βελιγραδίου και τα ιερά σώματά τους πετάχτηκαν στα νερά του Δούναβη, που έγινε ο υγρός τάφος τους
Πολλές οικογένειες από τα γύρω χωριά και κυρίως από το Στεφανοβίκειο και τα Κανάλια έβγαζαν τα προς το ζην αναγκαία αποκλειστικά και μόνον από το ψάρεμα στη λίμνη Κάρλα