ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Πότε άρχισε να τιμάται η επέτειος μαρτυρικού θανάτου του Ρήγα

Γράφει ο Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών - Βελεστίνου - Ρήγα
Πότε άρχισε να τιμάται η επέτειος μαρτυρικού θανάτου του Ρήγα
Τον μήνα Ιούνιο σημαντικό ιστορικό επετειακό γεγονός αποτελεί ο μαρτυρικός θάνατος του επαναστάτη Ρήγα Βελεστινλή και των επτά Συντρόφων του στον Πύργο Νεμπόϊζα του Βελιγραδίου. Ήταν η κατάληξη μετά την προδοτική ενέργεια του μικρόψυχου Έλληνα έμπορου της Τεργέστης, που ανέκοψε τον Ιούνιο του 1798 το προγραμματισμένο στρατηγικό σχέδιο της επανάστασης του, για την αποτίναξη της πολύχρονης σκλαβιάς.
 
Το ιστορικό αυτό ιστορικό γεγονός άρχισε να τιμάται από τον Ιούνιο του 1989 από τον Σύλλογο Βελεστινιωτών Αθηνών και την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα με την διοργάνωση σχετικής εκδήλωσης στην Αθήνα. Πρώτα με Επιμνημόσυνη Δέηση στον ιερό ναό της Ζωοδόχου Πηγής στην οδό Ακαδημίας ή στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση και στη συνέχεια στον ανδριάντα του Ρήγα, που είναι μπροστά στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, με σύντομη αναφορά στο ιστορικό γεγονός, την κατάθεση στεφάνων και τον Θούριο σε παραδοσιακή παραλλαγή. Σχετικά για την εκδήλωση του εορτασμού της επετείου του μαρτυρικού θανάτου του Ρήγα κατά το 1989 έγινε αναφορά στις εφημερίδες, Έθνος, Καθημερινή, Απογευματινή, Εστία, Θεσσαλία καθώς και στη Φωνή του Βελεστίνου, (αρ. φύλλου 41, Ιούνιος 1989).
 
Η επέτειος του μαρτυρικού θανάτου του Ρήγα έκτοτε κάθε Ιούνιο άρχισε να τιμάται και στη γενέτειρά του, το Βελεστίνο, και έχει πλέον καθιερωθεί, έγινε θεσμός.
 
Αναμνηστική φωτογραφία μέρους από την εκδήλωση εορτασμού του μαρτυρικού θανάτου του Ρήγα τον Ιούνιο του 1991 στον ανδριάντα του Ρήγα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τα τέσσερα στεφάνια, που κατατέθηκαν. Διακρίνονται από δεξιά: Νίκος Καππής, Βαγγέλης Ντόντος, Καίτη Παπαρίζου-Καραμάνου, Δημήτριος Κογκούλης, Μαρίκα Στ. Μπομπότη, Μάρκου, Νίκος Σίγουρας, Βάσω Καραμπεροπούλου, Ασημώ Σίγουρα-Καραχάλιου, Στέργιος Λυντέρης και η σύζυγός του, Δημήτριος Καραμπερόπουλος, Στάθης Πάντος, Γιάννης Κουτσοπανάγος, Κ. Κωνσταντέλος, Ελευθερία Παπαρίζου, Θ. Καραμάνος.

Πιο διαβασμένα