Από τη Σημαία του Ρήγα στη Γαλανόλευκη της Σκιάθου
Κάθε αγώνας συνοδεύεται από ένα έμβλημα, κάποια σύμβολα που εμπνέουν, συντηρούν και ενδυναμώνουν τις προσπάθειες ευόδωσης των στόχων του.
Ο Ρήγας Βελεστινλής, Πρωτεργάτης και Πρωτομάρτυρας της Ελληνικής Επανάστασης, αγωνίστηκε με την πένα του, τα συγγράμματά του, τη σύνθεση της Χάρτας και τους συμβολισμούς της, τον «Θούριο» και άλλα επαναστατικά τραγούδια για ένα και μόνο στόχο: Την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την εγκαθίδρυση Παμβαλκανικής Δημοκρατίας.
Όλος του ο μεγαλειώδης αγώνας δεν μπορούσε να μην συνοδεύεται και από ένα έμβλημα-σημαία που θα διέδιδε το μήνυμα για εξέγερση και τη λαχτάρα για ζωή λεύτερη. Η σημαία του Ρήγα περιλαμβάνει τρία χρώματα: μαύρο, λευκό, κόκκινο. [Ο συμβολισμός τους εμπεριέχεται στο παράρτημα του Συντάγματός του].
Το μαύρο δηλώνει «των υπέρ της Πατρίδος και Ελευθερίας ημών θάνατον», το άσπρο, τον δίκαιο αγώνα των υπόδουλων και το κόκκινο, το αυτεξούσιο του Ελληνικού Έθνους.
Στο μέσο της σημαίας υπάρχει το θρυλικό ρόπαλο του Ηρακλέους με τρεις σταυρούς επάνω του, υποδηλώνοντας την αδιάσπαστη συνέχεια της θρυλικής, ένδοξης ελληνικής παράδοσης και της ορθόδοξης παράδοσης.
Τα άσματα του Ρήγα έγιναν γνωστά στους νησιώτες- μιας και η διάδοσή τους ήταν αστραπιαία σε ολόκληρη την υπόδουλη πατρίδα. Οι νησιώτες που ποθούσαν βελτίωση της τύχης τους, δέχονταν με ανοιχτές αγκάλες από τις αντικρινές ακτές τους επαναστάτες που κατέφευγαν στη Σκιάθο όπως καταγράφει ο Τρύφων Ευαγγελίδης («Η νήσος Σκίαθος και αι περί αυτήν νησίδες», 1913).
Πού θα έβρισκαν καλύτερο καταφύγιο, παρά στη μονή Ευαγγελισμού;
Εδώ τον Σεπτέμβριο του 1807 στη Σκιάθο, στη Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, έγινε η μεγάλη σύσκεψη των οπλαρχηγών.
Εδώ εκπονήθηκαν τα σχέδια της επαναστατικής τους δράσης.
Εδώ υφάνθηκε η πρώτη ελληνική σημαία, ευλογήθηκε από τον Όσιο Νήφωνα τον Χίον, αναρτήθηκε και άρχισε να εμπνέει και να συσπειρώνει τους σκλαβωμένους ραγιάδες.
Επί κυανού εδάφους λευκός σταυρός και όρκος ότι θα πολεμήσουν «υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».
Μάλιστα ο Σταθάς «κατασκευάσας αναπέτασεν επί της ναυαρχίδος του την σημαία του ελληνισμού».
Νικοτσάρας και Σταθάς γίνονται φόβος και τρόμος των Οθωμανών.
Γνωστό σε όλους εξάλλου είναι το δίστιχο:
«Στη Σκιάθο και στη Σκόπελο
ποτέ κατής δεν κρένει,
τ` είναι λημέρι του Σταθά,
βίγλα του Νικοτσαρά».
Η σημαία του Αγώνα κατά τον Αλέξανδρο Υψηλάντη (Προκήρυξη 24 Φεβρουαρίου 1821, Ιάσιο) πρέπει να φέρει το σημείο του Χριστιανικού Σταυρού.
Αυτό είχε ήδη γίνει.
Εδώ στη Μονή Ευαγγελισμού Σκιάθου, στη θεοβάδιστη και θεοσκέπαστη Σκιάθο.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως η ελληνορθόδοξη Μεγάλη Ιδέα «Να ξαναφτιάξουμε το Ρωμαίικο» αποτέλεσε τη γενεσιουργό αιτία της παλλαϊκής Επανάστασης του 1821.
Η Μαγνησία λοιπόν δικαιούται να είναι περήφανη για τον Πρόδρομο του 1821, Ρήγα Βελεστινλή και την ύφανση της Πρώτης Σημαίας του Ελληνισμού στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Σκιάθου.