"Παρεμβάσεις «τομή» από το υπουργείο Υγείας στον τομέα της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής"
Τη σπουδαιότητα των παρεμβάσεων που προωθεί το υπουργείο Υγείας στον τομέα της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, υπογράμμισε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την τοποθέτησή του επί του σχετικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την Τρίτη 12 Ιουλίου, όπως αναφέρεται στην σχετική ενημέρωση.
Ο κ. Μαραβέγιας επισήμανε καταρχάς ότι ο τομέας της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχει αναδειχθεί τις τελευταίες δεκαετίες όχι μόνο λόγω της αλματώδους επιστημονικής εξέλιξης, αλλά και εξαιτίας των κοινωνικών αναγκών που έρχεται να καλύψει και στη χώρα μας. Είναι ένας τομέας υπηρεσιών με πολλές και αξιοσημείωτες συνέπειες, τόσο οικονομικές και δημογραφικές όσο προσωπικές, οι οποίες αγγίζουν και τον ευαίσθητο χώρο της βιοηθικής, γεγονός που απαιτεί και καθιστά νευραλγική την παρέμβαση και ρύθμιση από μεριάς της Πολιτείας.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον βουλευτή, το Υπουργείο Υγείας έρχεται να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο της ιατρικά βοηθούμενης αναπαραγωγής με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των συμμετεχόντων και κυρίως όσων προσφέρουν γενετικό υλικό. Για τον λόγο αυτό, προβλέπεται μεταξύ άλλων
-Αύξηση του ηλικιακού ορίου των γυναικών που δύνανται να προσφύγουν σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από το 50ο στο 54ο έτος ηλικίας, καθώς και χορήγηση ειδικής άδειας για ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε γυναίκες ηλικίας από 50 ως 54 ετών.
-Δυνατότητα κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού ζυγωτών και γονιμοποιημένων ωαρίων και για κοινωνικούς λόγους και κατάργηση του ανώτατου ορίου των 20 ετών σε ό,τι αφορά τη διάρκειά της.
-Δικαίωμα του ατόμου να καταθέτει μη γονιμοποιημένο γενετικό υλικό για κρυοσυντήρηση χωρίς τη συναίνεση του συντρόφου, καθώς και ελεύθερη χρήση του σε περίπτωση διαζυγίου και δυνατότητα του δότη να αποφασίζει ο ίδιος στο τέλος για την ανωνυμία του.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μαραβέγιας στο άρθρο 16 του νομοσχεδίου, σχετικά με τις αυτόνομες μονάδες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που δεν απαιτούν δικές τους ανεξάρτητες βοηθητικές εγκαταστάσεις ή ξεχωριστή είσοδο όταν, φυσικά, λειτουργούν εντός μιας ιδιωτικής κλινικής. Όπως είπε, η διάταξη αυτή κινείται στη σωστή κατεύθυνση όταν έχουμε συστέγαση μιας τέτοιας μονάδας και μιας κλινικής με μίσθωση του απαραίτητου χώρου, προκειμένου να υπάρχει λειτουργική αλλά και νομική αυτονομία των δύο δομών.
Μάλιστα, στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε θέσει, κατά την επεξεργασία του προηγούμενου νομοσχεδίου, το γενικότερο θέμα της συστέγασης σε ιδιωτικές κλινικές αυτόνομων μονάδων, αρχής γενομένης από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. «Οι προϋποθέσεις είναι προφανώς οι ίδιες, όπως ίδιο θα ήταν και το νομικό καθεστώς μιας τέτοιας συστέγασης», σημείωσε ο βουλευτής και εκτίμησε πως αυτή είναι η σωστή προσέγγιση του θέματος, προκειμένου να καθοριστούν και οι όροι και οι προϋποθέσεις όλων των συστεγάσεων που μπορεί να ενδιαφέρουν κυρίως στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.