"Η σχεδιασμένη επίθεση της Κυβέρνησης στα κεκτημένα του Κοινωνικού Κράτους, απειλεί την ευημερία των πολιτών"
Η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Κατερίνα Παπανάτσιου, τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας «Νέοι Ορίζοντες».
Η Βουλευτής ξεκίνησε λέγοντας πως από την αρχή της θητείας της Κυβέρνησης, την χαρακτηρίζει η απαξίωση κάθε τι Δημόσιου και η υποβάθμιση κεκτημένων δικαιωμάτων. Σημείωσε δε, ότι η Νέα Δημοκρατία επιτίθεται συστηματικά και με σχέδιο σε κάθε κατάκτηση της μεταπολίτευσης. Η κ. Παπανάτσιου τόνισε πως στη ζυγαριά μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού, η Κυβέρνηση γέρνει πάντα προς το ιδιωτικό και πως στην μάχη μεταξύ Κεφαλαίου και Εργασίας, η Νέα Δημοκρατία έχει διαλέξει στρατόπεδο, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι έτοιμος γι’ αυτή την αντιπαράθεση που βάζει τους πάντες σε θέση μάχης.
Στη συνέχεια η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως το κοινωνικό κράτος για την Κυβέρνηση είναι ένα συμπληρωματικό στοιχείο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ένα ελάχιστο δίχτυ ασφαλείας μόνο για λίγους. Αντίθετα για τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κοινωνικό κράτος λειτουργεί υπέρ της προστασίας όλων των πολιτών, υπέρ των ίσων ευκαιριών, υπέρ της συμπεριληπτικότητας, υπέρ της προστασίας της εργασίας, υπέρ της πρόσβασης στην υγεία και την παιδεία για όλους. Η Βουλευτής χαρακτηριστικά υπογράμμισε πως, «Απέναντι στην επίθεση στη Παιδεία, η Κυβέρνηση βρίσκεται απομονωμένη πλήρως», και συνέχισε λέγοντας, «Όλοι και όλες είναι απέναντι, οι σύγκλητοι, οι σύλλογοι καθηγητών, οι ομοσπονδίες των εργαζομένων, η σύνοδος των πρυτάνεων και φυσικά οι φοιτητές».
Η Βουλευτής επεσήμανε πως η Κυβέρνηση και η Υπουργός προσωπικά, έχουν επιδοθεί σε μία ανελέητη μάχη κατά του δημόσιου πανεπιστημίου. «Τα Πανεπιστήμια, αντί ενίσχυσης και ενδυνάμωσης, δέχονται την απαξίωση, τη συκοφάντηση και οδηγούνται στην αποδόμηση, από μια Κυβέρνηση που σε μεγάλο ποσοστό δεν έχει καθίσει ποτέ στα έδρανά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπανάτσιου και τόνισε πως το μήνυμα της Κυβέρνησης είναι πως η ανοιχτή και ελεύθερη πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο δεν θα είναι πλέον δικαίωμα για όλους και όλες.
Συνεχίζοντας η κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε και στην έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής που θέτει 33 ζητήματα σε σχέση με το παρόν νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στις συγχωνεύσεις των ιδρυμάτων, που θα γίνονται πλέον με προεδρικό διάταγμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της συγκλήτου, στην εκλογή του πρύτανη, η οποία δε θα γίνεται πλέον από τα μέλη ΔΕΠ, αλλά από το συμβούλιο και στην αποδυνάμωση της συγκλήτου με διορισμένους αντιπρυτάνεις και κοσμήτορες. Η Βουλευτής σημείωσε πως το νομοσχέδιο ενισχύει την πολυδιάσπαση των πτυχίων και αποκόπτει τα μεταπτυχιακά από το σώμα της ακαδημαϊκής διαδικασίας καθώς τα εντάσσει ως παράλληλη απασχόληση των καθηγητών. Επιπλέον, υπογράμμισε πως τα δωρεάν μεταπτυχιακά θα οδηγηθούν σε διακοπή και υπενθύμισε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για αύξηση στα δωρεάν προγράμματα και απαλλαγή κατά 30% από τα δίδακτρα.
Η κ. Παπανάτσιου απευθυνόμενη στην κυβέρνηση τόνισε το εξής: «Δημιουργείτε ένα πανεπιστήμιο υπερσυγκεντρωτικό, για να συμπληρώσετε το πλαίσιο της αναγνώρισης της ισοτιμίας των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των πανεπιστημίων». Αντίθετα, δήλωσε πως, «Εμείς δεσμευόμαστε για τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, για την περιφρούρηση της δημοκρατικής του λειτουργίας, δεσμευόμαστε για την κατάργηση των νόμων Κεραμέως, της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και της πανεπιστημιακής αστυνομίας».