ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

  Ζ. Μακρή: Συνεργασία με πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου

Εκτενή συνεργασία, είχε, την Πέμπτη 7 Ιουλίου, με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Χ. Στρατηγόπουλο και μέλη του Δ.Σ., στα γραφεία του Συλλόγου, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή
  Ζ. Μακρή: Συνεργασία με πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου

Όπως σημειώνεται στην σχετική ενημέρωση, η κ. Μακρή, η οποία από την αρχή της συζήτησης, τόνισε πως αποτελεί γι’ αυτή εκτός από μεγάλη τιμή και μεγάλη χαρά να παρευρίσκεται σ’ ένα χώρο και σ’ ένα σύλλογο που υπηρέτησε με περηφάνεια από τις θέσεις της συμβούλου και της γενικού γραμματέα, ενημερώθηκε αναλυτικά για τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον νομικό κόσμο της χώρας αλλά και τα θέματα που απασχολούν τους δικηγόρους της Μαγνησίας, ειδικότερα. Συγκεκριμένα, τέθηκε το ζήτημα της ταχύτερης αποπληρωμής των προγραμμάτων της νομικής βοήθειας καθότι η καθυστέρηση εκκαθάρισης και πληρωμής των αποζημιώσεων δημιουργεί αγκυλώσεις και ουσιαστικά αποτρέπει πολλούς δικηγόρους να συμμετάσχουν σ’ αυτό το εξαιρετικά σημαντικό και με μεγάλο κοινωνικό αποτύπωμα, πρόγραμμα.

Επιπρόσθετα, τονίστηκε η ανάγκη κατάργησης ή μείωσης του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες και η επέκταση της απαλλαγής των δικηγόρων από την απόδοση του ΦΠΑ με εισόδημα έως τις 25.000€ και όχι έως τις 10.000€ ως ισχύει σήμερα. Τα θέματα αυτά αποτελούν πάγια αιτήματα και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και τέθηκαν εκ νέου και στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη. Η υφυπουργός από την πλευρά της συμφώνησε πως και αυτή θα θέσει τα θέματα αυτά ενώπιον της ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου και όπως έχει συμβεί επανειλημμένα κατά το πρόσφατο παρελθόν θα αναζητηθεί η βέλτιστη δυνατή λύση στα πλαίσια του δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Συζητήθηκε επίσης, διεξοδικά το θέμα της αναδιάρθρωσης του δικαστικού χάρτη της χώρας με πιθανές καταργήσεις ή συγχωνεύσεις δικαστηρίων της χώρας κυρίως στον χώρο της διοικητικής Δικαιοσύνης, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη προσπάθεια ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης, με την πλευρά των δικηγόρων να τονίζει πως η ψηφιοποίηση δεν συνεπάγεται αυτόματα και την μείωση της δικηγορικής ύλης. Εξάλλου, μία περαιτέρω μείωσή της θα συνιστούσε σημαντικό πλήγμα στον ήδη δοκιμαζόμενο κλάδο των δικηγόρων, ενώ αντίθετα με τη θέσπιση νέων αποσυμφορητικών  νομοθεσιών, ή ενδεικτικά την ανάθεση υπηρεσιών δημόσιου χαρακτήρα που αφορούν για παράδειγμα το κτηματολόγιο, θα δημιουργούνταν νέα δικηγορική ύλη και φυσικά θα επιταχύνονταν κατά πολύ ο χρόνος διεκπεραίωσης των αιτημάτων των πολιτών. Ένα επίσης σημαντικό ζήτημα που υπογραμμίστηκε είναι και η ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 187 παρ.6 ΠΚ ως προς το συλλήβδην  μη ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης για τα συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα.

Τέλος,  σε ό,τι αφορά το θέμα του Δικαστικού Μεγάρου, υπογραμμίστηκε από τα μέλη του Δ.Σ.,  η ανάγκη της συντήρησης του υπάρχοντος κτιρίου, και τούτο,  ανεξάρτητα με την ήδη δρομολογηθείσα κατασκευή του νέου κτιρίου, μέσω ΣΔΙΤ όπως είχε συμφωνηθεί παρουσία όλων των βουλευτών, του Δημάρχου Βόλου και των εμπλεκόμενων συλλόγων. Η κ. Μακρή, συμφώνησε να επικαιροποιήσει, την ενημέρωση, που έχει λάβει, ήδη, για το θέμα αυτό,  ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου από το αρμόδιο υπουργείο.

Μετά το τέλος της συνεργασίας, η κ. Μακρή, ευχαρίστησε, τον πρόεδρο αλλά και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, για την άκρως εμπεριστατωμένη και ουσιαστική ενημέρωση που της παρείχαν και δήλωσε πως θα είναι πάντα διαθέσιμη όχι μόνο για λόγους εκτίμησης και αγάπης, αλλά και εξαιτίας της συνδικαλιστικής επάρκειας και ικανότητας των μελών του Δ.Σ., για να ακούσει αλλά και να στηρίξει τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου που έχουν ως κύριο στόχο την βελτίωση της απονεμόμενης Δικαιοσύνης, του εργασιακού βίου των δικηγόρων αλλά και των παρεχόμενων δικαστηριακών υπηρεσιών προς τους πολίτες της Μαγνησίας και της χώρας γενικότερα.