Ο Κων. Μαραβέγιας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για το θέμα της συνταξιοδότησης 4 γιατρών στο "Αχιλλοπούλειο"
Όπως τόνισε ο κ. Μαραβέγιας, μετά από διαδοχικές παρατάσεις, οι 4 γιατροί πλησιάζουν σε λίγες μέρες το απώτατο χρονικό όριο που ορίζει ο νόμος για την παραμονή τους στο Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου και οδηγούνται σε αναγκαστική συνταξιοδότηση. Το ίδιο συμβαίνει και με νοσοκομεία άλλων περιοχών ή με Κέντρα Υγείας της περιφέρειας. Επομένως, το πρόβλημα της αναπλήρωσης του ιατρικού προσωπικού, αφενός δεν περιορίζεται στη Μαγνησία, αφετέρου αγγίζει και άλλες πτυχές του συστήματος, όπως το κατά πόσον υπάρχουν γιατροί διατεθειμένοι να καλύψουν άμεσα αυτά τα κενά ή ο χρόνος που χρειάζεται το ίδιο το ΕΣΥ για να ολοκληρώσει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στελέχωσης του. Πρόκειται, σύμφωνα με τον βουλευτή, για πραγματικές αντικειμενικές δυσκολίες, που δεν αποτελούν ατομικά αλλά συστημικά προβλήματα.
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά την παράταση του χρόνου παραμονής στην υπηρεσία κλάδου ΕΣΥ, ιατρών ειδικότητας αναισθησιολογίας και νεφρολογίας και στις απόψεις που διατυπώνονται ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να ισχύσει για όλους τους ενδιαφερόμενους γιατρούς, ο κ. Μαραβέγιας σχολίασε ότι το σημαντικό αυτό θέμα τίθεται δυστυχώς σε λάθος βάση. Η ορθή προσέγγιση είναι να εξεταστεί σε συνάρτηση με τις ανάγκες της κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας σε ιατρικό προσωπικό.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, ένας συνολικός τρόπος εξέτασης τυχόν αναγκαίων παρατάσεων για όσους συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους και φυσικά μόνο για εκείνους που θα ήθελαν να παραμείνουν στο ΕΣΥ, θα ήταν η έκδοση εγκριτικής απόφασης από την οικεία ΥΠΕ, μετά από συνεκτίμηση όλων των υπηρεσιακών αναγκών, των αιτήσεων και βέβαια των δυνατοτήτων αναπλήρωσης των συγκεκριμένων γιατρών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνεται ταυτόχρονα, για όλες τις ειδικότητες και όλους τους εν δυνάμει συνταξιούχους.
«Νομίζω, ότι μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να δώσει απάντηση στο πρόβλημα. Με σεβασμό στην προσφορά αυτών των συναδέλφων, αλλά και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που έχει αποδείξει ότι αναζητά λύσεις και είναι ανοιχτή σε κάθε εποικοδομητική πρόταση, αρκεί να μην μετατρέπεται το όποιο πολιτικό θέμα σε προσωπική διαφορά και να μην υποβιβάζεται η πολιτική αντιπαράθεση σε μια απόπειρα ευτελισμού όσων έχουν άλλη άποψη», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο θέμα με τις οφειλόμενες τακτικές εφημερίες-υπερωρίες του 2022 και τις πρόσθετες αντίστοιχες αμοιβές για το 2021 λόγω του κορωνοϊού. Πρόκειται για επιπλέον αμοιβές εφημεριών για γιατρούς ορισμένων ειδικοτήτων, που εργάστηκαν πέρα και πάνω από τα καθήκοντά τους, για να αποσυμπιέσουν την κατάσταση στα νοσοκομεία. Ήδη, η υφυπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα έχει εξαγγείλει τη διευθέτηση της εκκρεμότητας για τον Απρίλιο, όμως ο κ. Μαραβέγιας έθεσε το γενικότερο θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των νοσοκομείων, προκειμένου να μπορούν να πληρώνουν έγκαιρα όλες αυτές τις πρόσθετες αμοιβές.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, όπου φαίνεται ότι το ΕΣΥ θα κληθεί να δώσει ξανά μια καινούργια μάχη κατά της πανδημίας, θα πρέπει οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων να διαθέτουν τα αναγκαία κονδύλια για την επέκταση και τη συμπλήρωση του προγράμματος εφημεριών και υπερωριών. Ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί έγκαιρα λύση, προτού ξαναεμφανιστεί το πρόβλημα με την πληρωμή των πρόσθετων αμοιβών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.