ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H πρόληψη είναι δυνατή μόνο με τη συνεργασία των τοπικών φορέων

Δήλωση του Ευθύμιου Ζιγγιρίδη στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών (26/6)
H πρόληψη είναι δυνατή μόνο με τη συνεργασία των τοπικών φορέων

Στη νέα στρατηγική της ΕΕ για τα ναρκωτικά για την περίοδο 2021-2025 δηλώνεται ρητά ότι  η ευρωπαϊκή προσέγγιση στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών θα πρέπει να είναι επιστημονικά  τεκμηριωμένη, ισόρροπη και ολοκληρωμένη και, εντέλει, να κρίνεται από τον αντίκτυπό της  στην υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών της.

Η Ευρωπαϊκή Έκθεση η οποία δημοσιοποιήθηκε το 2021 παρουσίασε μεταξύ άλλων τα παρακάτω στοιχεία:
▬  Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περί τους 83 εκατομμύρια ενήλικες ή ποσοστό 28,9% των Ευρωπαίων ηλικίας 15-64 ετών εκτιμάται ότι έχει κάνει χρήση παράνομης  ουσίας κατά τη διάρκεια της ζωής του.
▬ Δοκιμή χρήσης ουσιών αναφέρεται πιο συχνά από άνδρες (50,6 εκατομμύρια) παρά από γυναίκες (32,8 εκατομμύρια).
▬ Η συχνότερη ουσία που αναφέρεται είναι η κάνναβη (47,6 εκατομμύρια άνδρες και 30,9 εκατομμύρια γυναίκες).
▬ Σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι εκτιμήσεις για χρήση κοκαΐνης τουλάχιστον μία φορά (9,6 εκατομμύρια άνδρες και 4,3 εκατομμύρια γυναίκες).
▬  Εκτιμάται ότι 17,4 εκατομμύρια νεαροί ενήλικες (ηλικίας 15-34 ετών) έκαναν χρήση ουσιών τον τελευταίο χρόνο (16,9%), με τον αριθμό των ανδρών (21,6%) να είναι σχεδόν διπλάσιος εκείνου των γυναικών (12,1%).

Η κατάχρηση ουσιών σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας και κοινωνικών προβλημάτων, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό, υψηλή αρτηριακή πίεση, διάφορους καρκίνους (π.χ. καρκίνος του μαστού), ψυχικές διαταραχές, σύνδρομο νεογνικής αποχής, ακούσια εγκυμοσύνη, σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Όλα αυτά επιβαρύνουν το σύστημα υγείας όλων των χωρών και κατ’ επέκταση την οικονομία τους.

Δεδομένου του αντίκτυπου της κατάχρησης ουσιών στη δημόσια υγεία και του αυξημένου κινδύνου για μακροπρόθεσμες ιατρικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών χρήσης ουσιών, είναι σημαντικό να αποτραπεί η έναρξη της  χρήσης ουσιών. Οι προληπτικές παρεμβάσεις που βασίζονται σε στοιχεία, που πραγματοποιούνται πριν από την ανάγκη θεραπείας, είναι κρίσιμες επειδή μπορούν να καθυστερήσουν την πρώιμη χρήση και να σταματήσουν την εξέλιξη από τη χρήση σε προβληματική χρήση ή σε διαταραχή χρήσης ουσιών.

Αυτό το έργο επιτελούν τα Κέντρα Πρόληψης στην Ελληνική επικράτεια. Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και φορείς της αυτοδιοίκησης προσπαθούν μέσω προγραμμάτων να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν πληθυσμιακές ομάδες προκειμένου να τις αποτρέψουν από την χρήση ναρκωτικών ουσιών. 

Ο σοφός λαός μας υποστηρίζει ότι «η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία» και η πρόληψη είναι δυνατή μόνο με τη συνεργασία των τοπικών φορέων.
 
Ευθύμιος Ζιγγιρίδης, BEng MSc AMIEE MILT
Πρόεδρος Δ.Σ. Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής»
Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Πανελληνίου Δικτύου Κέντρων Πρόληψης «ΔΙ.ΚΕ.ΠΡ.Ε.»