ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Βόλου

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας σχετικά με την περαιτέρω αύξηση των ελλείψεων σε προσωπικό μετά και την συνταξιοδότηση τεσσάρων γιατρών από το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης και Γιώργος Μαρίνος
Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Βόλου

Στην ερώτησή τους, οι δύο βουλευτές αναφέρουν:

"Οι πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις τεσσάρων ακόμη γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου (Γ.Ν.Β.), ενός παθολόγου, μίας κυτταρολόγου, μιας βιοπαθολόγου και ενός ακτινολόγου, ενέτειναν το μεγάλο πρόβλημα των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Γ.Ν.Β.

Παρά το χρόνιο αίτημα των εργαζομένων στο νοσοκομείο του Βόλου για προσλήψεις όλου του αναγκαίου ιατρικού νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, το Γ.Ν.Β. συνεχίζει να είναι υποστελεχωμένο.

Ταυτόχρονα η επιχείρηση κάλυψης των αναγκών με μετακινήσεις προσωπικού και με «ανακάτεμα της τράπουλας» των ειδικοτήτων, όπως συνέβη με την αλλαγή του οργανισμού του νοσοκομείου το 2021, σύμφωνα με τον οποίο καταργήθηκαν 10 σημαντικές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού (Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Δερματολογίας/ Αφροδισιολογίας, Ρευματολογίας, Πνευμονολογίας, Ενδοκρινολογίας, Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Χειρουργικής Θώρακος) για να αντικατασταθούν με άλλες ειδικότητες, δεν λύνει το πρόβλημα. Αντίθετα διαιωνίζει την υποβάθμιση του Γ.Ν.Β., επιδεινώνει το διαρκές πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης ακόμη και των εφημεριών των τμημάτων.

Επιπλέον η ένταξη του Νοσοκομείου Βόλου στο σύστημα του Ελληνικού Δικτύου Διαγνωστικών Ομοιογενών Ομάδων (DRG) έχει άμεση σχέση με την πολιτική για το «νέο Ε.Σ.Υ.» της Ν.Δ., που είναι συνέχεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και για την ενίσχυση της αυτοτελούς επιχειρηματικής λειτουργίας του νοσοκομείου (ελάχιστες δωρεάν «παροχές», αυξημένες άμεσες και έμμεσες πληρωμές από τους ασθενείς, μείωση κρατικών δαπανών, κ.ά.), που στοχεύει μεταξύ άλλων και στο να στοιχίζουν οι ασθενείς πιο φτηνά και παράλληλα να εντατικοποιηθεί και να επιδεινωθούν οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.
Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις, η απόφαση του Υπουργού, να κάνει δεκτό το αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας να παραταθεί η δυνατότητα των προς συνταξιοδότηση γιατρών να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι το τέλος του έτους, εφόσον το επιθυμούν, δεν λύνει το πρόβλημα αν άμεσα δεν καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις του προσωπικού, όχι με βάση μόνο το σημερινό οργανόγραμμα του Γ.Ν.Β., αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες και την κάλυψη όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
• Να καλύψει άμεσα τα κενά που θα προκύψουν λόγω της επικείμενης αποχώρησης των τεσσάρων ιατρών του Γ.Ν.Β.
• Να στελεχωθεί το Γ.Ν.Β. με όλες τις ειδικότητες και όλα τα τμήματα με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία.
• Να εξασφαλιστεί επαρκή χρηματοδότηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για την κάλυψη των αναγκών"

πηγή: ΕΡΤ Βόλου