ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κων. Μαραβέγιας: Μονόδρομος η αποανθρακοποίηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Την άποψη ότι η αποανθρακοποίηση αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, που αργά αλλά σταθερά υποθηκεύει το μέλλον των λαών, εξέφρασε ο βουλευτής  Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη 25 Μαΐου, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο
Κων. Μαραβέγιας: Μονόδρομος η αποανθρακοποίηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

"Έχουμε πια αγγίξει ένα σημείο καμπής στην ανθρώπινη ιστορία που επιβάλλει γενναίες αποφάσεις και ο χρόνος που έχουμε στη διάθεση μας μειώνεται διαρκώς", τόνισε ο κ. Μαραβέγιας και πρόσθεσε ότι η απεξάρτηση των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των μεταφορών από τους υδρογονάνθρακες και ιδιαίτερα από το πετρέλαιο, είναι πλέον μονόδρομος. |Η σημερινή ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη των τιμών των καυσίμων», όπως είπε, «είναι το καμπανάκι που χτύπησε για να μας υπενθυμίσει κάτι που ήδη ξέραμε: ότι πρέπει να απεξαρτήσουμε την οικονομία μας από τα ορυκτά καύσιμα, όχι μόνο για οικολογικούς ή οικονομικούς λόγους. Αλλά πλέον και για λόγους επιβίωσης|.
 
Αναφερόμενος στις πολιτικές της Ε.Ε., ο βουλευτής σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο μείωσης της εξάρτησης της από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030, με συγκεκριμένα "εργαλεία", όπως:
1.         Η περαιτέρω αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
2.         Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός των νέων κτιρίων
3.         Η εξοικονόμηση ενέργειας με την ενεργειακή αναβάθμιση παλιών κτιρίων
4.         Η διάδοση της ηλεκτροκίνησης με την ταυτόχρονη εισαγωγή του υδρογόνου ως βασικού καυσίμου στις αστικές μετακινήσεις
5.         Η χρήση περιβαλλοντικά φιλικών τεχνολογιών από την λειτουργία των οικιακών συσκευών μέχρι τον εκσυγχρονισμό των διεθνών μεταφορών και βέβαια πανευρωπαϊκά
6.         Η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των περιοχών εκείνων που πλήττονται οικονομικά από την αποανθρακοποίηση της ενεργειακής μας βιομηχανίας.
 
Σύμφωνα με τον κ. Μαραβέγια, η Ελλάδα, ως μέρος της Ευρωπαϊκής πρωτοπορίας, στοχεύει στην γρήγορη αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στην αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως η κυβέρνηση της ΝΔ είναι δέσμια ιδεοληψιών σε ότι αφορά λ.χ. την απολιγνιτοποίηση, αφού πρώτη προτεραιότητα της χώρας είναι και θα παραμείνει η ενεργειακή της επάρκεια σε συνδυασμό με την ασφάλεια εφοδιασμού.
 
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο και τη διάταξη που προβλέπει διοικητική επιβάρυνση των επιχειρήσεων για την συμμόρφωση τους με τους απαιτητικούς περιβαλλοντικούς στόχους, σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εξαιρούνται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές λειτουργίας, τις οποίες σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούσαν να εφαρμόσουν. Παράλληλα όμως, για τις μεσαίες και μεγάλες εταιρίες που καλούνται να πάρουν σειρά ενεργειακών μέτρων, πρότεινε να επιχορηγηθούν από την Πολιτεία κατά την διάρκεια αυτής της δύσκολης ενεργειακής μετάβασης.
 
Στο σημείο αυτό, ο κ. Μαραβέγιας υπενθύμισε ότι μπορούν να αξιοποιηθούν για τον συγκεκριμένο σκοπό το ΕΣΠΑ 2021-27 και το Ταμείο Ανάκαμψης που περιέχει ειδικό άξονα προτεραιότητας για την ανάπτυξη της λεγόμενης "πράσινης" και κυκλικής οικονομίας. Επίσης, το πρόσφατα κατατεθέν πρόγραμμα RePowerEU ανοίγει ένα ακόμα πεδίο χρηματοδοτήσεων που μπορεί και πρέπει να εκμεταλλευθεί η Ελλάδα, διεκδικώντας πρόσθετα κονδύλια από ένα σύνολο 210 δις ευρώ που θα διαθέσει η Κομισιόν για την διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και την αξιοποίηση περιβαλλοντικά φιλικών καυσίμων.
 
Κλείνοντας, εκτίμησε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αξιοποιήσει άμεσα την διττή διάσταση των αρμοδιοτήτων του για να προωθήσει επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές που θα μετατρέψουν την χώρα μας σ’ αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει οραματιστεί: μια Ελλάδα ενεργειακό κόμβο όχι μόνο των Βαλκανίων αλλά ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.