Σε σημείο αναφοράς για την Άγρια Ορχιδέα αναδεικνύεται η Κερασιά
Το φεστιβάλ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης 5 με τίτλο: "Διάχυση αποτελεσμάτων στην κοινωνία: Εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις σχετικές με την κλιματική αλλαγή και τους υδάτινους πόρους», εντάσσεται στο έργο "ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ - Καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων" και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.
Το έργο υλοποιείται από την ΚοινΣΕπ «Δράση και Ενέργεια" (Συντονιστής εταίρος ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου.
Μαγικές εικόνες στη μοναδική φύση της Κερασιάς Βορείου Πηλίου
Στο διήμερο Φεστιβάλ παραβρέθηκαν μαθητές, δάσκαλοι και τοπικοί επισκέπτες, ενώ μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου συμμετείχαν στον διαγωνισμό φωτογραφίας και στο κυνήγι εντοπισμού κρυμμένης ορχιδέας. Στους νικητές δόθηκαν αναμνηστικές πλακέτες και δώρα όπως μία φωτογραφική μηχανή και ένας πίνακας ζωγραφικής της Αρετής Κάρλου με θέμα ένα τοπίο της περιοχής.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Λίμνη Κάρλα και τις ομορφιές της και να δουν με τα μάτια τους κάποιες επιπτώσεις από την Κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες που αυτή φέρει στους υδάτινος πόρους, αλλά και στην Χλωρίδα της περιοχής, μέσα από μια εξαιρετική ξενάγηση και ενημέρωση από τους εκπροσώπους του Συλλόγου Κερασιωτών.
Για παράδειγμα όπως ανέφερε και ο κ. Δημήτρης Οικονομίδης, υπεύθυνος του Κέντρου Έρευνας και Προστασίας Αυτοφυούς Ορχιδέας και συνεργάτη του έργου «Κάρλα κλίμα γη ύδωρ», ένα μοναδικό σε ομορφιά και συμπεριφορά φυτό – οι Αυτοφυείς Ορχιδέες - που ευδοκιμούσαν στην γύρω περιοχή της λίμνης Κάρλας σήμερα κινδυνεύουν και οφείλουμε να τις προστατέψουμε.
Για το σκοπό αυτό το έργο "ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ¨ έχει εγκριθεί προς υλοποίηση από το Πράσινο Ταμείο, δείχνοντας με αυτό το τρόπο έμπρακτα την ευαισθησία του, για την προστασία των οικοσυστημάτων, αναδεικνύοντας καινοτόμες δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
Αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2023 και θα επιδιώξει να φέρει κοντά τοπικούς φορείς με σημείο αναφοράς τις προσκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η περιοχή της λίμνης Κάρλας, ενόψει της κλιματικής αλλαγής, σε ότι αφορά στις χρήσεις γης και τους υδάτινους πόρους, δίνοντας λύσεις και προτάσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστή Εταίρου "Δράση και Ενέργεια" κ. Ευάγγελος Θέος και η πρόεδρος του Συλλόγου Κερασιάς κ. Ελένη Παπαδημητροπούλου, "το κύριο στοιχείο του έργου αποτελεί ο δημόσιος διάλογος που θα αναπτυχθεί με φορείς και κοινωνικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε σχετικά θέματα που αφορούν το κλίμα, τα νερά και τις καλλιέργειες. Ωφελούμενοι του έργου είναι άτομα και φορείς που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα (αγρότες, επιστήμονες, στελέχη της αυτοδιοίκησης, κ.α.), αλλά και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (καθηγητές, φοιτητές, μαθητές).
Το έργο υποστηρίζεται από σημαντικούς φορείς της περιοχής (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Ρήγα Φεραίου, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, Δίκτυο μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την κοινωνικήαλληλεγγύη και την οικονομία, Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού Ποταμού) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών".
Ο Συντονιστής Εταίρος ευχαρίστησε τον Σύλλογο Κερασιάς για το εξαιρετικό έργο που επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια , αναδεικνύοντας την Κερασιά και το Βόρειο Πήλιο, ως έναν μαγικό πανευρωπαϊκό προορισμό για τους λάτρεις της άγριας ορχιδέας, που ταξιδεύουν από πολύ μακριά για να δουν από κοντά τα σπάνια αυτά φυτά και συνεχάρη όλα τα στελέχη για την απόλυτη προσήλωση, τις γνώσεις και τη μεταδοτικότητα των μηνυμάτων προς την κοινωνία, που αφορούν την Κλιματική Αλλαγή και την προστασία της Βιοποικιλότητας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το Site του προγράμματος: www.karlaclima.gr ή/και τις σελίδες μας στα κοινωνικά δίκτυα
Facebook: https://www.facebook.com/karlaclimachange
Instagram: https://www.instagram.com/karlaclimachange/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCTsWmn-g7tfClUtI-Ljlfdw