"Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και οι κίνδυνοι για τη χώρα μας - Ο ρόλος των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων"
Στην εκδήλωση μίλησε ακόμα, ο ο Νίκος Κανέλλος, τέως πρέσβης.
Στην εισαγωγική ομιλία του ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε στους σφοδρούς ανταγωνισμούς, που έχουν προκαλέσει την αιματοχυσία στην Ουκρανία, καθώς και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς. Όπως σημείωσε: "Η κυβέρνηση της ΝΔ ενεργά συμμετέχει στους σχεδιασμούς του ευρωατλαντισμού, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Πρόσφατη είναι η αδειοδότηση του σταθμού αποθήκευσης 180.000 τον. υγροποιημένου αερίου, καταριανών και αμερικανικών συμφερόντων, στο λιμάνι του Βόλου. Πρόκειται για βήμα προς την περιβόητη πολιτική «απεξάρτησης» της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, προς όφελος αμερικάνικων, ευρωπαϊκών και άλλων μονοπωλίων. Αυτό το οικονομικό «σκέλος» συνοδεύεται από το στρατιωτικό, δηλαδή τη γιγάντωση των στρατιωτικών βάσεων του θανάτου, την εμφάνιση και νέων, όπως εδώ στην περιοχή της Μαγνησίας, π.χ. με τη βάση στο Στεφανοβίκειο. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν δυσκολεύτηκε και πολύ για τους σχεδιασμούς αυτούς, μιας και για τα δύο παραπάνω σκέλη το έδαφος είχε «οργώσει» και είχε «ιδρώσει» για αυτά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τι σηματοδοτεί, όμως για το λαό της Μαγνησίας αυτή η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας και της περιοχής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ;
Προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι» και να πείσουν το λαό της περιοχής, που ήδη βιώνει την καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών, πως όλοι οι παραπάνω οικονομικοί και στρατιωτικοί σχεδιασμοί θα οδηγήσουν στην «οικονομική άνθιση» της περιοχής. Μονάχα, που αυτή η «άνθησή» τους, αφορά τα κέρδη κάποιων ομίλων, αλλά είναι πέρα για πέρα «τοξική» για το λαό, για το περιβάλλον. Είναι «βήματα», που περικλείουν μεγάλους κινδύνους για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, στα πλαίσια του σφοδρού ανταγωνισμού, που σήμερα αιματοκυλεί την Ουκρανία, κι αύριο απειλεί να «τσουρουφλίσει» νέες περιοχές".
Το στέλεχος του ΚΚΕ, αναφερόμενο στις μάχες, που συνεχίζονται στην Ουκρανία, μετά την απόφαση της ρωσικής ηγεσίας να προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή, σημείωσε πως το ΚΚΕ καταδικάζει αυτήν εξέλιξη, και ταυτόχρονα καταδικάζει και τη στάση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, που με ψεύτικα προσχήματα έχουν βάλει μπροστά την κρεατομηχανή του ιμπεριαλιστικού πολέμου και πρόσθεσε: «Απορρίπτουμε τη λογική, που λέει πως πρέπει να διαλέξουμε πλευρά ληστή, δηλαδή το ποια μονοπώλια, αμερικάνικα, ευρωπαϊκά, ή ρωσικά, ή κινεζικά θα εκμεταλλεύονται τους λαούς και τον πλούτο της περιοχής. Παλεύουμε, τουλάχιστον, στη συνείδηση των εργαζομένων να καταδικαστούν και να ηττηθούν οι καπιταλιστές και τα εγκληματικά συμφέροντά τους, ανεξάρτητα από το σε ποια πλευρά της στρατιωτικής σύγκρουσης βρίσκονται, ανεξάρτητα αν προωθούν οι μεν τα συμφέροντά τους με τη σημαία δήθεν της «ελευθερίας και δημοκρατίας», της «αυτοδιάθεσης» των λαών και οι δε του κάλπικου «αντιφασισμού».
Είμαστε αλληλέγγυοι με τους κομμουνιστές και τους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας και είμαστε στο πλευρό τους για να δυναμώσει το μέτωπο ενάντια στον εθνικισμό, που καλλιεργεί η κάθε αστική τάξη. Οι λαοί των δύο χωρών, που έζησαν ειρηνικά και μεγαλούργησαν από κοινού στα πλαίσια της ΕΣΣΔ, αλλά και όλοι οι άλλοι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να ταχθούν με την πλευρά του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή, της μιας ή της άλλης συμμαχίας που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων".
Το στέλεχος του ΚΚΕ ανέδειξε τις αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, τις αντιθέσεις για τη μοιρασιά του ορυκτού πλούτου, της ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς των εμπορευμάτων, των μεριδίων των αγορών, των γεωπολιτικών στηριγμάτων.
Αναδείχτηκαν οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, των άλλων αστικών κομμάτων του ευρωατλαντισμού (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κοκ) για την εμπλοκή της χώρας στις αιματηρές εξελίξεις στην Ουκρανία. Σημείωσε πως σε αυτές τις συνθήκες το ΚΚΕ προτάσσει την πάλη «για να κλείσουν οι στρατιωτικές βάσεις, να επιστρέψουν στη χώρα οι στρατιωτικές δυνάμεις, που βρίσκονται εκτός συνόρων, να δυναμώσει η πάλη για να αποδεσμευτούν οι χώρες από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμμαχίες, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με το λαό κυρίαρχο στον τόπο μας».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Κανέλλος, προσπάθησε να αναλύσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία μέσα από την πολύχρονη εμπειρία του στη διπλωματία. Σημείωσε πως πέρα από τις πολεμικές συγκρούσεις, υπάρχουν διεργασίες σε επίπεδο διπλωματίας, που πολλές φορές δεν γίνονται γνωστές και επιδρούν εις βάρος των λαών της περιοχής και γενικότερα. Τόνισε πως η χώρα μας δεν πρέπει να εμπλακεί σε αυτή την αντιπαράθεση και να μην διαλέξει στρατόπεδο μεταξύ των συγκρουόμενων δυνάμεων. Στάθηκε στις αλλαγές που θα φέρει ο πόλεμος στον κόσμο συνολικά και τόνισε πως "η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας που προετοιμάζεται, δεν θα φέρει τίποτα θετικό στους λαούς".
Στη συνέχεια ακολούθησε πλούσια συζήτηση.
πηγή: ΕΡΤ Βόλου