Εγγυήσεις ασφάλειας ζητά ο Αλ.Μεϊκόπουλος για τη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Βόλο
Όπως σημειώνεται, χωρίς αμφιβολία, η ενεργειακή κρίση που διογκώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το επαπειλούμενο κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία ανέδειξαν την κρισιμότητα της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και την ανάγκη αναπροσαρμογής της ενεργειακής πολιτικής και του ενεργειακού μίγματός της.
Η εγκατάσταση, ωστόσο, αγωγού υγροποιημένου φυσικού αερίου στα Πευκάκια, εντός δηλαδή του αστικού ιστού του Βόλου, έχει προκαλέσει την εύλογη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με την ασφάλεια της επένδυσης. Αυτό γιατί έχουν καταγραφεί πολλαπλά περιστατικά παγκοσμίως σε εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου με μεγάλες εκρήξεις που οδήγησαν στο σοβαρό τραυματισμό ή και θάνατο ανθρώπων. Ενδεικτικά, στην Αλγερία το 2014, μια έκρηξη σε εγκαταστάσεις είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 27 εργαζομένων και τον τραυματισμό ακόμη περισσότερων. Τον ίδιο χρόνο, σε εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου ιδιωτικής εταιρείας στο Plymouth της Washington, μια έκρηξη προκάλεσε τον τραυματισμό πολλών εργατών, ενώ μόλις 10 ημέρες πριν, ο απολογισμός της έκρηξης σε βυτίο που μετέφερε υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Κίνα ήταν να σκοτωθούν 19, να τραυματιστούν 200 άνθρωποι και να καταστραφούν κτίρια σε μεγάλη ακτίνα.
Μείζον θέμα, το οποίο πρέπει να εξεταστεί παράλληλα, είναι η κατασκευή κτιριακής υποδομής, αναγκαίας για την υλοποίηση της επένδυσης, στα Πευκάκια. Η περιοχή είναι κηρυγμένη ως αρχαιολογικός χώρος με τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπου αναπτύσσεται μεγάλη ερευνητική προσπάθεια.
Κρίσιμο είναι επίσης να ελεγχθεί η συμβατότητα του έργου μονάδας υγροποιημένου αερίου με την αναπτυξιακή στρατηγική, τις λειτουργίες και το masterplan του λιμανιού του Βόλου με παροχή εγγυήσεων ότι δε θα αποτελέσει εμπόδιο για την πραγματική αναβάθμισή του.
Οι επενδύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος πρέπει να είναι επωφελείς για την κοινωνία χωρίς, όμως, να γίνονται εκπτώσεις στην ασφάλεια των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος.