Πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, πρόοδος της επιστήμης
O καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και εκτιμάται ότι ευθύνεται για 9,6 εκατομμύρια θανάτους το 2018. Σε όλο τον κόσμο, περίπου 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο.
Στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας από τον ιό SARS–CoV-2 παρατηρήθηκε διεθνώς μία υστέρηση σ’ ό,τι αφορά τον αριθμό των πολιτών που προσήλθαν εγκαίρως για διαγνωστικές εξετάσεις , ενώ επιστημονικές μελέτες επισήμαναν πως και η καθυστέρηση που καταγράφηκε στην προσέλευση για εξέταση συμπτωματικών ασθενών θα έχει ως αποτέλεσμα στο επόμενο χρονικό διάστημα την αύξηση του ποσοστού διαγνώσεων πιο προχωρημένων καρκίνων.
Μπορεί η πανδημία ν’ απασχόλησε το ενδιαφέρον της Πολιτείας, και να αποτέλεσε αναγκαστικά υγειονομική προτεραιότητα, όμως ο καρκίνος συνέχισε και συνεχίζει να αποτελεί ακόμα πιο συχνή και επικίνδυνη νόσο, γι’ αυτό δεν πρέπει να αποσυρθεί από το προσκήνιο του δημόσιου ενδιαφέροντος.
Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η πρόοδος της επιστήμης είναι το κλειδί
Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί και οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για τη μείωσή τους και την ελάφρυνση της επιβάρυνσης που προκαλεί ο καρκίνος σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, είναι η πρωτογενής πρόληψη και η πρόωρη (έγκαιρη) διάγνωση (δευτερογενής πρόληψη). Με αυτές μπορούν να μειωθούν κατά περίπου 30% οι νέες περιπτώσεις και να βελτιωθεί σημαντικά η θνησιμότητα.
Παράλληλα, οι σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές, τις οποίες κατέχουν και εφαρμόζουν οι Έλληνες υγειονομικοί, έχουν βελτιώσει αισθητά την ποιότητα και ποσότητα της ζωής των ασθενών, δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.
Το εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΠΓΝΛ σε συνεργασία με την Διοίκηση του ΠΓΝΛ και το σύλλογο καρκινοπαθών παρέχει καθημερινά τις υπηρεσίες του, φροντίζοντας επιμελώς τους πάσχοντες από καρκίνο σκοπεύοντας στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Φροντίδα όλων μας, για τους καρκινοπαθείς συμπολίτες μας, είναι το δικαίωμα της πρόσβασης σε ποιοτική και αποτελεσματική θεραπεία με την παροχή υψηλών υπηρεσιών «επί ίσοις όροις» ανεξαρτήτως γεωγραφικής, κοινωνικής και οικονομικής προέλευσης και κατάταξης.