Χάνονται νέοι άνθρωποι…
Οι γιατροί στο Νοσοκομείο Βόλου καθημερινά βιώνουν δραματικές στιγμές. Αισθάνονται όμως πολλές φορές ότι δίνουν αγώνα άνισο. Οχι γιατί ο κορονοϊός δεν αντιμετωπίζεται, αλλά διότι η επιλογή ορισμένων να μην εμβολιαστούν, ουσιαστικά τους αφαιρεί «όπλα», για να παλεύουν από καλύτερη θέση την επιθετικότητα του ιού.
Δυστυχώς, η κλινική εικόνα των περισσοτέρων από τους νοσηλευόμενους στο τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι πολύ σοβαρή. Ειδικά εκείνων που προσέρχονται στο Νοσοκομείο καθυστερημένα. Αν μάλιστα είναι και ανεμβολίαστοι, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα.
Τα ποσοστά των ανεμβολίαστων ασθενών είναι πολύ υψηλά. Από τους 88 συνολικά ασθενείς στο Νοσοκομείο Βόλου, το 75% είναι ανεμβολίαστο, ενώ οι υπόλοιποι είναι εμβολιασμένοι είτε με την πρώτη, είτε με τη δεύτερη δόση.
Για τη νόσηση των εμβολιασμένων ο κ. Μάνδρος εξηγεί ότι οφείλεται κυρίως στην υψηλή μεταδοτικότητα που καταγράφεται λόγω ενδοοικογενειακής κυρίως διασποράς.
«Οι γονείς είναι εμβολιασμένοι, όπως και οι παππούδες. Ερχονται όμως τα παιδιά από το σχολείο, μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι και έτσι ανατροφοδοτείται η αλυσίδα της διασποράς. Οι εμβολιασμένοι όμως μπορεί να κολλήσουν, αλλά δεν νοσούν πολύ σοβαρά», λέει.
Χάνονται νέοι άνθρωποι
Χάνονται νέοι άνθρωποι, που για διάφορους λόγους αμέλησαν να κάνουν το εμβόλιο.
«Δυστυχώς, αυτό που βιώνουμε είναι συγκλονιστικό. Ζούμε δραματικές στιγμές που δεν περιγράφονται με λόγια. Φεύγουν από τη ζωή πριν την ώρα τους νέοι άνθρωποι. Χάνονται μόνο και μόνο επειδή αψήφησαν τον κορονοϊό και διότι απέφυγαν να κάνουν το εμβόλιο κατά του covid. Νομίζουν ότι πρόκειται για μία γρίπη και κάθονται στο σπίτι. Ο ιός όμως δουλεύει ύπουλα στον οργανισμό και όταν φτάνουν στην πόρτα του Νοσοκομείου είναι πλέον αργά», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χαράλαμπος Μάνδρος, επικεφαλής της κλινικής κορονοϊού, θέλοντας να μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί κάθε φορά που χάνεται ένας άνθρωπος, που υπό άλλες συνθήκες ενδεχομένως να είχε παλέψει αποτελεσματικά.
Να τηρούνται πιστά τα μέτρα
Εκείνο που τονίζει ο κ. Μάνδρος είναι πως εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ και να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα, ενώ σημειώνει πως οι εμβολιασμένοι στην πλειονότητά τους, που δεν έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ακόμη και αν μολυνθούν από τον ιό, δεν θα νοσήσουν βαριά και απευθύνει έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν.
«Οι εμβολιασμένοι, όμως, δεν πρέπει να παρεξηγούν όλες αυτές τις νέες οδηγίες, καθώς το μήνυμα δεν είναιότι τέλειωσε η πανδημία», συνεχίζει ο κ. Μάνδρος, για να σημειώσει: «Δεν πετάμε τις μάσκες, δεν ξενοιάζουμε. Οχι λοιπόν στον εφησυχασμό, αλλά τήρηση της κοινής λογικής, τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, όταν είμαστε σε περιβάλλον που νιώθουμε εκτεθειμένοι στον ιό, είτε σε κλειστούς, είτε ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους».
Δύσκολες στιγμές, όταν έρχεται η ώρα της διασωλήνωσης
Το πλέον δύσκολο κομμάτι για τους γιατρούς είναι όταν έρχεται η ώρα της διασωλήνωσης. Ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία, ο κορεσμός είναι χαμηλός και πρέπει να μπει σε μηχανική υποστήριξη.
«Εκτός από γιατροί, είμαστε και άνθρωποι. Οταν πρέπει να διασωληνωθεί ένας νέος άνθρωπος είναι πολύ λυπηρό, ειδικά όταν ξέρουμε ότι θα μπορούσε να είχε αποφύγει αυτή τη δοκιμασία. Οι εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν, αλλά τα συμπτώματα δεν πρόκειται να είναι τόσο βαριά, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων και αν υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα», προσθέτει ο γιατρός.
Να μη φοβούνται το Νοσοκομείο
Ο κ. Μάνδρος σε όλους τους τόνους επιμένει ότι δεν θα πρέπει όσοι νοσούν να φοβούνται να απευθύνονται στο Νοσοκομείο. «Ο ιός είναι ύπουλος. Δεν δείχνει αμέσως τις διαθέσεις του.Τη ζημιά του όμως στον οργανισμό την κάνει. Για αυτό και θα πρέπει όσοι νοσούν, να μην αψηφούν τον κίνδυνο. Η καθυστέρηση στην παροχή ιατρικής περίθαλψης πολλές φορές αποβαίνει μοιραία. Πρέπει ο ασθενής να λάβει συγκεκριμένη θεραπεία. Υπάρχουν ειδικά θεραπευτικά πρωτόκολλα που ακολουθούμε όλα τα Νοσοκομεία. Δεν γίνεται τυχαία. Υπάρχουν επιστημονικές οδηγίες, τις οποίες ακολουθούμε για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», καταλήγει.
Πηγή:taxydromos.gr