ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλόννησος: Βουτιά στο πρώτο υποβρύχιο Μουσείο της Ελλάδας

Ο "Παρθενώνας των Ναυαγίων", όπως χαρακτήρισε το National Geographic το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας υποδέχεται τους επισκέπτες σε βάθος 30 μέτρων για να θαυμάσουν τα υπέροχα εκθέματά του
Αλόννησος: Βουτιά στο πρώτο υποβρύχιο Μουσείο της Ελλάδας

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας άνοιξε για τον κόσμο στην Αλόννησο το καλοκαίρι του 2020. Το υποβρύχιο μουσείο, που οριοθετήθηκε πολύ κοντά στις ακτές της ακατοίκητης νησίδας Περιστέρας και σε απόσταση αναπνοής από τις ανατολικές ακτές της Αλοννήσου, είναι επισκέψιμο για το κοινό, που θα θελήσει να θαυμάσει τα εκθέματα στον βυθό του περίφημου ναυαγίου που ανάγεται στον 5ο π.Χ. αιώνα.

Στέκεται σε βάθος 30 μέτρων με αξιοθέατο το σπουδαιότερο επισκέψιμο ναυάγιο του κόσμου. Το National Geographic το χαρακτήρισε "Ο Παρθενώνας των Ναυαγίων".

Το περίφημο ναυάγιο, που θεωρείται από τα σημαντικότερα της κλασσικής αρχαιότητας ανακάλυψε το 1985 ο Αλοννησιώτης ψαράς Δημήτρης Μαυρίκης κοντά στη δυτική βραχώδη ακτή της Περιστέρας, σε βάθος 28 μέτρων.

Επρόκειτο για ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο εκείνης της εποχής, μάλλον αθηναϊκό, το οποίο εκτιμάται ότι πήρε φωτιά και βυθίστηκε εκεί περίπου το 425 π.Χ, φορτωμένο με 4.000 αμφορείς κρασιού. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς εξερευνητές ο σωρός των αμφορέων, που εκτείνεται στο βυθό σε μήκος 25 μέτρων, δίνει την αίσθηση του περιγράμματος και των μεγάλων διαστάσεων του πλοίου.

Το ναυάγιο βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου - Βορείων Σποράδων, στοιχεία που καθιστούν το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας έναν προορισμό που ενδιαφέρει κάθε έμπειρο αυτοδύτη.

Χαρακτηριστικός είναι ο εντυπωσιακός αριθμός των αμφορέων, η εξαιρετική κατάσταση διατήρησής του σε μικρό βάθος και η ομορφιά των γαλαζοπράσινων νερών, ώστε να καθίσταται εύκολα και ασφαλώς προσβάσιμο από τους επισκέπτες καταδύτες.

Η πρόσβαση στον υπέροχο, θαυμαστό και μυστηριώδη κόσμο του βυθού, όμως, δεν αφορά μόνο τους φίλους της κατάδυσης, αλλά απευθύνεται και σε όλους τους επισκέπτες της Αλοννήσου, οι οποίοι εναλλακτικά θα έχουν την επιθυμία μεν να δουν τα εκθέματα του ναυαγίου, αλλά χωρίς να μπουν μέσα στην θάλασσα.

Αυτό θα μπορεί να συμβεί, αφού στην Χώρα Αλοννήσου υποδέχεται τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού, με όλες τις πληροφορίες για την ιστορία των αρχαίων ναυαγίων και την δυνατότητα να καταδυθεί ο επισκέπτης εικονικά στο βυθό και να περιηγηθεί στα ναυάγια σαν αληθινός δύτης, με τεχνολογικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.

πηγή: news247.gr