ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η κεντητή Χάρτα του Ρήγα

Συμβάλλοντας στον εορτασμό αλλά και στον αναστοχασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου (Λ.Ε.Β.) προετοιμάζει δράσεις με ιστορική, πολιτιστική, εκπαιδευτική, καλλιτεχνική και λαογραφική διάσταση
Η κεντητή Χάρτα του Ρήγα

Για την κεντητική απόδοση της Χάρτας του Ρήγα μίλησε στο greece2021.gr η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, κυρία Μαρία Σπανού.

Εδώ και ένα χρόνο, δημιουργούμε- μέσω των εργαστηρίων των παραδοσιακών τεχνών που λειτουργούμε- τη "Χάρτα της Ελλάδος", το μεγάλο χάρτη που εξέδωσε στη Βιέννη (1796-1797), ο συντοπίτης μας Ρήγας Βελεστινλής. Το έργο απαρτίζεται από 12 φύλλα. Μέχρι στιγμής έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη και δυσκολότερη φάση του έργου, που είναι το κέντημα. Τα φύλλα της Χάρτας κεντήθηκαν επιτυχώς από ισάριθμες κεντήστρες με παραδοσιακές βελονιές, που κρίθηκαν προσφορότερες για την απόδοση των λεπτομερειών, έτσι που το κέντημα να μοιάζει με ζωγραφική.

Υπενθυμίζεται ότι η Χάρτα, που απαρτίζεται από άπειρα σύμβολα, δεν απεικονίζει μόνο τον ελλαδικό χώρο και τη βαλκανική χερσόνησο, νότια του Δούναβη αλλά περιλαμβάνει και επιπεδογραφίες αρχαίων πόλεων, μεσαιωνικά νομίσματα συνοδευόμενα από σχόλια για την προέλευσή τους, μυθολογικές και συμβολικές παραστάσεις, μια κάτοψη αρχαίου θεάτρου, κατάλογο σοφών και ηγεμόνων της εποχής και πολλά άλλα. Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στην τελευταία φάση, που είναι η σύνθεση των κεντημένων 12 φύλλων σε ένα ενιαίο αισθητικά εικαστικό έργο, το οποίο αφού ολοκληρωθεί και παρουσιαστεί, στη συνέχεια προτιθέμαστε να το δωρίσουμε σε μουσείο της χώρας μας. Το έργο μας έχει διαστάσεις 3,86 τετραγωνικά μέτρα, προσεγγίζοντας το φυσικό μέγεθος της Χάρτας.

Με το σεμνό αυτό εγχείρημά μας πιστεύουμε αφενός, ότι το Λ.Ε.Β. θα συμβάλλει κατ’ ελάχιστο στη δημιουργία έργων που θα παραμείνουν εσαεί ζωντανοί μάρτυρες της μεγάλης επετείου και στο μέλλον• τη στιγμή, που τόσο η Χάρτα όσο και άλλα κεντητικά έργα, που εν γένει φιλοτεχνούνται αυτή την περίοδο θα αποτελέσουν ένα ενδιαφέρον εκθεσιακό υλικό με δυνατότητα επανεκθέσεών τους και στο μέλλον (εθνικοί, ιστορικοί επέτειοι κλπ). Από την άλλη πλευρά, προσδοκούμε να ενθαρρύνουμε μέσω της κεντητικής και εν γένει της χειροτεχνίας, ένα ικανό πεδίο ιστορικής και αισθητικής εξερεύνησης του οράματος του Ρήγα που ήταν η πνευματική αφύπνιση των Ελλήνων, με πολλαπλές εστίες θέασης για το ευρύτερο κοινό, όπως είναι η εκπαίδευση και η λαογραφία.

Στο θέμα αναφέρθηκε πρόσφατα και η κυρία Αικατερίνη Πολυμέρου- Καμηλάκη, μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής "Ελλάδα 2021", που είχε και την πρωτοβουλία για την απόδοση της Χάρτας μέσα από ένα έργο παραδοσιακής τέχνης.