ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο η υψηλή αλατότητα στα νερά της Κάρλας

Ενδείξεις για υψηλή περιεκτικότητα χλωριούχου νατρίου (αλατιού) στα νερά της Κάρλας προκύπτουν από χημικές αναλύσεις του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας σχετικά με την ποιότητα του νερού του ταμιευτήρα, το οποίο χρησιμοποιείται για λόγους άρδευσης. Το εν λόγω θέμα συζητήθηκε προχθές στο περιφερειακό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, μετά από επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο η υψηλή αλατότητα στα νερά της Κάρλας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της περιφερειακής παράταξης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, παρουσίασε στοιχεία, τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει θέμα ρύπανσης και ότι το νερό της λίμνης είναι κατάλληλο για άρδευση όπως λένε οι ειδικοί σε ορισμένες καλλιέργειες και με πότισμα με κατάκλυση".

Ακόμη, τόνισε ότι με την αύξηση του όγκου του νερού από τον Πηνειό με μεγαλύτερη από την αρχικά προγραμματισμένη περίοδο και με την εργολαβία της επέκτασης του δικτύου άρδευσης θα υπάρξει βελτίωση της ποιότητας.

Οι χημικές αναλύσεις

Συγκεκριμένα οι χημικές αναλύσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη ΔΕΥΑΛ, αφορούν στο 2020 και δείχνουν:

Τιμές αγωγιμότητας (αλατότητα) ως εξής: εύρος διακύμανσης: ελάχιστη 628 μs/cm, μεγίστη 4410 μs/cm και μέση τιμή 3000 μs/cm. Τιμές pH μεγαλύτερες του 7.9.

Ο Φορέας Διαχείρισης επισημαίνει στο σχετικό έγγραφο ότι τόσο η μέση τιμή όσο και η μέγιστη τιμή της αγωγιμότητας παραπέμπουν σε νερά υψηλής περιεκτικότητας αλάτων.

Για τις τιμές του pH σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι από μόνη της η παράμετρος pH δεν αποτελεί αυστηρά ποιοτικό δείκτη νερού άρδευσης, εν τούτοις προτιμάται να βρίσκεται σε ουδέτερες τιμές (6,8-7.5).

Συνοψίζοντας ο Φορέας Διαχείρισης επισημαίνει ότι για να υπάρχει σαφής και ακριβής εκτίμηση της ποιότητας του νερού για άρδευση απαιτείται διερεύνηση όλων των προβλεπόμενων παραμέτρων, όπως του λόγου προσροφήσεως νατρίου, της πυκνότητα ιόντων υδρογόνου, των συγκεντρώσεων κατιόντων και ανιόντων (νατρίου, καλίου, μαγνησίου, θειικών, ανθρακικών κ.λπ). Ακόμη, συνιστά ολοκληρωμένη παρακολούθηση για την καταλληλότητα χρήσης του νερού άρδευσης.

Η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο

Με την έναρξη συζήτησης του θέματος ο περιφερειακός σύμβουλος Αποστόλης Νάνος είπε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση επιβεβαιώνεται με την επερώτησή της για την ύπαρξη αλατιού στα νερά πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Απαντώντας ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός διευκρίνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις για υψηλή περιεκτικότητα και όχι αποδείξεις, καθώς πρέπει να γίνουν αναλύσεις και για άλλες παραμέτρους.

Ο ίδιος απέδωσε τα αποτελέσματα των αναλύσεων στο βαρύ ιστορικό της λίμνης Κάρλας.

"Εμείς αναλάβαμε το 2014 την Κάρλα. Τότε ήταν σταματημένη η λίμνη, τα αντλιοστάσια κομμένα. Η Κάρλα έπαιρνε νερό από την τάφρο 1Τ, το οποίο παρέμενε στάσιμο, καθώς δεν έφευγε προς τον Παγασητικό. Πήραμε μία Κάρλα η οποία είχε τροφοδοτηθεί με λάθος τρόπο, καθώς –για λόγους εντυπωσιασμού- κάποιοι βιάστηκαν να τη γεμίσουν νερό από τη τάφρο 1Τ, η οποία φέρνει νερά από ξεπλύματα των αγρών. Πήραμε την Κάρλα και θέλανε να σταματήσουμε την ορεινή υδρονομία. Πόσο χρήσιμο ήταν -και αναγκάστηκα να συγκρουστώ με μεγάλα συγκροτήματα κατασκευαστικών εταιρειών- που έγιναν τα 13 φράγματα και η αντιπλημμυρική προστασία. Πόσο προφητικά ήταν τα έργα ορεινής υδρονομίας", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επισήμανε: "Η Κάρλα έγινε από την αρχή σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Εχει βαρύ ιστορικό παρελθόν με τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα εκεί".

Πέραν αυτού τόνισε ότι ο υπόγειος υδροφόρος έφθανε χαμηλότερα από τη θάλασσα με αποτέλεσμα να υπάρχει υφαλμύρωση, καθώς υπήρχε και το θέμα των ανεξέλεγκτων γεωτρήσεων.

Παρουσιάζοντας στοιχεία, ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι εδάφη σε έκταση 47.000 στρεμμάτων είναι αλατούχα στο υπέδαφος, σε έκταση 17.500 στρεμμάτων αλατούχα σε ολόκληρο το βάθος, σε έκταση 10.000 στρεμμάτων αλκαλιωμένα.

Ακόμη, επικαλέστηκε στοιχεία αγωγιμότητας, σημειώνοντας ότι οι εισφορές νερού στον ταμιευτήρα έρχονται από τον Πηνειό με ελάχιστα άλατα.

Σε κάθε περίπτωση επανέλαβε ότι η αλατότητα θα πρέπει να συνεκτιμάται και με άλλους παράγοντες και επικαλέστηκε τον ΤΟΕΒ (Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων) και έγγραφό του με ημερομηνία 18 Μαρτίου, σύμφωνα με το οποίο "ουδέποτε παρατηρήθηκε πρόβλημα από τη χρήση νερού για άρδευση στις καλλιέργειες, οι οποίες είναι ποικίλων ειδών και μερικές ιδιαιτέρως ευαίσθητες". 

πηγή: taxydromos.gr