Mετρήσεις διοξινών και βαρέων μετάλλων στο έδαφος γύρω από τις βιομηχανίες ζητά η Επιτροπή Πολιτών
Η αναφορά έχει ως εξής:
Αξιότιμε κ. Εισαγγελέα,
θα θέλαμε να σας εκθέσουμε κάποια πρόσφατα γεγονότα, που επιβεβαιώνουν την έντονη ανησυχία μας ως πολίτες αυτής της πόλης για την επικινδυνότητα της ατμόσφαιρας, που μπορεί να είναι μοιραία για τη ζωή μας ειδικά των ευπαθών ατόμων και ιδιαίτερα εν μέσω της πανδημίας του Covid 19.
Συγκεκριμένα:
Νιώθουμε εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους αρμοδίους. Οι κ.κ. Κολυνδρίνη και Αγοραστός θέλοντας να “ξεπλύνουν” την απραγία τους και την έως πρόσφατα απαράδεκτη επιμονή τους ότι δεν υπάρχει ρύπανση στον Βόλο και τις ανακοινώσεις στον τύπο ότι η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, πολλές φορές έως σήμερα, έχουν εξαγγείλει τη δημοπράτηση δύο σταθμών καταγραφής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Βόλο.
Η ΚΥΑ υπ’ αριθμ. Η.Π. 14122/549/Ε.103/2011 “Μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας” (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2008-50-ΕΚ ) προβλέπει εγκατάσταση ολοκληρωμένου δικτύου μετρητών σε όλη την πόλη (Παράρτημα V) .
Παρόλο που η υποχρέωση αυτή χρονολογείται από το 2011 έως και σήμερα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, διαθέτει ΜΟΝΟ ΔΥΟ (2) μετρητές, ο οποίοι δεν μετρούν και τους 8 ρύπους, τους οποίους υφίσταται υποχρέωση αποτύπωσης. Από όσο γνωρίζουμε μόνο ο ένας είναι πιστοποιημένος.
Παρόλη την ως άνω νομική υποχρέωση λειτουργίας του δικτύου μετρητών αέριας ρύπανσης, σε συνδυασμό με την ανάγκη επισταμένου και αξιόπιστου περιβαλλοντικού ελέγχου και την υπενθύμιση πολλές φορέας από εμάς της υποχρέωσης για εγκατάσταση δικτύου σταθμών μέτρησης σε όλη την πόλη και για τους οκτώ (8) ρύπους όπως προβλέπεται από την Ελληνική Νομοθεσία, η Περιφέρεια Θεσσαλίας μας απαντούσε επίσημα ότι το Υπουργείο είναι υπεύθυνο. Ωστόσο το Υπουργείο στο με αρ. Α.Π.: ΥΠΕΝ/ΔΚΑΠΑ/80056/1721, Ημ:27/11/2018 έγγραφο του, απαντά σε σχετικό ερώτημα, ότι “η εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών” υπόκειται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας.
Έως σήμερα, παρά την ως άνω νομική υποχρέωση της Περιφέρειας, αυτή έχει παραλείψει να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει αξιόπιστο δίκτυο πιστοποιημένων μετρητών αέριας ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα, με συνέπεια οι ρυπαντες να δρούνε ανεξέλεγκτα και να δημιουργείται η πεπλανημένη εντύπωση, ότι η ατμόσφαιρα της πόλης είναι καθαρή. Με τον τρόπο αυτό οι υπεύθυνοι υπάλληλοι της Περιφέρειας, έχουν παραβιάσει συγκεκριμένο υπηρεσιακό καθήκον, προς όφελος τρίτων (βιομηχανιών) και έχουν τελέσει παράβαση καθήκοντος, δοθέντος ότι η παράλειψη αυτή έχει επισημανθεί κατ’ επανάληψη από πολίτες, φορείς, Πανεπιστήμιο κλπ
Στις 26 Δεκεμβρίου 2020, έλαβε χώρα, σοβαρό συμβάν περιβαλλοντικής ρύπανσης, αφού τα μικροσωματίδια έφτασαν να είναι έως και 5 φορές πάνω από τα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Όλο τον Νοέμβριο εκτός από 6 ημέρες τα μικροσωματίδια είχαν σημαντικές υπερβάσεις σύμφωνα με το δίκτυο των 12 μετρητών του προγράμματος “greenyourair” του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το ίδιο συνέβη και κατά τη διάρκεια του Δεκέμβρη.
Η Αντιπεριφερειάρχης, κα. Κολυνδρίνη αντί να “σκύψει” σοβαρά στο πρόβλημα και να προβεί σε αποτελεσματικές ενέργειες που θα βάλουν ένα τέλος στην εγκληματική ρύπανση χαρακτήρισε ως ΄Άναρθρες και ανυπόστατες κραυγές” την αγωνία και τις διαμαρτυρίες των Βολιωτών στο πρωτοφανές επεισόδιο αέριας ρύπανσης την επομένη των Χριστουγέννων! Μας έδωσε στοιχεία του μετρητή της Περιφέρειας με τις χαμηλότερες τιμές, σε μία ακόμη προσπάθεια αποπροσανατολισμού-εφησυχασμού της τοπικής κοινωνίας! Επίσης, επανέλαβε, ξανά, τα πολλά που ΘΑ κάνουν και όσα ήδη κάνουν (αλλά περιέργως δεν φαίνονται) και κατέληξε στο καλύτερο (και από όλους ποθούμενο) ότι “ο ρόλος της Περιφέρειας είναι αφού ερευνήσει όλες τις πτυχές του ζητήματος ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ”! Και με αυτό κορυφώνεται η υποκρισία της Περιφέρειας και ο εμπαιγμός μας.
Σημειώνουμε ότι ο ρόλος της Περιφέρειας δεν είναι παρακολουθηματικός, αλλά σε περιστατικά ρύπανσης έχει την αρμοδιότητα και την υποχρέωση να παρεμβαίνει, να ελέγχει, να εντοπίζει παραβάτες και να επισύρει διοικητικές κυρώσεις. Περαιτέρω έχει σαφή υποχρέωση παροχής αξιόπιστων περιβαλλοντικών πληροφοριών.
Ας δούμε λοιπόν πως προσπαθεί να μας αποπροσανατολίζει η Περιφέρεια με βάση τα στοιχεία των δύο μετρητών της Περιφέρειας, πιστοποιημένος και μη πιστοποιημένος αντίστοιχα, απο 24 εως 26 Δεκεμβρίου.
24 Δεκεμβρίου 2020:
– Μετρήσεις των μικροσωματιδίων ΡΜ10: κατά τις 5 πρώτες πρωϊνές ώρες που λειτουργούσαν και οι δύο μετρητές της Περιφέρειας, ο πιστοποιημένος μετρητής έδειχνε στις 2 π.μ. και 5 π.μ. μικροσωματίδια PM 10= 120 μg/m3 και 125 μg/m3 αντίστοιχα και ο μη πιστοποιημένος μετρητής 34,2 μg/m3 και 37,2 μg/m3 αντίστοιχα! Θυμίζουμε ότι το ημερήσιο όριο των ΡΜ10 κατά την Ε.Ε είναι 50 μg/m3, άρα σύμφωνα με τον πρώτο μετρητή οι υπερβάσεις είναι 2.5 φορές πάνω από το όριο, ενώ για τον δεύτερο είναι κάτω από το όριο. Στη συνέχεια ο πιστοποιημένος μετρητής σταμάτησε να τα μετράει μέχρι 27/12/2020!
– Μετρήσεις των μικροσωματιδίων ΡΜ2.5: μ.ο. ημέρας για τα PM2,5: 58 μg/m3 με όριο ασφάλειας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) τα 25 μg/m3!
Αυτοί οι δύο μετρητές με τα αντιφατικά αποτελέσματα, είναι το “αξιόπιστο” σύστημα ελέγχου της Περιφέρειας με βάση το οποίο η αμφισβητούνται οι 12 μετρητές του προγράμματος “greenyourair” του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και κάποιων άλλων πιστοποιημένων από την διεθνή πλατφόρμα “waqi.info” που κατέχουν ιδιώτες.
Στις 25/12/2020 – Ο μ.ο. ημέρας για τα PM 2,5: 60 μg/m3!
Στις 26/12/2020 – Ημέρα του επεισοδίου ρύπανσης: Οι τιμές στους μετρητές της Περιφέρειας (όπως και σε όλους τους υπόλοιπους που αναφέρθηκαν) αρχίζουν να “τρελαίνονται” και ν’ ανεβαίνουν στα ύψη το μεσημέρι και από τις 3μ.μ. μέχρι τις 9μ.μ. οι τιμές για τα μικροσωματιίδια PM 2,5 κυμαίνονται απο 177 – 335 μg/m3 με μ.ο. της ημέρας τα 121 μg/m3! Πενταπλάσιες του ορίου! Παράλληλα στον άλλο μετρητή πολλαπλασιάζονται και οι τιμές των PM 10: 126,4 – 201,5 μg/m3 όπως και αυτές των οξειδίων του Αζώτου (ΝΟx, NO2)και του μονοξειδίου του άνθρακα (CO).
Στα ίδια πλαίσια κινούνται και οι τιμές των 12 μετρητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας! Συγκεκριμένα, την ίδια μέρα ο μέσος όρος των 12 σταθμών μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (GreenYourAir), εμφανίζει στιγμιαία τιμή 203,15 μg/m3 και τιμή 24ώρου 106,34 μg/m3! Αυτά σε μια μέρα που δεν ήταν ιδιαίτερα κρύα (περίπου 15 βαθμοί Κελσίου). Και τις τρείς αυτές μέρες λοιπόν στις οποίες η κ. Κολυνδρίνη αναφέρθηκε, η ρύπανση ήταν 2,5 και 5 φορές πάνω απο τα επιτρεπόμενα όρια
Εύλογα δημιουργείται η εξής απορία: Γιατί η καταγραφή των PM10 σταματά όταν αποφασίζουν να μας δώσουν τις μετρήσεις από τον δεύτερο μετρητή; Μήπως για να μη φανεί η τεράστια απόκλιση των τιμών ανάμεσα στους 2 μετρητές;
Μήπως για να μη φανεί ότι μόνο αν μπει δίκτυο μετρητών μπορεί να υπάρξει καθαρή εικόνα; Και τελικά, μήπως χρησιμοποιούν τους μετρητές κατά πώς τους “βολεύει”;
Και δυστυχώς, αυτό δεν είναι προς την κατεύθυνση του δημόσιου συμφέροντος και της δημόσιας υγείας, όπως ανερυθρίαστα προσπαθούν να μας πείσουν;
Η ύπαρξη της ρύπανσης έχει αποδειχθεί με έρευνες εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οπότε κάθε περαιτέρω καθυστέρηση αυξάνει τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των Βολιωτών όπως πχ η αύξηση των εισαγωγών κατά 32% στην παιδιατρική κλινική και 25% στην παθολογική κλινική σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η κωλυσιεργία των αρμόδιων τοπικών αρχών για την αντιμετώπιση ενός εκ των κυριοτέρων προβλημάτων του Βόλου, αποτελεί κύριο παράγοντα που η πόλη αντιμετωπίζει συνεχή περιστατικά άέριας ρύπανσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία και την ραγδαία υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας.
Για να αναστραφεί η πορεία αυτή απαιτούνται να εφαρμοστούν τα παρακάτω μέτρα που προβλέπονται από την Ελληνική Νομοθεσία:
α. Εγκατάσταση και λειτουργία αξιόπιστου δικτύου μετρητών, ώστε να έχουμε πιο καθαρή εικόνα προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης των ευπαθών ομάδων και κυρίως, αντιμετώπισης της ρύπανσης.
β. Συνέχιση της μελέτης για να γνωρίζουμε ποιες είναι οι αιτίες θανάτων σε 4πλάσιο βαθμό στη Μαγνησία από εγκεφαλικά και καρκίνους, γεγονός που χειροτερεύει τώρα επί covid αφού συνδέεται άμεσα η ρύπανση με τη θνητότητα σύμφωνα με διεθνείς μελέτες και
γ. Συνεχείς μετρήσεις διοξινών και βαρέων μετάλλων στο έδαφος γύρω από τις βιομηχανίες, όπως η κα. Κολυνδρίνη πρόσφατα “μαρτύρησε” σε συνέντευξή της στο Βελεστίνο, ότι πρέπει να γίνεται.
Παρακαλούμε όπως διενεργήσετε την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες, όπου υπάρχουν και επιτέλους να ΛΥΘΕΙ το πρόβλημα της ρύπανσης.
Για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας.
πηγή: e-thessalia.gr