Κοιλιοκάκη και διατροφή
Η 16Η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια μέρα ευαισθητοποίησης για την νόσο της κοιλιοκάκης, που κάθε άλλο παρά μόδα είναι. Είναι τρόπος ζωής!
Η κοιλιοκάκη είναι ένα από τα συνηθέστερα αυτοάνοσα νοσήματα (1:100 άτομα νοσεί). Πρόκειται για μια ανοσολογική απάντηση του εντέρου που προκαλείται από τη γλουτένη. Η εμφάνισή της μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε στάδιο ζωής του ανθρώπου, εμφανίζει κληρονομικότητα και δεν μεταδίδεται.
Που υπάρχει όμως η γλουτένη;
Στο σιτάρι
Στο κριθάρι
Στη σίκαλη
Σε μικρότερο ποσοστό στη βρώμη
ΔΕΝ περιέχει γλουτένη το καλαμπόκι και το ρύζι
Συμπτώματα:
Απώλεια βάρους
Διάρροια/δύσοσμα αέρια
Φούσκωμα/μετεωρισμό/τυμπανισμό
Πόνο στην κοιλιά
Αναιμία
Υπάρχει ειδική εξέταση;
Η διάγνωση της κοιλιοκάκης πραγματοποιείται μέσω:
Αιματολογικών εξετάσεων (έλεγχος αντισωμάτων στον ορό του αίματος του ασθενούς )
Βιοψίας (γαστροσκόπηση για τον έλεγχο της βλάβης που έχει προκαλέσει η γλουτένη στο λεπτό έντερο )
Αντιμετώπιση- θεραπεία:
Η διατροφή είναι η μόνη λύση. Σε αντίθεση με άλλες ασθένειες ,η κοιλιοκάκη δεν επιδέχεται φαρμακευτικής θεραπείας η χειρουργικής αντιμετώπισης. Η θεραπεία αυτής έγκειται στην απουσία της γλουτένης από την καθημερινή μας διατροφή. Το έντερο επανέρχεται σταδιακά στην φυσιολογική του μορφή, αλλά η ολική απουσία συμπτωμάτων επιτυγχάνεται μετά από μακροχρόνια ,εφ’ όρου ζωής, διατροφή χωρίς γλουτένη.
ΨΩΜΙ
ΟΧΙ!
• Ψωμί από σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι ,βρόμη
• Ψωμί, πίτες για σουβλάκια
ΝΑΙ!
Ψωμί από αλεύρι ρυζιού, πατάτα, ταπιόκα, καλαμπόκι
Ψωμί πίτα και πίτα για δίπλωμα χωρίς γλουτένη
ΚΡΕΑΣ
ΟΧΙ!
• Κρέατα μαγειρεμένα με συνηθισμένη γέμιση με ψωμί, ψίχουλα η αλεύρι
ΝΑΙ!
Φρέσκο ψάρι, κόκκινα κρέατα και πουλερικά είναι χωρίς γλουτένη
ΑΛΕΥΡΑ
ΟΧΙ!
• Σιτάρι
• Σίκαλη
• Κριθάρι
• Μονόκοκκος σίτος
• Βρόμη
• Σιμιγδάλι
• Άττα
• Φάρο
• Σκληρό σιτάρι
• Έμμερ
• Σπελτ
• Καμουτ
• Αλεύριfarina
ΝΑΙ!
Σαγκο
Ταπιόκα
Κεχρί
Καλαμπόκι
Πατάτας
Φάκες
Ρύζι
Σόγια
Αμάραντος
Αραρούτι
Φαγοπυρο
Σόργο
ΒΟΤΑΝΑ-ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
ΟΧΙ!
• Μείγματα μπαχαρικών που μπορεί να έχουν προσθετό άμυλο σιταριού
• ΝΑΙ!
Τα περισσότερα βότανα και μπαχαρικά χωρίς γλουτένη
Πάντα να ελέγχετε τα συστατικά