ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η γραπτή απόδοση των γλωσσών προφορικής παράδοσης: Η περίπτωση της Βλάχικης Γλώσσας

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου η σχετική Επιστημονική Ειδική Ημερίδα στα Ιωάννινα
Η γραπτή απόδοση των γλωσσών προφορικής παράδοσης: Η περίπτωση της Βλάχικης Γλώσσας

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου με εξαιρετική επιτυχία η Επιστημονική Ειδική Ημερίδα με τίτλο "Η γραπτή απόδοση των γλωσσών προφορικής παράδοσης: Η περίπτωση της Βλάχικης Γλώσσας", που οργανώθηκε από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την Επιστημονική Εταιρία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων.

Τις εισηγήσεις των διακεκριμένων Γλωσσολόγων ακολούθησε διεξοδική συζήτηση τόσο με τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και με εκπροσώπους Πολιτιστικών Συλλόγων και το ευρύ κοινό. Ο εποικοδομητικός διάλογος και η αθρόα συμμετοχή ενδιαφερομένων από διάφορα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό κατέστησε δημιουργικό το όλο κλίμα και γέννησε μεγάλες προσδοκίες για τη συνέχεια.

Βασικό συμπέρασμα της Ημερίδας είναι η αναγκαιότητα διάσωσης της βλάχικης γλώσσας, που κινδυνεύει να χαθεί. Ως προς τον εγγραμματισμό της, συμφωνήθηκε ότι μπορεί να βρεθεί ο προσφορότερος τρόπος υλοποίησής του σε συνεργασία των ειδικών επιστημόνων με όσους διδάσκουν τη βλάχικη σε αρκετούς συλλόγους ανά τη χώρα και ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Για τον λόγο αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερα του ενός "αλφάβητα". Υπήρξε επίσης απόλυτη συμφωνία στο ζήτημα της επικοινωνίας και συνεργασίας της Εταιρείας με όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους και τις κοινότητες των Βλάχων, χωρίς καμία διάθεση πρόκρισης ή επιβολής τής μιας ή της άλλης άποψης. Οι σύνεδροι συμφώνησαν, επίσης, ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιχειρηθεί ομογενοποίηση της γλώσσας, καθώς ο πλούτος της έγκειται στην πολυμορφία και την ποικιλία των κατά τόπους ιδιωμάτων της, η καταγραφή των οποίων θεωρείται επείγουσα καθώς ο κίνδυνος της εξάλειψής των είναι ορατός.

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση της Εταιρίας και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου.

Το εκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
• Πρόεδρος: Βασίλης Νιτσιάκος, καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
• Αντιπρόεδρος: Κωνσταντίνος Ντίνας, καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,
• Γραμματέας: Ελένη Αναστασοπούλου, εκπαιδευτικός-συγγραφέας,
• Ταμίας: Νικόλαος Σιώκης, Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
• Μέλος Α΄: Θεοφάνης Δασούλας, Διδάκτωρ- μέλος ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
• Μέλος Β΄: Σταμάτης Μπέης, Ερευνητής Ακαδημίας Αθηνών και
• Μέλος Γ΄: Ιωάννα Παναγιώτου-Μάμαλη, Επ. Πολιτισμικής Ιστορίας.