"Καμπανάκι - Δεν προχωρούν οι προσεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία"

Το γεγονός ότι οι προσεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία και στα δημόσια κτήρια που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2023 δεν προχωρούν, κατήγγειλε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, τη στιγμή που δύο στα τρία σχολεία έχουν κατασκευαστεί τις χρονιές 1919 ως 1985, ενώ 30% των σχολείων είναι φτιαγμένα με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, ενώ δεν υπάρχει εικόνα για το τι παρεμβάσεις έχουν γίνει σ’ αυτά τα σχολεία, πολλά από τα οποία είναι και στην περιοχή μας.
Ο κ. Μεταξάς μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και τον Ηλία Κουτσερή και είπε ότι οι έλεγχοι και οι παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια δεν προχώρησαν, λόγω πολιτικής κατεύθυνσης, της τωρινής αλλά και προηγούμενων κυβερνήσεων, η κατάσταση αυτή αποτελεί «καμπανάκι» για όλους, πρέπει να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε άμεσες λύσεις στην ασφάλεια των παιδιών μας.
Υπάρχει σοβαρό θέμα
Ο βουλευτής, τόνισε ότι με βάση την καταγραφή της ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία που υπάρχουν δύο στα τρία σχολεία έχουν κατασκευαστεί τις χρονιές 1919 ως 1985, ενώ 30% των σχολείων είναι φτιαγμένα με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, ενώ δεν υπάρχει εικόνα για το τι παρεμβάσεις έχουν γίνει σ’ αυτά τα σχολεία, πολλά από τα οποία είναι και στην περιοχή μας.
«Υπάρχει σοβαρό θέμα και αναδείχτηκε τώρα, με αφορμή τον σεισμό στην Τουρκία και τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και στην περιοχή του Αιγαίου και είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να μείνει εκτός επικαιρότητας και διεκδίκησης», ανέφερε ο κ. Μεταξάς.
Ο ίδιος είπε ότι αυτό που επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για πολιτική κατεύθυνση και στρατηγική που αφορά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αποτυπώνεται σε μια πορεία που είχε η κατάσταση στα σχολεία όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Με αφορμή ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή και υπογράφουν οι βουλευτές Β. Μεταξάς και Γ. Λαμπρούλης για τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο στα σχολικά κτίρια, ο βουλευτής είπε ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οικογένειες που έχουν παιδιά στα σχολεία, η κατάσταση με το κτιριακό, στα πλαίσια της συνολικής κατάστασης της σχολικές μονάδας, με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και τις ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή.
«Να μας δοθούν ακριβώς τα στοιχεία»
Ο κ. Μεταξάς τόνισε ότι από τον Μάρτιο του 2023 η κυβέρνηση με τυμπανοκρουσίες είναι ανακοινώσει το πρόγραμμα προσεισμικών ελέγχων στα σχολεία και με βάση τον τότε προγραμματισμό είχε πει ότι μέχρι τέλος του έτους θα ολοκληρωνόταν σε 20.000 δημόσια κτίρια.
«Είμαστε στα μέσα του 2025 και δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα και ένα από τα ερωτήματα που θέτουμε είναι να μας δοθούν ακριβώς τα στοιχεία του πρωτοβάθμιου ελέγχου, γιατί θα ακολουθήσουν και άλλοι έλεγχοι, αν διαπιστωθούν προβλήματα», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Ο ίδιος είπε ότι σύμφωνα με καταγγελίες διευθυντών σχολείων και συλλόγων γονέων, ο έλεγχος που έγινε ήταν «στο πόδι» και γι’ αυτό στην ερώτηση θέτουν θέμα ποιότητας των ελέγχων που γίνονται.
«Μπαλάκι» ευθυνών
Όσον αφορά στην πολιτική στρατηγική, τόνισε ότι υπήρξε το σπάσιμο των αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Παιδείας, που έχει την αρμοδιότητα για την εκπαίδευση, η αρμοδιότητα για το κτιριακό πέρασε στους Δήμους, ενώ η αρμοδιότητα για μεταφορά των μαθητών είναι στις Περιφέρειες, κάτι που είναι πολύ «βολικό», για «μπαλάκι» ευθυνών όταν κάποιος προσπαθεί να διεκδικήσει κάτι, ενώ υπάρχει τεράστιο πρόβλημα υποχρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τον κ. Μεταξά, για τη λειτουργία των σχολείων στη χώρα δίνονται κάθε χρόνο περίπου 9,5 εκ. €, που αντιστοιχεί σε 2.000 € για κάθε σχολική μονάδα, ενώ έκανε λόγο για γενικότερη πολιτική κατεύθυνση, που αφορά κάθε τομέας της ζωής μας, που υποβαθμίζεται αν δεν δίνει κέρδος σε επιχειρηματικό όμιλο.
Ακόμη είπε ότι οι γονείς που βλέπουν την κατάσταση στο σχολείο που είναι μαθητές τα παιδιά τους, δίκαια πρέπει να αντιδράσουν, να διεκδικήσουν, να διαμαρτυρηθούν και να συντονιστούν, γιατί δεν αφορά μόνο ένα σχολείο, ενώ τα προγράμματα που ανακοινώνει η κυβέρνηση, όπως το «Μαριέττα Γιαννάκου» είναι σταγόνα στον ωκεανό, γιατί αφορά 5% των σχολείων και μάλιστα για παρεμβάσεις που δεν λύνουν σοβαρά θέματα στο κτιριακό, αλλά μερεμέτια.
Επιμέλεια Ντίνος Στεργιόπουλος - magnesianews.gr