ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Αποφασίσαμε να στραφούμε σε άλλες καλλιέργειες"

Στράφηκαν σε νέες καλλιέργειες στα παρακάρλια για να προλάβουν τα χειρότερα - Ελαβαν τα μέτρα τους για να μη βρεθούν προ εκπλήξεως λόγω λειψυδρίας
"Αποφασίσαμε να στραφούμε σε άλλες καλλιέργειες"

Σε νέες καλλιέργειες οι οποίες δε θεωρούνται πολύ υδροβόρες στράφηκαν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο ολοένα και περισσότεροι αγρότες στα παρακάρλια χωριά, προκειμένου να μη βρεθούν προ εκπλήξεως με βάση και τις προβλέψεις των ειδικών, που χτυπούν καμπανάκι ενόψει του φετινού καλοκαιριού.

Στο πλαίσιο στα περισσότερα χωράφια η σπορά αφορούσε κριθάρι, τριφύλλι, καλαμπόκι, αλλά και διάφορα ψυχανθή και λιγότερο βαμβάκι, το οποίο αφενός απαιτεί πολύ νερό και αφετέρου το κόστος παραγωγής θεωρείται πλέον απαγορευτικό, σύμφωνα με τους ίδιους τους παραγωγούς.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες και με δεδομένο ότι όλοι λένε πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι δύσκολο αναφορικά με την άρδευση δεν μπορούσαμε να ρισκάρουμε. Αποφασίσαμε να στραφούμε σε άλλες καλλιέργειες για να έχουμε τη δυνατότητα να συγκρατήσουμε το κόστος παραγωγής και παράλληλα να διασφαλίσουμε ότι τέλος της καλλιεργητικής περιόδου δεν θα πληρώσουμε πανάκριβα το αγροτικό ρεύμα», εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Τόλιος, παραγωγός και κτηνοτρόφος από το Ριζόμυλο.

«Οοι μας προειδοποιούν ότι φέτος θα υπάρχουν δυσκολίες με την άρδευση των χωραφιών λόγω της μείωσης του νερού και πως θα πρέπει να γίνει οικονομία. Εμείς όμως πρέπει να ζήσουμε. Δεν είναι δυνατόν να ποτίζουμε τα χωράφια “με το δελτίο” γι’ αυτό και αναζητούμε διαρκώς άλλες εναλλακτικές λύσεις» πρόσθεσε ο ίδιος.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι βροχές που έπεσαν πρόσφατα έχουν ανακουφίσει μέχρι στιγμής τους παραγωγούς όχι μόνο στα παρακάρλια αλλά σ’ ολόκληρο τον νομό, καθώς όσο η γη ποτίζεται από τον ουρανό…, πάει πιο πίσω η επίσημη έναρξη της αρδευτικής περιόδου. Αυτό σημαίνει πως οι πομόνες θα αρχίσουν να λειτουργούν «εν ευθέτω χρόνω» και κατά συνέπεια και η τιμολόγηση κατανάλωσης ρεύματος και όχι μόνο.

Γιώργος Τόλιος: Στραφήκαμε σε άλλες καλλιέργειες για να συγκρατήσουμε το κόστος παραγωγής και να διασφαλίσουμε ότι τέλος της καλλιεργητικής περιόδου δεν θα πληρώσουμε πανάκριβα το αγροτικό ρεύμα λόγω άρδευσης
 

Πλήρωσαν ακριβά πέρυσι

Πέρυσι οι αγρότες λένε πως πλήρωσαν ακριβά την αρδευτική περίοδο αφού οι πομόνες λειτουργούσαν πολλές ώρες και στο τέλος του καλοκαιριού τα ραβασάκια από τη ΔΕΗ ήταν «φωτιά». Οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών που έχουν, ώστε προλάβουν τυχόν διακοπές ενόψει της φετινής περιόδου και ελπίζουν μέσα από τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους διακανονισμούς που έχουν κάνει.

Η φετινή τιμολόγηση θα γίνει με τιμή φτηνότερη στην κιλοβατώρα, περίπου στα 9 λεπτά κι αυτό θεωρείται βέβαιο πως θα ανακουφίσει σημαντικά τους αγρότες.

«Οι αγρότες ταλαιπωρήθηκαν πέρυσι και λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, οπότε αναγκάστηκαν να ποτίσουν περισσότερες ώρες τα χωράφια τους. Δεν πήραν τις παραγωγές που περίμεναν λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, οπότε ταλαιπωρήθηκαν οικονομικά. Ελπίζουμε φέτος τα πράγματα να είναι καλύτερα. Εάν υπάρξουν υπέρογκες χρεώσεις για το αρδευτικό νερό, είναι βέβαιο πως θα εντείνει φαινόμενα απληρωσιάς λόγω αδυναμίας των παραγωγών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις», εκτίμησε στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τόλιος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ - Ταχυδρόμος