ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάρλα: Ο μύθος, η ιστορία και ο μοναδικός λιμναίος πολιτισμός που χάθηκε για πάντα

Μια συλλεκτική έκδοση 272 σελίδων 
Κάρλα: Ο μύθος, η ιστορία και ο μοναδικός λιμναίος πολιτισμός που χάθηκε για πάντα

 

 

Η λίμνη Κάρλα, στην Ανατολική Θεσσαλία (που κάποτε αγκάλιαζε τα σύνορα των νομών Μαγνησίας και Λάρισας (ανατολικά της Ε.Ο. Αθήνας – Θεσσαλονίκης) ήταν όχι μόνο η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας αλλά ταυτόχρονα φιλοξενούσε για αιώνες στα νερά της έναν μοναδικό λιμναίο πολιτισμό. Αφού εκεί ζούσαν κυριολεκτικά (για εννέα μήνες το χρόνο) πάνω από 500 Καναλιώτεςψαράδες, μέσα σε στρογγυλές καλαμένιες καλύβες.

Το 1962 αυτός ο ξεχωριστός τρόπος ζωής χάθηκε αφού η λίμνη αποξηράνθηκε ολοσχερώς και έγινε καλλιεργήσιμη γη. Σε λίγες δεκαετίες όμως έγινε ολοφάνερο σε όλους πως αυτή η βίαιη παρέμβαση του ανθρώπου στο οικοσύστημα της περιοχής δεν έγινε ανεκτή από τη φύση και δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε.

Αυτή τη στιγμή, το 1990, βρέθηκε τυχαία (για διακοπές) στην περιοχή ο δημοσιογράφος – ερευνητής Μάκης Εξαρχόπουλος και όταν συνάντησε μια παρέα ηλικιωμένων πρώην ψαράδων – κατοίκων της Κάρλας γοητεύτηκε από τις διηγήσεις τους για έναν περίεργο και σχεδόν πρωτόγονο τρόπο ζωής που υπήρχε για αιώνες τόσο κοντά μας αλλά που ταυτόχρονα ήταν εντελώς άγνωστος για την πλειονότητα των Ελλήνων.

Χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισε να βάλει ως στόχο ζωής την επανασύσταση της λίμνης Κάρλα και να κάνει γνωστό στην Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο τον λιμναίο πολιτισμό της. Ταυτόχρονα άρχισε να οραματίζεται και τη δημιουργία ενός οικο-μουσείου στο οποίο θα υπήρχε η δυνατότητα και αναπαράστασης της ζωής των ψαράδων της Κάρλας.

Για δέκα ολόκληρα χρόνια αφιερώθηκε σ’ αυτό τον σκοπό εγκαταλείποντας την Αθήνα και μια καλή θέση στα ΜΜΕ και τα «πράγματα» του Κέντρου.

Αυτή τη δεκαετία «ξεψάχνισε» σπιθαμή προς σπιθαμή την ευρύτερη περιοχή, συγκέντρωσε γι’ αυτή κάθε είδους πληροφορίες αλλά και πολλά «απομεινάρια» και τεκμήρια ενός πανάρχαιου τρόπου ζωής που χάθηκε για πάντα.

Από το 2012, που γνωρίσθηκα με τον Μάκη Εξαρχόπουλο και τον επιστήθιο φίλο και συνεργάτη του, τον ηθοποιό – σκηνοθέτη και φωτογράφο Σταύρο Παρχαρίδη γίναμε όχι μόνο φίλοι και συνεργάτες αλλά και μια ομάδα δράσης για την προβολή της Θεσσαλίας πανελλαδικά.

Όλα αυτά τα χρόνια στις σχεδόν καθημερινές μας συζητήσεις το όνομα της Κάρλας δεν έλειψε ποτέ. Μάλιστα σε ένα από τα τεύχη του «Ξένιος Θεσσαλός», του εντύπου πρεσβευτή της Θεσσαλίας στην υπόλοιπη Ελλάδα, φιλοξενήσαμε ένα μεγάλο αφιέρωμα στο χθες και το σήμερα της Κάρλας, πριν ακόμα γίνει «γνωστή» σε όλους τους Έλληνες λόγω του Ντάνιελ.

Τώρα νομίζουμε πως ήρθε επιτέλους η στιγμή να παραδοθεί στην ιστορία ένα σημαντικό μέρος όσων στοιχείων συνέλεξε επί μία δεκαετία ο Μάκης Εξαρχόπουλος για την λίμνη Κάρλα, τους μύθους γύρω από αυτήν, την πορεία της ανά τους αιώνες και τον λιμναίο πολιτισμό της. Αυτό θα γίνει με την έκδοση ενός συλλεκτικού βιβλίου – λευκώματος 272 μεγάλων σελίδων το οποίο σίγουρα θα συγκινήσει όχι μόνο τους Θεσσαλούς αλλά και κάθε Έλληνα. Η έκδοσή του έχει μπει στο τελικό στάδιο και προγραμματίζεται για τα τέλη Σεπτεμβρίου. Θα παρουσιασθεί σε Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα και θα διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας.

Παράλληλα αρχίζει και η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Σταύρου Παρχαρίδη, στο οποίο με άξονα την δεκαετή ενασχόληση του Μάκη Εξαρχόπουλου για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα θα οπτικοποιεί τους γοητευτικούς μύθους της αρχαιότητας γύρω από την Βοιβηίδα (το αρχαίο της όνομα), θα αφηγείται την μακραίωνη ιστορία της και θα εστιάζει στον λιμναίο της πολιτισμό, έναν μοναδικό τρόπο ζωής που χάθηκε για πάντα.

Σε τακτά διαστήματα θα σας ενημερώνουμε για την πορεία της έκδοσης αλλά και του ντοκιμαντέρ.

Δημήτρης Κρούπης - trikalaonline.gr