Στην Κωνσταντινούπολη με επίκεντρο την Κάρλα το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου

Το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου συμμετείχε στο 2ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου Δράσης "Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη - Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης" το οποίο διεξήχθη από την Πέμπτη 27 έως και την Κυριακή 30 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, υπό την Υψηλή Σκέπη και Ευλογία της Υμετέρας Θειοτάτης Παναγιότητας του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ. κ. Βαρθολομαίου.
Σκοπός του Μαθητικού Συνεδρίου ήταν να λειτουργήσει ως πεδίο συνεργασίας, εκπαίδευσης και δημιουργικού διαλόγου μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας στη βάση της ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στα σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το δικό μας βίντεο, που είχε σαν τίτλο «Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα….θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα» (στιχ. Μίλτου Πασχαλίδη). Επηρεασμένοι από τις καταστροφικές θεομηνίες του Σεπτεμβρίου του 2023, Daniel και Elias, μαθητές και καθηγητές επικεντρώθηκαν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη λίμνη Κάρλα. Στην παρουσίαση αναδείξαμε τις σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν στο οικοσύστημα της λίμνης λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, της ρύπανσης και της μείωσης των υδάτων. Επισημάνθηκαν με σαφήνεια οι συνέπειες αυτών των φαινομένων για την τοπική χλωρίδα και πανίδα, καθώς και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες που εξαρτώνται από τη λίμνη για την ύδρευση και τη γεωργία τους. Παρουσιάστηκαν επίσης στρατηγικές και προτάσεις για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος και τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής μας, εξερευνήσαμε τα πιο σημαντικά πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης, όπως την Αγία Σοφία, ένα από τα πιο επιβλητικά μνημεία του κόσμου που αποτελεί σύμβολο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Στη συνέχεια, σειρά είχε η Κιστέρνα του Ιουστινιανού, ένας αρχαίος υπόγειος χώρος αποθήκευσης νερού με μεγάλες κολόνες και φωτισμό, που αποπνέει μυστηριώδη ατμόσφαιρα. Περπατήσαμε στον Ιππόδρομο, το ιστορικό κέντρο των αθλητικών και κοινωνικών εκδηλώσεων της Κωνσταντινούπολης στη βυζαντινή εποχή, σήμερα χώρος με όμορφα μνημεία και αγάλματα. Ανεβήκαμε στον Πύργο του Γαλατά, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία της πόλης, με εκπληκτική θέα από ψηλά, που προσφέρει μοναδικές εικόνες της Πόλης. Περιηγηθήκαμε στο Φανάρι, την παραδοσιακή γειτονιά της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη με τις ιστορικές εκκλησίες και τα μικρά σοκάκια, τη Μονή Βλαχερνών, το ιστορικό θρησκευτικό μνημείο και τον σημαντικό τόπο λατρείας, που συνδέεται με την ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αλλά και την πλατεία Ταξίμ, κεντρικό σημείο της σύγχρονης Κωνσταντινούπολης, γεμάτο ζωντάνια, καταστήματα, καφέ και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Ιδιαίτερη και γεμάτη συγκίνηση ήταν η επίσκεψή μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε την πνευματική και ιστορική κληρονομιά του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, καθώς και στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία έχει συνδέσει την Πόλη με τη θρησκευτική και ακαδημαϊκή της παράδοση για αιώνες.
Βέβαια, δεν έλειπαν από το πρόγραμμα και οι καθιερωμένες κρουαζιέρες στο Βόσπορο και τα Πριγκηποννήσια. Μαθητές και εκπαιδευτικοί αποκόμισαν άριστες κριτικές αλλά και υπέροχες εμπειρίες και εικόνες από την όμορφη Πόλη. Μοναδικές εμπειρίες, αξεπέραστη φιλοξενία, γαστρονομικά μυστικά και απαράμιλλη ομορφιά…
Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Η κ. Μήσια Ιωάννα, η κ. Ακριβούση Κωνσταντία και η κ. Δρόσου Μάρθα.