ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Daniel: Πόρισμα- κόλαφος πραγματογνωμόνων για την καταστροφή σε επιχειρηματική μονάδα πτηνοτροφίας

Ευθύνες στην περιφέρεια, τον ανάδοχο και τον ΟΣΕ καταλογίζουν οι δύο καθηγητές του Πολυτεχνείου στην έκθεσή τους, μετά από εισαγγελική παραγγελία
Daniel: Πόρισμα- κόλαφος πραγματογνωμόνων για την καταστροφή σε επιχειρηματική μονάδα πτηνοτροφίας
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ταχυδρόμος, η πραγματογνωμοσύνη ζητήθηκε από τον Πρωτοδίκη Βόλου μετά τη μηνυτήρια αναφορά του επιχειρηματία και αποδίδει σοβαρές ευθύνες για την καταστροφή της επιχείρησης στην περιφέρεια Θεσσαλίας και στον ανάδοχο του έργου

Παραλείψεις, αβλεψίες και παντελή έλλειψη «θωράκισης» εργολαβίας που ήταν σε εξέλιξη στην Κάρλα, οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή μία μεγάλη επιχειρηματική μονάδα πτηνοτροφίας στην περιοχή μεταξύ Στεφανοβικείου και Ριζόμυλου, τον Σεπτέμβριο του 2023, προκαλώντας ζημιές ύψους 100.000 ευρώ και πλέον, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να καταστραφεί ολοσχερώς.

Ρεπορτάζ: Βάσω Κυριαζή - Ταχυδρόμος

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ παρουσιάζει σήμερα το πόρισμα που συνέταξαν και κατατέθηκε μόλις προχθές υπόψη των δικαστικών αρχών του Βόλου δύο πραγματογνώμονες, και το οποίο αποτελεί «κόλαφο» για την πρώην περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και τον ανάδοχο του έργου και τα όσα δεν προέβλεψαν και δεν έκαναν, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη επιχείρηση να «βυθιστεί» κάτω από τόνους νερού.

Πλέον μετά το συγκεκριμένο πόρισμα ο θιγόμενος επιχειρηματίας αναμένεται να συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα υποβάλλοντας αγωγή, με την οποία θα διεκδικεί αποζημίωση από το δημόσιο, στο μοντέλο των αγωγών που έγιναν από πλημμυροπαθείς στην υπόθεση της Μάνδρας.

Η πραγματογνωμοσύνη ζητήθηκε από τον Πρωτοδίκη Βόλου μετά τη μηνυτήρια αναφορά του επιχειρηματία, ο οποίος ζητούσε να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά της πρώην περιφερειακής αρχής, κατά του δήμου Ρήγα Φεραίου, κατά του αναδόχου εργολάβου και κατά του ΟΣΕ.

Για τη σύνταξη του πορίσματος ο Πρωτοδίκης έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα επί των οποίων κλήθηκαν να απαντήσουν εμπεριστατωμένα και μετά από έρευνα και αυτοψία στην περιοχή οι δύο πανεπιστημιακοί καθηγητές που ανέλαβαν την πραγματογνωμοσύνη.

Το πόρισμα θα συμπεριληφθεί στη δικογραφία που σχηματίζεται μετά τη μήνυση, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται. 

Τα συμπεράσματα

Συμπερασματικά οι δύο πραγματογνώμονες αναφέρουν ότι: Η προκληθείσα πλημμύρα από το φαινόμενο Daniel που επηρέασε τη μονάδα ουδεμία σχέση έχει με την πλημμύρα των παρακάρλιων περιοχών, η οποία προήλθε από τον Πηνειό ποταμό και δημιούργησε αυτό που τα μέσα ενημέρωσης αποκαλούσαν ως μια νέα λίμνη Κάρλα έκτασης ως και 190.000 στρέμματα. Και αυτό γιατί τόσο η μονάδα, όσο και η ευρύτερη περιοχή στην οποία ανήκει έχει μεγαλύτερα υψόμετρα από τις περιοχές πλησίον του ταμιευτήρα.

Η πλημμύρα που επηρέασε τη μονάδα προκλήθηκε από την υπολεκάνη απορροής του Καρνορέματος, η οποία εντοπίζεται δυτικά της μονάδας προς τους λόφους του Χαλκοδόνιου Όρους.

Οι ζημίες προκλήθηκαν κατά κύριο λόγο συνεπεία ανθρωπογενών παρεμβάσεων, ενεργειών και παραλείψεων κατά την κατασκευή του έργου λιμνοδεξαμενής με εμπλεκόμενους την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ως κύριο του έργου, τον ανάδοχο, την επιβλέπουσα Υπηρεσία (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρεια Θεσσαλίας).

Η ανθρωπογενής παρέμβαση ήταν ουσιαστικά η εναπόθεση των προϊόντων εκσκαφής της λιμνοδεξαμενής ανατολικά του σιδηροδρόμου, η οποία δημιούργησε ένα ανάχωμα, το οποίο έφραξε τους οχτώ από τους δώδεκα οχετούς που συνεισφέρουν στην απορροή των υδάτων που επηρεάζουν τη μονάδα.

Μάλιστα η ευθύνη της περιφέρειας για τις αβλεψίες που υπήρξαν στο έργο λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς, σύμφωνα πάντα με τους δύο πανεπιστημιακούς, η ευρύτερη περιοχή δεν ανήκει σε ζώνη κινδύνου πλημμύρας.

Κατά συνέπεια αυτό καταδεικνύει δύο πράγματα: Αφενός πόσο επιβαρυντικό ήταν για την απορροή των όμβριων υδάτων το φράξιμο των ανατολικών οπών των οχετών από την παρουσία του αναχώματος των εκσκαφών και πως ακόμη και αν ο ιδιοκτήτης ήταν ενημερωμένος για του χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ από το 2017 θα ήταν καθησυχαστικός για τη μονάδα του, διότι δε θα διέτρεχε κανένα κίνδυνο.

Σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μπορεί η έλλειψη καθαρισμού των οχετών των σιδηροδρομικών γραμμών να μην είναι ο υπαίτιος για την αναφερόμενη καταστροφή και η παρουσία της βλάστησης, λόγω μη συντήρησης του σιδηροδρόμου να μην έχει τόσο μεγάλη επίδραση στην πρόκληση της αναφερόμενης καταστροφής, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος δεν φέρει καμία ευθύνη.

Η εναπόθεση των προϊόντων εκσκαφής έγινε σε δικό του ιδιοκτησιακό καθεστώς και θα έπρεπε να είναι γνώστης της κατάστασης και να οχλήσει την υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας μιας και τους δικούς του οχετούς κατέστησε ανενεργούς.

Ακόμη- σύμφωνα πάντα με το πόρισμα- οι συγκεκριμένες ζημιές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ακόμη και με την de minimis ενέργεια εκ μέρους του αναδόχου του έργου δηλαδή αν η εναπόθεση των προϊόντων εκσκαφής δεν έφραζαν τις ανατολικές οπές των οχτώ οχετών. Σε αυτή την περίπτωση το βάθος της πλημμύρας θα ήταν μόλις 10 cm στη μονάδα και η επικινδυνότητα της πλημμύρας θα ήταν ανίκανη να προκαλέσει την αναφερόμενη καταστροφή.

Θεωρείται εξάλλου δεδομένο πως το ανάχωμα δεν έπρεπε να υφίσταται καν και πως η εναπόθεση των προϊόντων εκσκαφής δεν είναι σύννομη με τη νομοθεσία.

Τέλος, στο πόρισμα οι πραγματογνώμονες αναφορικά με τον ΟΣΕ αναφέρουν πως επειδή διαφαίνεται ότι έχει χρόνια να συντηρήσει τους οχετούς διότι η βλάστηση είναι σημαντική τόσο σε ύψος όσο και σε μήκος γεγονός που απαιτήθηκαν χρόνια για να φτάσει σε αυτή την εξέλιξη, υπό τα νέα δεδομένα που η κλιματική αλλαγή επιφέρει πρέπει να μεριμνήσει ο Οργανισμός στη συχνή συντήρηση των οχετών όλου του σιδηροδρομικού δικτύου, τόσο στην περιοχή όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.