ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βόλος: Μοίρασαν πρόστιμα 1.000 ευρώ για πλαστικά καλαμάκια

Κλιμάκιο ελεγκτών του Υπουργείου Ανάπτυξης βγήκε για ελέγχους στον Βόλο και πήρε… κεφάλια
Βόλος: Μοίρασαν πρόστιμα 1.000 ευρώ για πλαστικά καλαμάκια

Πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ επιβλήθηκαν σε τουλάχιστον δέκα επιχειρήσεις εστίασης στον Βόλο, επειδή σέρβιραν καφέ με πλαστικά καλαμάκια, κατά παράβαση της νομοθεσίας.

ρεπορτάζ: Βάσω Κυριαζή - Ταχυδρόμος

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ κλιμάκιο των αρμόδιων αρχών με επικεφαλής το Υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποίησε έλεγχο και βεβαιώθηκαν πρόστιμα, με τους επαγγελματίες να είναι στα «κεραμίδια» ,καθώς δεν έχει τέλος το κυνηγητό που υφίστανται, όπως λένε.

Όπως ανέφεραν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επαγγελματίες της εστίασης, πρόκειται για «εξοντωτικό» πρόστιμο που δύσκολα θα μπορέσει να πληρώσει μια μικρή επιχείρηση και κάνουν λόγο για εξάντληση της αυστηρότητας του ελέγχου καθώς ναι μεν ο νόμος είναι σε ισχύ, αλλά θα μπορούσε να προηγηθεί σύσταση.

«Θεωρούμε την επιβολή προστίμου άδικη καθότι η επιχείρηση μας είναι καθ’ όλα νόμιμη και ουδέποτε έχει υποπέσει σε καμία παράβαση προς το κράτος», υπογράμμισε επαγγελματίας, στον οποίο έγινε έλεγχος και βεβαιώθηκε πρόστιμο.

«Όταν μια επιχείρηση και ολόκληρη η Μαγνησία, ιδιαίτερα όμως ο επιχειρηματικός κόσμος προσπαθεί ακόμη να ορθοποδήσει, θεωρούμε το λιγότερο ντροπιαστικό να καταλογίζονται πρόστιμα για πλαστικά καλαμάκια. Επίσης τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας είναι η αισχροκέρδεια , η ακρίβεια , στα οποία η κυβέρνηση αδυνατεί να επιλύσει, αλλά φροντίζει να καταλογίζει πρόστιμα στις επιχειρήσεις που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης», συνέχισε ο ίδιος.

Και ενώ στα περισσότερα καφέ οι επαγγελματίες γίνονται καθημερινά αποδέκτες παραπόνων από τους πελάτες , καθώς τα χάρτινα αν μη τι άλλο όχι μόνο δεν εξυπηρετούν αλλά… «λιώνουν» μέσα στο ρόφημα, οι αρμόδιες υπηρεσίες επιβάλλουν πρόστιμα, αρνούμενες να δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία στον επαγγελματία.

Ο νόμος αλαλούμ 

Οι επαγγελματίες λένε πως ο νόμος που επέβαλε αρχικά να καταργηθούν τα πλαστικά καλαμάκια, στη συνέχεια ατόνησε, ενώ μία οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν εκείνη που προκάλεσε αλαλούμ.

Ο σχετικός νόμος ανέφερε ότι θα έπρεπε να σταματήσουν να κυκλοφορούν στην αγορά τα πλαστικά καλαμάκια, από τις 3 Ιουλίου του 2021. Σύμφωνα όμως με οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνεται η δυνατότητα που επιτρέπει στις επιχειρήσεις τα επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια, αρκεί να μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι πολλαπλών χρήσεων, λες και είναι δυνατόν για ένα κατάστημα να πλένει το καλαμάκι που χρησιμοποίησε ένας πελάτης και έπειτα να το δώσει σε άλλον, όπως μονολογούν οι επαγγελματίες.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν προμηθευτεί χάρτινα καλαμάκια, είναι όμως εφοδιασμένες και με πλαστικά, αφού οι εταιρείες που τα εμπορεύονται «ζούνε και βασιλεύουν», και δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο, σύμφωνα με τα όσα λένε πελάτες τους.

«Εάν πράγματι θέλουν να σταματήσει το πάρε δώσε με τα πλαστικά καλαμάκια ας επιβάλλουν πρόστιμα στις εταιρείες που μάς προμηθεύουν. Όχι μόνο σ’ εμάς που είμαστε στη μέση και προσπαθούμε να βγάλουμε ένα μεροκάματο, χωρίς να χάσουμε τους πελάτες μας», κατέληξε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επαγγελματίας, που «άκουσε» την καμπάνα των 1.000 ευρώ, όπως και άλλοι συνάδελφοί του και τώρα αναζητάει μέσω ένστασης να μπορέσει να γλυτώσει την χρηματική ποινή.