56.528 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη Θεσσαλία
Μπορεί οι δείκτες της ανεργίας να πέφτουν, ωστόσο, ορισμένα ποιοτικά στοιχεία προκαλούν ανησυχία, καθώς ορισμένες κοινωνικές ομάδες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, διατηρώντας ανισότητες.
Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ - Tαχυδρόμος
Νέοι, γυναίκες και άτομα με χαμηλή εξειδίκευση πλήττονται από υψηλά ακόμη ποσοστά ανεργίας, ενώ οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης καταγράφουν επίσης ανησυχητικά επίπεδα. Την ίδια ώρα όμως πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν το απαραίτητο προσωπικό.
Το 2024 θεωρείται σχετικά καλή χρονιά για την απασχόληση, καθώς σε επίπεδο Μαγνησίας δημιουργήθηκαν 39.226 νέες θέσεις εργασίας το πρώτο εννεάμηνο και στη Θεσσαλία αντίστοιχα 119.060, με το ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων να είναι θετικό κατά 5.896 θέσεις απασχόλησης.
Ωστόσο, η αποκλιμάκωση είναι αργή και πολλά είναι αρνητικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που παραμένουν σταθερά και ανησυχητικά.
Ανεργία γένους θηλυκού..
Ο εφιάλτης της ανεργίας για εκατοντάδες γυναίκες παραμένει. Δεν είναι τυχαίο πως και σε επίπεδο Θεσσαλίας η ανεργία πλήττει κυρίως τις γυναίκες (68,4%) και λιγότερο τους άνδρες (31,4%),.
Η εικόνα αυτή τείνει πλέον να παγιωθεί, καθώς οι γυναίκες, τόσο πριν όσο και μετά την κρίση, υποφέρουν από σημαντικά υψηλότερα ποσοστά ανεργίας συγκριτικά με τους άνδρες, χωρίς αυτό να οφείλεται στα ατομικά τους ή σε άλλα χαρακτηριστικά αλλά μόνο στο γεγονός ότι είναι γυναίκες.
Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η έμφυλη ανισότητα στην εργασία είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Επίσης, οι γυναίκες αμείβονται 16,5% λιγότερο από τους άνδρες για ίση εργασία. Σε υψηλά επίπεδα επίσης είναι η ανεργία στους νέους, αφού προσεγγίζει το 25%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΔΥΠΑ Θεσσαλίας στους τέσσερις Θεσσαλικούς νομούς σε αναζήτηση εργασίας βρίσκονται 56.528 άτομα.
Από αυτούς 32.081 άτομα ψάχνουν για δουλειά για περισσότερο από 12 μήνες, ενώ λιγότερο από ένα χρόνο βρίσκονται στα μητρώα του ΟΑΕΔ συνολικά 24.447 άτομα. Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 7.166, εκ των οποίων ένα ποσοστό 76,8% είναι κοινοί, 1,4% είναι οικοδόμοι, 5,0% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, και 0,8%) και 0,1% είναι εκπαιδευτικοί.
Σημειώνεται πως τον αντίστοιχο μήνα του 2023 ο αριθμός των ανέργων ανέρχονταν σε 62.222, ενώ τον φετινό Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 54.061 άτομα εγγεγραμμένα στο μητρώο των ανέργων.
Το παράδοξο με την έλλειψη προσωπικού
Την ώρα ωστόσο που η ανεργία «δείχνει τα δόντια της» σε γυναίκες και νέους παραμένει το παράδοξο της αδυναμίας εξεύρεσης προσωπικού, καθώς πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρούνε εργαζόμενους, ειδικά στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης, αλλά και στη βιομηχανία και τον κλάδο των κατασκευών και των νέων τεχνολογιών.
Ανάλογα με την πλευρά από την οποία τοποθετείται ο καθένας, όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: Οι χαμηλοί μισθοί, η έλλειψη εξειδίκευσης και δεξιοτήτων καθώς επίσης και η μαύρη εργασία είναι μερικοί από τους παράγοντες, στους οποίους χρεώνεται η αδυναμία εξασφάλισης προσωπικού.
Η ακτινογραφία ανά την επικράτεια
Σε επίπεδο πανελλαδικό μεταξύ των περιφερειών της χώρας η περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ο οποίος ανέρχεται σε 277.968 άτομα (ποσοστό 33,4%) και 167.058 άτομα (ποσοστό 20,1%) αντίστοιχα.
Συγκεντρωτικά πάντας τον Οκτώβριο ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) κατέγραψε μείωση, με την ηλικιακή κατηγορία 30-44 ετών να είναι η πολυπληθέστερη.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΔΥΠΑ για τον προηγούμενο μήνα, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων μειώθηκε κατά 7,5% και διαμορφώθηκε σε 833.058 άτομα από 900.297 τον αντίστοιχο μήνα του 2023.
Από αυτά 452.209 (ποσοστό 54,3%) άτομα είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 380.849 (ποσοστό 45,7%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.