ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στόχος σας η ικανοποίηση μονοπωλίων από τη διαχείριση αποβλήτων και όχι η προστασία δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος

Στόχος σας η ικανοποίηση μονοπωλίων από τη διαχείριση αποβλήτων και όχι η προστασία δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος

Στις εγκληματικές συνέπειες όσων νομοθετούνται για τη διαχείριση των αποβλήτων στη ζωή και στην υγεία του λαού και κυρίως του Βόλου, στάθηκε ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης.

Στην αρχή της ομιλίας του κατήγγειλε τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκαν οι εποχικοί πυροσβέστες στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης με γκλοπ και χρήση χημικών σε κλειστό χώρο, όπως και τις συλλήψεις πυροσβεστών και του δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη», απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι. 

Υπενθύμισε στην κυβέρνηση ότι χτύπησε εκείνους «που έχουν πληρώσει φόρο αίματος» την εγκληματική της πολιτική και τους αφήνει άυπνους και εξαντλημένους να τρέχουν να σβήσουν φωτιές σε όλη τη χώρα και «να κοιμούνται σαν σακιά στους διαδρόμους των πλοίων».

«Ντροπή και αίσχος!», τόνισε και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Να ξέρετε σπέρνετε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες, την Παρασκευή οι πυροσβέστες καλούν στις 10 το πρωί έξω από τη Βουλή σε κινητοποίηση, θα είναι εδώ, γιατί η καταστολή δεν θα περάσει, το εργατικό - λαϊκό κίνημα μπορεί να σας αντιμετωπίσει και σε αυτό το πεδίο»

Ολόκληρη η ομιλία του Β. Μεταξά σε σχέση με την ΑΓΕΤ και τη διαχείριση αποβλήτων:

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ ιδιαίτερα στο ζήτημα των αποβλήτων. Και αυτό μιας και προέρχομαι από μια περιοχή – τον Βόλο – που αυτά που συζητάμε σήμερα, αυτά που νομοθετείτε και έχουν νομοθετήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις για τα απορρίμματα έχουν άμεσες – εγκληματικές συνέπειες στη ζωή και την υγεία χιλιάδων και χιλιάδων κατοίκων.

Με πολύ απλά λόγια: τα όσα προωθείτε σε σχέση με τη διαχείριση των σκουπιδιών, μια πόλη 120.000 κατοίκων, τα αναπνέει κάθε μέρα, μέσω της καύσης τους από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ που βρίσκεται μέσα στον πολεοδομικό ιστό. Και είναι μια από τις πολλές περιοχές της χώρας που προχωράει αυτή η εγκληματική σας πολιτική.

Είναι πρόβλημα το ζήτημα των αποβλήτων; Οι χωματερές, τα εκατομμύρια τόνοι που παράγονται κάθε μέρα – ζήτημα αντικειμενικό, πραγματικό το οποίο θέλει επίλυση; Προφανώς και είναι! Πως απαντάει η καπιταλιστική οικονομία στο πρόβλημα αυτό, πως το λύνει; Όπως απαντάει και σε κάθε άλλο πρόβλημα… Μέσω της αγοράς. Μέσω της διαμόρφωσης προϋποθέσεων για να αξιοποιηθεί και αυτό το πρόβλημα ώστε να ενισχύσει την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων!

Είναι πολλά τα λεφτά! Η λεγόμενη αγορά αποβλήτων – με τέτοιους όρους και αυτή  την ορολογία χρησιμοποιείτε και εδώ, όπως κάνετε σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής, την υγεία, την παιδεία, τις μεταφορές, τα τρόφιμα κτλ.κτλ. – αυτή, λοιπόν η αγορά αποβλήτων αποτιμάται σε περίπου 200δις € σε επίπεδο Ε.Ε. Είναι πολλά, λοιπόν, τα λεφτά!

Και στη βάση των αρχών της καπιταλιστικής οικονομίας και τα απόβλητα τα διαχειρίζεστε με τους εξής όρους: πως θα βγάζουν περισσότερα κέρδη με το μικρότερο δυνατό κόστος! Βάζοντας σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τις επιπτώσεις της πολιτικής σας στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, την ίδια την ανθρώπινη ζωή.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, δηλαδή η εξειδίκευση των στόχων της ΕΕ για τη χώρα μας, προσανατολίζονται καθαρά προς την καύση απορριμμάτων! Την πιο φθηνή και κερδοφόρα λύση στη διαχείριση των αποβλήτων. Τι κι αν αυτό οδηγεί στο να θυσιάζετε μια ολόκληρη πόλη για τα κέρδη των ομίλων, μετατρέποντάς τη σε θάλαμο επικίνδυνων αερίων, αποτεφρωτήρα σκουπιδιών με εισαγωγή μάλιστα αποβλήτων και από άλλες χώρες!

Κι εδώ η κοροϊδία απογειώνεται!

Η διατύπωση στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα της ΝΔ για την καύση απορριμμάτων είναι προκλητική: αναφέρεται ως «η παραγωγή ενέργειας από δευτερογενή καύσιμα RDF ή SRF».

Δεν είναι, βέβαια δική σας έμπνευση! Τα ίδια έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν η πρωταθλήτρια στις αδειοδοτήσεις για την καύση σκουπιδιών και ιδιαίτερα στην ΑΓΕΤ στο Βόλο σε ποσότητα που αναλογεί στο 1/6 αυτής που καίγεται σε ολόκληρη την ΕΕ! 

Συνολικά, η ΑΓΕΤ έχει αδειοδοτηθεί ύστερα από την Περιβαλλοντική Μελέτη της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2013 και τις δύο τροποποιήσεις που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το 2015 και το 2017, να καίει στον Βόλο το 85% του συνόλου των «απορριμματικών καυσίμων» που προβλέπονται από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) για ολόκληρη την Ελλάδα!

Δεν ξεχνάμε το πως κουνούσε το δάχτυλο προς το ΚΚΕ, ο τότε υπουργός σας, Σωκράτης Φάμελος, ονομάζοντας τα σκουπίδια «εναλλακτικά καύσιμα» και πως το ΚΚΕ είναι αναχρονιστικό γιατί πρωτοστάτησε από την πρώτη στιγμή στους μεγάλους αγώνες των κατοίκων του Βόλου ενάντια στην κοινή σας αυτή εγκληματική πολιτική.

Και από τότε έχετε προχωρήσει αρκετά. Όπως είπε και ο Εισηγητής της ΝΔ, φτιάχνετε τις λεγόμενες Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), μια τέτοια προωθείτε και στο Βόλο μέσω ΣΔΙΤ και προϋπολογισμό 45εκ.€ για να δίνει την πρώτη ύλη στην ΑΓΕΤ να συνεχίζει και να εντείνει το εγκληματικό της έργο! Είναι πολλά τα λεφτά επιμένουμε!

Και με το παρόν νομοσχέδιο αλλάζετε για άλλη μια φορά την οργανωτική – διοικητική δομή της διαχείρισης των αποβλήτων. Είχατε φτιάξει τους ΦΟΣΔΑ, τους ΣΥΔΙΣΑ, τώρα ενοποιείτε τους ΦΟΣΔΑ και φτιάχνετε Ανώνυμες Εταιρείες σε επίπεδο Περιφερειών, κατά τα πρότυπα του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Α.Ε. με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους μόνιμους υπαλλήλους που τους περνάτε σε μια Ανώνυμη Εταιρεία που λειτουργεί με Ιδιωτικοποιημένο μοντέλο!

Και προχωράτε αυτές τις αλλαγές ξανά, για να προσαρμόσετε τη διοικητική δομή στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, δηλαδή στα εργαλεία για την προώθηση της αγοράς αποβλήτων, για να εναρμονιστεί η οργανωτική δομή στις τωρινές απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου που θέλουν αυτά τα μεγάλα έργα όπως οι ΜΕΑ να γίνουν πιο γρήγορα.

Και είναι βολική η κριτική που σας κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα, ότι κινείστε με προχειρότητα εξαιτίας αυτών των συνεχόμενων αλλαγών ή ότι λειτουργείτε συγκεντρωτικά καταγγέλλοντας το που γίνεται η μοιρασιά των πακέτων προς τους ομίλους και όχι το αν αυτή γίνεται. Βλέπετε, δεν μπορούν να σταθούν στην ουσία, αφού και αυτά τα κόμματα στηρίζουν τη βασική στρατηγική της Ε.Ε., την έχουν προωθήσει και ως κυβερνήσεις.

Οι αλλαγές που φέρνετε είναι απότοκο της βασικής σας στόχευσης. Γιατί η διαχείριση αποβλήτων δεν αποτελεί μέρος ενός σχεδιασμού που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, στο οποίο μπορεί στην πορεία να γίνονται και διορθώσεις – αλλαγές.

Δεν μπορείτε να κάνετε έναν τέτοιον σχεδιασμό ακριβώς γιατί στόχος σας δεν είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και η προστασία του περιβάλλοντος στο θέμα της διαχείριση των αποβλήτων. Αλλά η ικανοποίηση των μονοπωλιακών ομίλων στη μεγάλη αυτή μπίζνα.

Και όπως αποδεικνύεται σε άλλη μια περίπτωση, αυτά δεν συμβιβάζονται.

Μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή διαχείριση στα απόβλητα; Το ΚΚΕ παρακολουθεί τις επιστημονικές μελέτες, έρευνες, την πρόοδο που έχει συντελεστεί και στο ζήτημα αυτό. Δεν αποκλείουμε κανέναν τρόπο και καμία μορφή. Και λέμε ότι, ναι, μπορούν τα επιτεύγματα της επιστήμης να εφαρμοστούν προς όφελος του λαού.

Κάτι που δεν μπορεί να κάνει η καπιταλιστική οικονομία. Αυτό που κάνετε είναι να υποτάσσετε την επιστήμη στις πολιτικές αποφάσεις και όχι το αντίθετο. Δεν μπορείτε αλλιώς. Και επιτρέψτε μου την έκφραση. Μιλάμε για βιασμό της επιστήμης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Σε μια νύχτα, με μια τέτοια πολιτική απόφαση τετραπλασιάσατε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο του ολικού οργανικού άνθρακα (TOC) στα καυσαέρια των τσιμεντοκλιβάνων από 10 mg/m3 σε 40mg/m3 , του διοξειδίου του θείου από 50 mg/m3 σε 200 mg/m3. Σημειώνεται ότι η ΑΓΕΤ εκπέμπει το λιγότερο 13.000.000 κυβικά μέτρα καυσαέρια την ημέρα. Αποκλείετε από τους ελέγχους τον εντοπισμό διοξινών.

Για να μην ανεβάσετε το κόστος! Όχι επειδή έγινε ο ανθρώπινος οργανισμός πιο ανθεκτικός σε όλα αυτά τα επικίνδυνα χημικά στοιχεία που τα αναπνέουμε κάθε μέρα από την ΑΓΕΤ στο Βόλο!

Η εργατική τάξη μπορεί να επιβάλλει το δίκιο της και στο ζήτημα της υγείας του λαού, της προστασίας της ζωής, του σεβασμού του περιβάλλοντος, αναπτύσσοντας την παραγωγικότητα της εργασίας και βελτιώνοντας την παραγωγή, χωρίς να τα φέρνει σε αντιπαράθεση.

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας και της επιστήμης με την παραπέρα ανάπτυξή τους προς όφελος του λαού και των αναγκών του μπορούν να γίνουν πράξη με την κατάργηση των μονοπωλίων, την κοινωνικοποίηση της οικονομίας, τον κεντρικό σχεδιασμό, την εργατική εξουσία.

Η λύση που δίνετε εσείς μόνο βάσανα φέρνει στο λαό!