ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σ. Ζαχαράκη: Οι γεννήσεις θα συνεχίσουν να μειώνονται

Σ. Ζαχαράκη: Οι γεννήσεις θα συνεχίσουν να μειώνονται

Από ertnews.gr

Ως μια “βόμβα” στα θεμέλια της χώρας μας χαρακτήρισαν το δημογραφικό πρόβλημα οι ομιλητές της ημερίδας που διοργάνωσε στον Βόλο (στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος) το Κέντρο Πολιτισμού “Ιωλκός” σε συνεργασία με την Μητρόπολη Δημητριάδος, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την ΕΚΠΟΛ- Μαγνησίας και τον Πολιτιστικό Φορέα “Μαγνήτων Κιβωτός”.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Σοφία Ζαχαράκη, η οποία έκανε λόγο για μια αναντίρρητη αλήθεια που είναι ότι οι γεννήσεις στην χώρα μας  θα συνεχίσουν να μειώνονται, ενώ αναφέρθηκε στα μέτρα που θεσμοθετεί η κυβέρνηση ώστε να μπουν οι βάσεις αναστροφής αυτής της δυσμενούς κατάστασης. 

“Η αλήθεια είναι αναντίρρητη, οι γεννήσεις – όπως όλα δείχνουν – θα συνεχίσουν να μειώνονται, καθώς ξέρουμε ήδη πόσες γυναίκες είναι στην αναπαραγωγική ηλικία και είναι πολύ λιγότερες από αυτές που ήταν πριν 20 χρόνια. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει την αλήθεια. Όταν έχουμε μια πραγματικότητα που εξελίσσεται από το 1981 και μετά, αυτό που έχουμε να πούμε, είναι ότι προφανώς είναι μια κατάσταση δύσκολη που δεν ανατρέπεται αλλά σίγουρα πρέπει να πάρουμε μέτρα έτσι ώστε να καλλιεργήσουμε πίστη, αισιοδοξία, προσδοκία και ελπίδα στους ανθρώπους, προκειμένου, αν το επιθυμούν, να ξεκινήσουν την οικογένειά τους, να την μεγαλώσουν, έχοντας όμως και τα εχέγγυα από το κράτος ότι θα μπορέσουν να βρουν ένα σπίτι, θα έχουν μια καλά αμειβόμενη σταθερή εργασία, θα μπορέσουν να στείλουν το παιδί τους σε έναν καλό παιδικό σταθμό και σε ένα καλό σχολείο στην συνέχεια” τόνισε η κ. Ζαχαράκη, προσθέτοντας πως δεν πιστεύει στα θαύματα, πιστεύει όμως σίγουρα, στην καλή προσπάθεια. 

Βόλος: Σε ημερίδα για το δημογραφικό η Σοφία Ζαχαράκη

“Αυτό που κάνουμε στο Υπουργείο είναι να συντονίζουμε προσπάθειες, να επισπεύδουμε πράγματα που πρέπει να κάνουμε (κάλυψη vouchers σχολικά γεύματα κλπ)” δήλωσε η υπουργός, καταλήγοντας πως  απάντηση στο δημογραφικό είναι και το κομμάτι της περιφερειακής ανάπτυξης, μέσω μέτρων – κινήτρων για να επιστρέψει κάποιος στον τόπο του, αν το επιθυμεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η υφυπουργός ΠΑιδείας, κ. Ζέττα ΜΑκρή, η οποία επίσης παρέστη στην εκδήλωση, αναφέρθηκε και στον αντίκτυπο που έχει αυτή η κατάσταση και στον τομέα της Εκπαίδευσης με την μείωση του μαθητικού πληθυσμού.

Βόλος: Σε ημερίδα για το δημογραφικό η Σοφία Ζαχαράκη

“Από μόνο του το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ίδρυσε το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που ασχολείται έντονα και με το δημογραφικό, σε συνεργασία και με τα άλλα αρμόδια υπουργεία, δείχνει το ενδιαφέρον αυτής της κυβέρνησης για το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Δυστυχώς, οι θάνατοι πλέον είναι διπλάσιοι από τις γεννήσεις κι αυτό αντικατοπτρίζεται και στην εκπαίδευση. Ο μαθητικός πληθυσμός μειώνεται και παρότι παίρνουμε μέτρα (ολοήμερο σχολείο,  εξίσωση τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, ψηφιακό φροντιστήριο κ.α.), χρειάζονται πολλά ακόμη, δραστικά και συντονισμένα μέτρα και προσπάθεια από την πολιτεία για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό το οποίο μας δυσαρεστεί πάρα πολύ ως χώρα” τόνισε η κ. Μακρή.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος χαρακτήρισε την σημερινή ημερίδα για το δημογραφικό πρόβλημα ως μια “καμπάνα που χτυπάει” επισημαίνοντας με νόημα ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε να συνυπάρξουμε και με άλλους.

Βόλος: Σε ημερίδα για το δημογραφικό η Σοφία Ζαχαράκη

“Η σημερινή εκδήλωση είναι μια καμπάνα που χτυπάει. Έχουμε δημογραφικό πρόβλημα, μείωση του πληθυσμού. Η επαρχία μας το ζει αυτό το πρόβλημα σε όλα τα επίπεδα. Το ερώτημα είναι “μπορούμε να κάνουμε κάτι;” Αυτοί που μπορούν να κάνουν κάτι, είναι οι νέοι άνθρωποι που πρέπει να ξέρουν ότι αν κάνουν μόνο ένα παιδί ή και δύο ακόμη, αυτά θα έχουν πρόβλημα στο μέλλον. Πρέπει να πειστούν να κάνουν και τρίτο και τέταρτο παιδί για να μπορούν να ζήσουν σε μια κοινωνία που θα τους κάνει ευτυχισμένους. Μακάρι να υπάρξουν μέτρα που θα πείσουν τους νέους ανθρώπους να κάνουν οικογένεια. Κατά τα άλλα, ας προετοιμαζόμαστε να συνυπάρξουμε και με άλλους” ήταν χαρακτηριστικά, η δήλωσή του.

Αξιοσημείωτη ως προς την σοβαρότητα του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας, ήταν η αναφορά του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, κ. Μιχάλη Ζουμπουλάκη, ότι σε 30 χρόνια θα έχουμε χάσει το 25% του πληθυσμού στην Ελλάδα. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις του δημογραφικού ως αποτέλεσμα της μείωσης του εργατικού δυναμικού σε όλους τους κλάδους.