ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βόλος: Ποιοι στήριξαν και συμμετείχαν στην κινητοποίηση για τον ένα χρόνο από τις φονικές πλημμύρες.

Βόλος: Ποιοι στήριξαν και συμμετείχαν στην κινητοποίηση για τον ένα χρόνο από τις φονικές πλημμύρες.

Μαζική και δυναμική απάντηση στην εχθρική πολιτική που αφήνει τον λαό μόνιμα εκτεθειμένο σε φυσικές καταστροφές, που τσακίζει το εισόδημά του και προσθέτει νέες δυσκολίες επιβίωσης αντί να ανακουφίζει και να στηρίζει ουσιαστικά, έδωσαν σήμερα το απόγευμα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας μαζί με σωματεία, φορείς και επιτροπές αγώνα πολιτών του Ν. Μαγνησίας.

 
«Οι ζωές μας δεν είναι κόστος! Διεκδικούμε λύσεις τώρα!», βροντοφώναξαν εκατοντάδες άνθρωποι, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στην πορεία που ακολούθησε στους δρόμους του Βόλου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις καταστροφικές πλημμύρες.
 
Στη συγκέντρωση, που έγινε στην πλατεία Αγίου Νικολάου, συναντήθηκαν οι αγρότες του Πηλίου, οι πλημμυροπαθείς από το Νέο Δέλτα, το Παλιό Λιμεναρχείο και άλλες γειτονιές του Βόλου, εργαζόμενοι, φοιτητές και συνταξιούχοι που εξακολουθούν να βιώνουν τις τραγικές συνέπειες από τις καταστροφικές πλημμύρες, την ώρα που τα μεγάλα λόγια για «αποκατάσταση» παραμένουν κενό γράμμα, όπως απέδειξαν - ανάμεσα στα πολλά άλλα προβλήματα - οι γνωστές εικόνες των προηγούμενων ημερών με τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια στον Παγασητικό.

Όλοι μαζί απαίτησαν να γίνει προτεραιότητα η αποκατάσταση και η προστασία της ζωής και του εισοδήματος του λαού, η προφύλαξη της δημόσιας υγείας, να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιπλημμυρικής θωράκισης και όχι τα διάφορα επιχειρηματικά σχέδια για νέα κέρδη πάνω στις πλάτες τους.
 
Ο Δημήτρης Κανελλής εκπρόσωπος του Συλλόγου Παλαιού Λιμεναρχείου - Παλαιών, στο χαιρετισμό του στηλίτευσε την απουσία αντιπλημμυρικών έργων τονίζοντας ότι μόνο με την αλληλεγγύη και τον ενωμένο αγώνα ο λαός μπορεί να αποσπάσει κατακτήσεις και να δώσει λύσεις στα προβλήματα. "Αποδείχθηκε από την πείρα μας ότι μόνο ο λαός σώζει τον λαό" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
 
Η Ρίτσα Κωτή εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Ν. Μαγνησίας ανέφερε ότι Κυβέρνηση, Τοπικές και Περιφερειακές Διοικήσεις, συνολικά ο κρατικός μηχανισμός, για άλλη μια φορά αποδείχθηκαν επιλεκτικά ανίκανοι να προστατεύσουν τη ζωή και την περιουσία του λαού.  Υπογράμμισε ότι η ανυπαρξία μέσων, κονδυλίων, και ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση της περιοχής είχε ως αποτέλεσμα μόνο στον νομό Μαγνησίας να χαθούν 4 ανθρώπινες ζωές, σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσίες, χωράφια και υποδομές να βουλιάξουν μέσα στη λάσπη και κάτω από τα νερά για μέρες, χιλιάδες οικογένειες...
 
Τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα να γίνει η οργή , η απελπισία και η αγανάκτηση ,δύναμη οργάνωσης , αγώνα , διεκδίκησης.  
 
Τελειώνοντας διαμήνυσε στους συγκεντρωμένους ότι συνεχίζουμε τον αγώνα και διεκδικούμε με κάθε τρόπο τη στήριξη των πληγέντων και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, αποζημιώσεις στο 100%, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.
 
Η Χρυσούλα Τασολάμπρου μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας "Μήτσος Παπαρήγας" στον χαιρετισμό της ανέδειξε τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που με τις πολιτικές τους λογίζουν την ανθρώπινη ζωή σαν κόστος εξυπηρετώντας την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων πνίγοντας τον λαό στις λάσπες και στα βρωμόνερα. Επεσήμανε ότι έναν χρόνο μετά οι πλημμυροπαθείς του Βόλου με τσακισμένο εισόδημα παλεύουν για την επιβίωσή τους, έχοντας απέναντί τους το κράτος που αφού τους έπνιξε, τώρα δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για να προχωρήσουν η πλήρης και δίκαιη αποζημίωσή τους, η αποκατάσταση ζημιών και η θωράκιση της περιοχής μπροστά στον χειμώνα, η προφύλαξη της δημόσιας υγείας. Τελειώνοντας πρόσθεσε ότι ο λαός για να δει άσπρη μέρα, δεν έχει άλλο δρόμο από τον οργανωμένη πάλη μέσα από τα σωματεία τους φορείς και τις επιτροπές αγώνα.
 
Στην κεντρική ομιλία, ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Αποδεικνύεται ότι όταν πρόκειται ακόμα και για έκτακτα επικίνδυνα φαινόμενα για το περιβάλλον, για την προστασία της υγείας και της ζωής μας, το κράτος σε όλες τις βαθμίδες του είναι άφαντο. Όταν όμως πρόκειται για την εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, τότε όλες οι υπηρεσίες και δομές και σε κεντρικό επίπεδο και σε τοπικό γονατίζουν - υποκλίνονται μπροστά στο όφελος των ομίλων. "Βροχή" οι παχυλές επιδοτήσεις σε βιομήχανους και μεγαλεμπόρους, στους ενεργειακούς και κατασκευαστικούς ομίλους. Τότε γιατί δεν υπάρχει ασυνεννοησία; Το αντίθετο. Τότε όλοι, δήμος, Περιφέρεια, κυβερνήσεις, τρέχουν να "χωθούν", να "συμβάλλουν", για την "ανάπτυξή" τους για τα κέρδη τους. Γιατί όλοι τους δουλεύουν κάτω από το ίδιο δόγμα: οτιδήποτε δεν φέρνει κέρδος στο κεφάλαιο, δεν το κάνουμε!
 
Τώρα, με τα νεκρά ψάρια που έχουν πνίξει τον Παγασητικό, για αυτό το περιβαλλοντικό και υγειονομικό έγκλημα, κανένας δεν είναι υπεύθυνος και όλοι τους μια χαρά παίζουν το παιχνίδι με το μπαλάκι των ευθυνών. Όλοι τους, κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος, αλληλοκατηγορούνται.
 
Από την άλλη, είναι στην πρώτη γραμμή, ώστε οι καταστροφές να γίνουν ευκαιρίες για κάποιους! Δεκάδες εκατομμύρια με απευθείας αναθέσεις γέμισαν τις τσέπες των εργολάβων, τη ίδια στιγμή που οι πληγέντες περιμένουν ακόμη αποζημιώσεις, για να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους, να ζήσουν.
 
Ταυτόχρονα, έργα αναγκαία, για να μπορούμε να δουλέψουμε, για να μπορούμε να πηγαίνουμε στα χωριά μας, τα χωράφια μας και τις παραλίες μας, όπως δρόμοι, γέφυρες, η αγροτική οδοποιία, όπως στη Δράκεια, στη Ζαγορά στο Νότιο Πήλιο, σε όλη τη Μαγνησία, παραμένουν στα αζήτητα. (...)
 
Στη Θεσσαλία, θα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα στους αγρότες έργα και ταυτόχρονα να λειτουργήσουν ως αντιπλημμυρικά, όπως οι πρόσθετοι ταμιευτήρες στη λεκάνη απορροής του Πηνειού (π.χ. στο Μουζάκι, στην Πύλη, στην Ελασσόνα), το φράγμα της Συκιάς και η σήραγγα μεταφοράς του Αχελώου, μεγάλα φράγματα, όπως του Ενιπέα Φαρσάλων και της Πύλης - Μουζάκι κ.ά.
 
Πάνε την κουβέντα γύρω από την κατασκευή ενός αμφιλεγόμενου τεχνικά έργου, της περιβόητης σήραγγας της Κάρλας, ως "φάρμακο διά πάσαν νόσον"! Για τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μαγνησία δεν λένε τίποτα. Αλήθεια τι θα γίνει με τον ορμητικό Κραυσίδωνα που μας έχει πνίξει στον Βόλο τέσσερις φορές; Τι θα γίνει με τη γέφυρα στο Νέο Δέλτα και στον ΟΣΕ; Πώς θα σταματήσει να πνίγεται το Παλιό Λιμεναρχείο και η Νεάπολη; Τι θα γίνει στη Νέα Καλλιθέα που το Βαθύρεμα περνά μέσα από τα σπίτια; Ποια μέτρα παίρνονται στη Μηλίνα και στο Ν. Πήλιο για να μην ξανακαταστραφούν; Ούτε τα φρεάτια δεν καθαρίζουν!!!!
 
Καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που σήμερα παριστάνουν τους σωτήρες. Υπάρχει πολύτιμη πείρα».
 
Την κινητοποίηση στήριξαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι από:
Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Νέου Δέλτα
Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας "Μήτσος Παπαρήγας"
Σύλλογο Παλαιού Λιμεναρχείου-Παλαιών
Σύλλογο εμποροϋπαλλήλων Βόλου
Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Ν. Μαγνησίας
Σωματείο καθαριστριών-στών Μαγνησίας
Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού Παν/μίου Θεσσαλίας
Σλλόγους Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ ΤΕΒΕ ΤΣΑ, Δημοσίου
Φοιτητικούς Συλλόγους Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Αρχιτεκτόνων, Οικονομικού, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων, Γεωπονίας, Ιστορικού Αρχαιολογικού και Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών.
Πρωτοβουλία Πολιτών
Κοινωνία Πολιτών για την Υγεία και το Περιβάλλον
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας
Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Κατά της Καύσης Σκουπιδιών