Για ψυχοφθόρα περίοδο κάνουν λόγο οι κτηνοτρόφοι
Περισσότερα από 10.000 αιγοπρόβατα έχουν ελεγχθεί για πανώλη την τελευταία εβδομάδα από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων με τη συνδρομή κτηνιάτρων από τη Λάρισα, με τη Μαγνησία να μην έχει θετικό κρούσμα στον ιό των μικρών μηρυκαστικών που απασχολεί χιλιάδες κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα.
Τα αρνητικά, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα αποτελούν σαφώς θετικό δείγμα για τα κοπάδια της Μαγνησίας που έχουν υποστεί σημαντική καταστροφή μετά τα δύο «χτυπήματα» από πλημμύρες και πυρκαγιές, ωστόσο, η αγωνία των κτηνοτρόφων παραμένει μεγάλη.
Έναν και πλέον μήνα μετά την εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης στα κοπάδια της γειτονικής Λάρισας, οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας κάνουν λόγο για μία ψυχοφθόρα διαδικασία και ζητούν την αμέριστη στήριξη της πολιτείας.
«Ζούμε με το άγχος μήπως το κοπάδι μας ή το κοπάδι του γείτονα βρεθεί θετικό στην πανώλη. Τότε μιλάμε για καταστροφή. Από τη μία μέρα στην άλλη μένεις χωρίς ζώα» αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρώην πρόεδρος του Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας Χαρούλα Διβάνη.
Τη Δευτέρα το βράδυ, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση για την πορεία αντιμετώπισης της πανώλης των μηρυκαστικών, προκειμένου οι κτηνοτρόφοι του νομού Μαγνησίας να ενημερωθούν αναλυτικά για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν σχετικά με την ζωονόσο.
Η ενημέρωση έγινε από την αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας, Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας Δημήτρη Τσέτσιλα, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, Αθανάσιο Κωνσταντινίδη, τον τμηματάρχη Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, Παναγιώτη Τσιαμπαλή, με τους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας να απευθύνουν μία σειρά ερωτημάτων για τα ατομικά μέτρα προστασίας, αλλά και τις ενέργειές τους.
«Από την πρώτη στιγμή έχουμε διαβάσει και εφαρμόσει τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί από την Περιφέρεια, αλλά και το αρμόδιο Υπουργείο, αλλά σίγουρα μία πιο προσωπική συζήτηση είναι πιο εποικοδομητική» εξηγεί η κ. Διβάνη.
Όπως επισημάνθηκε στη συζήτηση, από την προηγούμενη εβδομάδα που ξεκίνησαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στη Μαγνησία έχουν εξετασθεί περισσότερα από 10000 ζώα με την συνδρομή κτηνιάτρων από την Λάρισα. Η Μαγνησία παραμένει καθαρή από κρούσματα και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ρίξει την προσοχή τους στην περιοχή, ώστε να παραμείνει σε αυτό το καθεστώς.
«Είναι πολύ ψυχοφθόρο να έρχονται για έλεγχο στο κοπάδι σου και την επόμενη ημέρα στο κοπάδι του συναδέλφου σου. Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, δεδομένου ότι οι πιθανότητες είναι 50-50, ζούμε με την αμφιβολία και το άγχος» τονίζει η κ. Διβάνη.
Η ίδια αναφέρει ότι από τη στιγμή που τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα της Περιφέρειας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το κόστος των κτηνοτρόφων για την τροφή των κοπαδιών, αλλά και την απολύμανσή τους έχει διπλασσιαστεί, με τους ίδιους να εκφράζουν ζητήματα επιβίωσης πλέον.
«Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι είχαν τα κοπάδια τους να βοσκούν ελεύθερα. Τώρα, αναγκαζόμαστε να προμηθευόμαστε ζωοτροφές, προκειμένου να τα ταΐσουμε. Την ίδια στιγμή, λόγω των μέτρων απαγόρευσης σφαγής, πολλοί συνάδελφοι δεν μπόρεσαν να σφάξουν τα κοπάδια τους με την καλή τιμή που ορίστηκε ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, με αποτέλεσμα τώρα να περιμένουν τη στιγμή που θα επιτραπεί και πάλι, με χαμηλότερη βέβαια τιμή» επισημαίνει η ίδια, αναφέροντας και το τεράστιο κόστος της απολύμανσης και της αναγκαίας καθαριότητας των χώρων.
Πάντως, την τελευταία εβδομάδα δεν έχουν εντοπισθεί νέα κρούσματα στη Θεσσαλία, με την Περιφέρεια να εκφράζει την αισιοδοξία της ότι σύντομα κάποια μέτρα μπορεί να γίνουν πιο ευνοϊκά για τους κτηνοτρόφους.
Ακόμη, στη συζήτηση, αναδείχθηκε από όλους ότι και μετά από αυτή την κρίση πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση να ενισχυθεί το δυναμικό των κτηνιατρικών υπηρεσιών και να επανασχεδιασθούν, όπου το επιτρέπουν, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και το σύστημα ελέγχων στην αγορά. Αυτό, άλλωστε, είναι ένα πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων, όπως συμπληρώνει και η κ. Διβάνη που λέει ότι είναι χρέος της Πολιτείας να διορίσει κτηνιάτρους στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, ώστε να αποτραπεί μία μελλοντική παρόμοια κρίση.
ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ - Ταχυδρόμος