ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

S.O.S. από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας Νομού Μαγνησίας

Τα προβλήματα που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τους άμεσους κινδύνους που μπορεί να δημιουργηθούν για τη ζωή των πολιτών επισημαίνει προς τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας Νομού Μαγνησίας, σε ανοιχτή επιστολή που απέστειλε
S.O.S. από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας Νομού Μαγνησίας

Αναλυτικά, στην ανοιχτή επιστολή επισημαίνονται τα εξής:

Παρά το γεγονός ότι το Νοσοκομείο μας και τα Κέντρα Υγείας δεν είναι επαρκώς επανδρωμένα, πολύ συχνά αποσπώνται ιατροί για να καλύψουν διάφορα κενά.

Κάθε καλοκαίρι, οι Γενικοί Ιατροί της Μαγνησίας αποσπώνται στα νησιά των Σποράδων, συνήθως ανά 10ήμερο ή και 15ήμερο για να καλύψουν τις ανάγκες που προκύπτουν από την ελλιπή επάνδρωση τους. Παλαιότερα ιατροί του Νοσοκομείου μας, μετακινούνταν στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Λαμίας, στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Λαμίας και στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Λαμίας.

Συγκεκριμένα, στο Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου υπηρετούν 96 ειδικοί ιατροί από τους 162 που έπρεπε να υπηρετούν. Σε αυτόν τον αριθμό πρέπει να λάβετε υπόψη σας και τους συναδέλφους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, καθώς και εκείνους που είναι με απόσπαση. Γνωρίζετε βέβαια ότι δεν μπορεί να περιμένει κάποιος από συναδέλφους που είναι 65 ή 66 ή και 67 ετών να καλύπτουν τις εφημερίες των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων. Είναι δε εντυπωσιακό ότι η συνταξιοδότηση των ιατρών γίνεται τόσο καθυστερημένα. Επίσης από τους 22 επικουρικούς συμαδέλφους, τώρα υπηρετούν μόνο 16 και σε λίγους μήνες θα λήξει η θητεία αρκετών από αυτούς. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία κάλυψης πολλών τμημάτων του Νοσοκομείου.

Πρέπει να σταματήσει η αντιμετώπιση των ιατρών του Νομού Μαγνησίας σαν να είναι μπαλάκι. Ζητάμε την άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων των Κέντρων Υγείας. Ζητάμε την προκήρυξη των κενών θέσεων για τις οποίες δεν υπάρχει ενδιαφέρον σε μεγαλύτερη βαθμίδα (π.χ. αντί για επιμελητή Β’ σε Α’). Ζητάμε να θεσπιστούν άμεσα επιπλέον βοηθήματα (π.χ. επιπλέον μισθολογικό μπόνους, πλήρη εξασφάλιση διαμονής, δωρεάν μετακίνηση, κλπ.) για όλες εκείνες τις άγονες θέσεις σε ευαίσθητες περιοχές, που προκηρύσσονται 2 φορές και δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Αυτό να αφορά τόσο στο ιατρικό, όσο και στο νοσηλευτικό, όσο και στο προσωπικό ιατρικών εργαστηρίων, τους οδηγούς ασθενοφόρων και το λοιπό προσωπικό.

Συχνά καλύπτονται δύσκολα οι εφημερίες του Νοσοκομείου σε πολλές ειδικότητες, όπως: ορθοπεδική, νευροχειρουργική, νευρολογική, γαστρεντερολογική, ΩΡΛ, οφθαλμιατρική,  και με πολλές δυσκολίες στα Παθολογικά Τμήματα, στο Παιδιατρικό Τμήμα, στο Μαιευτικό Τμήμα, στο Χειρουργικό Τμήμα, στο Αναισθησιολογικό και στο Νεφρολογικό Τμήμα.   Οι επικουρικοί ιατροί αποτελούν προσωρινή μόνο λύση!

Είναι αναγκαία η άμεση πρόσληψη 16 ιατρών ειδικοτήτων και επιπλέον 6 στο Τμήμα επειγόντων – ΤΕΠ του Νοσοκομείου του Βόλου ώστε να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες.

Αναγκαία είναι η στελέχωση και των υποστηρικτικών τμημάτων. Για παράδειγμα, η έλλειψη τραυματιοφορέων και η εξ’ αιτίας της ταλαιπωρία ασθενών και συνοδών στα νοσοκομεία της χώρας είναι πια παροιμιώδης. Ενώ σημαντικά είναι τα κενά στο επισιτιστικό τμήμα.

Οι ελλείψεις σε αρκετά από τα υποστηρικτικά τμήματα των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας μπορούν να καλυφθούν με μετακίνηση υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες του ευρήτερου δημόσιου τομέα. Ιδανικά βέβαια πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Μέχρι την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των τμημάτων, μπορεί να γίνουν συμβάσεις με τον ΟΑΕΔ ώστε να βοηθήσουν και να βοηθηθούν οι μακροχρόνια άνεργοι. Επίσης μπορούν να θεσπιστούν προγράμματα επιδοτούμενης επανεκπαίδευσης, όπως για παράδειγμα στον επισιτισμό.

Υποστελέχωση του Ε.Κ.Α.Β. Δεν μπορεί να συνεχιστεί μία μόνιμη διαμάχη μεταξύ ιατρών και εξουθενωμένων πληρωμάτων του Ε.Κ.Α.Β. για την εξυπηρέτηση των ασθενών. Αν δεν είναι δυνατή η άμεση πρόσληψη πληρωμάτων, να μετακινηθούν υπάληλοι από άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και να εκπαιδευτούν άμεσα. Επίσης πρέπει με κάποιο τρόπο να γίνεται έλεγχος στην κατάχρηση των υπηρεσιών του Ε.Κ.Α.Β. το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για σοβαρό λόγο.

Στη ΣΚΙΑΘΟ, υπηρετούν μόνο δύο μόνιμοι ειδικοί ιατροί. Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα κάλυψης του Κέντρου Υγείας από νοσηλευτικό προσωπικό, ακτινολογικό προσωπικό (Δεν υπάρχει) και οδηγούς ασθενοφόρου. Δεν υπάρχει μαία. Συνήθως οι βραδινές βάρδιες είναι ακάλυπτες. Ζητάμε την άμεση πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των θέσεων αυτών.

Στη ΣΚΟΠΕΛΟ δεν υπάρχει ειδικός παθολόγος/ειδικός γενικής ιατρικής. Στην ΣΚΟΠΕΛΟ – ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ – ΖΑΓΟΡΑ, δεν επαρκεί το προσωπικό για τα μικροβιολογικά/βιοχημικά εργαστήρια.

Ζητάμε την άμεση πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των θέσεων αυτών, ώστε να μην παραπέμπονται οι ασθενείς στο Νοσοκομείο για μία απλή εξέταση αίματος.

Στην ΑΛΟΝΝΗΣΟ: στον οργανισμό υπάρχει 1 θέση Γεν. Ιατρού, 1 θέση Παιδιάτρου και 1 θέση Οδοντιάτρου: Υπηρετούν μόνο οπλίτες και αποσπασμένοι ιατροί.

Ζητάμε την άμεση πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των θέσεων αυτών.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ: Μόνο στον Αλμυρό υπάρχει οδοντίατρος.

Σε κανένα άλλο Κέντρο Υγείας της Περιφέρειας.

Ζητάμε την άμεση πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των θέσεων αυτών.

Πληρώματα ασθενοφόρων: ΔΕΝ καλύπτονται όλες οι βάρδιες σε όλα σχεδόν τα Κέντρα Υγείας. Στη ΣΚΙΑΘΟ υπάρχουν μόνο δύο επικουρικοί – η απλή απόσπαση ενός ακόμη δεν λύνει το πρόβλημα. Στο ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ – δεν καλύπτονται όλες οι θέσεις – επίσης η απόσπαση ενός οδηγού δεν λύνει το πρόβλημα. Στην ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ από τους 5 οδηγούς μόνο οι δύο είναι μόνιμοι. Στη ΖΑΓΟΡΑ υπηρετούν μόνο 3 μόνιμοι και ένας επικουρικός. Στη ΣΚΟΠΕΛΟ επίσης υπηρετούν μόνο 3 μόνιμοι και ένας επικουρικός. Μόνο στον ΑΛΜΥΡΟ υπηρετούν 4 μόνιμοι και ένας επικουρικός.

Η προκήρυξη των θέσεων σήμερα είναι ήδη καθυστερημένη. Οι πιέσεις που δέχονται το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας λόγω των χιλιάδων τουριστών, είναι ασφυκτικές. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα είναι θαύμα αν δεν θρηνήσουμε αθώα θύματα τους επόμενους μήνες. Είναι η στιγμή να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για να υποστηριχθεί ο Δημόσιος χαρακτήρας της περίθαλψης στη λογική των αναγκαίων προσλήψεων και να προασπιστεί η υγεία των κατοίκων ευαίσθητων περιοχών.

Δικαίωμα στην υγεία έχουν όλοι οι κάτοικοι της χώρας μας.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας.

πηγή: ert.gr