ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλαλούμ με τις αποζημιώσεις – "Βράζει" και πάλι ο κάμπος

Οργή, απογοήτευση και απελπισία διακρίνει τους παραγωγούς σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, οι οποίοι οργανώνουν νέο κύκλο διαμαρτυριών – Επεσαν λεφτά και όπου κάθισαν, περιγράφουν
Αλαλούμ με τις αποζημιώσεις – "Βράζει" και πάλι ο κάμπος
Θέση μάχης ετοιμάζονται να πάρουν ξανά οι αγρότες της Θεσσαλίας, μετά το φιάσκο των πληρωμών

Ρεπορτάζ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ - Ταχυδρόμος

Αντιμέτωποι με νέο… αλαλούμ ήρθαν την Πέμπτη το μεσημέρι οι παραγωγοί της Θεσσαλίας που περίμεναν την εξόφληση του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές από τις πλημμύρες του Ντάνιελ και του Ελίας.

Μετά από τρεις αναβολές στην ημερομηνία εξόφλησης, αλλά και την αλλαγή ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα πίστευε κανείς ότι οι πληρωμές των αγροτών θα γίνονταν κανονικά. Ωστόσο, άλλα χρήματα περίμεναν να δουν, άλλα είδαν, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που δεν είδαν καθόλου χρήματα στους λογαριασμούς τους, την ώρα που ακόμη «κλαίνε» την παραγωγή τους.

«Αυτά που συμβαίνουν στον πρωτογενή τομέα είναι πρωτοφανή. Η πληρωμή και η διαχείριση είναι μία τραγωδία» αναφέρει απελπισμένος ο Δημήτρης Λουφόπουλος, παραγωγός από την περιοχή του Ριζομύλου, που εδώ και δύο μέρες μετά την πληρωμή προσπαθεί να… βγάλει άκρη.

 

Δημήτρης Λουφόπουλος: Αυτά που συμβαίνουν στον πρωτογενή τομέα είναι πρωτοφανή. Η πληρωμή και η διαχείριση είναι μία τραγωδία

 

Οι πληρωμές, για ακόμη μία φορά, δεν ήταν οι αναμενόμενες με τους αγρότες να μην κρύβουν την απογοήτευσή τους. Όπως επισημαίνουν, από χωριό σε χωριό, αλλά ακόμη και από γειτονιά σε γειτονιά εντός των οικισμών παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις και αδικίες.

Το πρόβλημα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις διότι οι αγρότες περίμεναν την αποζημίωση για να ξεπληρώσουν εφόδια, καύσιμα, ρεύμα, γεωπόνους και για τις καθημερινές ανάγκες διαβίωσης. Το πρόβλημα αγγίζει και τα καταστήματα αφού πελάτες τους είναι αγρότες.

«Για ίδιο είδος καλλιέργειας, άλλα χρήματα πήρα εγώ, άλλα ο πατέρας μου, άλλα ο γείτονας» σημειώνει ο κ. Λουφόπουλος που χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ο για καλλιέργεια τριφυλλιού ο ίδιος έλαβε ποσό εξόφλησης 28 ευρώ/στρέμμα, ο συνάδελφός του 40 ενώ ο πατέρας του μόλις… 6 ευρώ.

Ιδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στη μηλοκαλλιέργεια της Ζαγοράς. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας Θοδωρής Γεωργαδάκης έλαβε παράπονα συναδέλφων του για τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές εξόφλησης.

«Πήρε ο άλλος αποζημίωση 10 ευρώ για τα μήλα και σε ακτίνα 50 μέτρων, ο άλλος πήρε αποζημίωση 110 ευρώ. Με ποια λογική μπορεί να έχει συμβεί αυτό» διερωτάται ο κ. Γεωργαδάκης, ο οποίος αναφέρει ότι δύο αγρότες από τη Ζαγορά δεν έλαβαν καθόλου αποζημίωση.

Εκτός αποζημιώσεων έμειναν και οι καστανοπαραγωγοί του Πηλίου, ενώ είχαν λάβει διαβεβαίωση ότι θα πληρωθούν, σύμφωνα με τον κ. Γεωργαδάκη.

 

Θοδωρής Γεωργαδάκης: Πήρε ο άλλος αποζημίωση 10 ευρώ για τα μήλα και σε ακτίνα 50 μέτρων, ο άλλος πήρε αποζημίωση 110 ευρώ. Με ποια λογική μπορεί να έχει συμβεί αυτό;

 

Πανθεσσαλικό το πρόβλημα

Το φαινόμενο, ωστόσο, δεν παρατηρείται μόνο στα όρια της Μαγνησίας. Αποκλίσεις σε αποζημιώσεις έχουν εντοπίσει και στις υπόλοιπες θεσσαλικές πόλεις, γεγονός που έχει δημιουργήσει έκρυθμο κλίμα στις τάξεις των αγροτών.

Σε περιοχή της Καρδίτσας, αγρότης που είδε τα βαμβάκια του να πλημμυρίζουν και να καταστρέφονται, είδε ως ποσό εξόφλησης για το κάθε στρέμμα τα… 4 ευρώ, όταν συνάδελφός του αποζημιώθηκε με 14 ευρώ ενώ και σε άλλη περίπτωση με 70 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, στη Λάρισα, όπως αναφέρουν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποί των παραγωγών, δεν μπήκαν καθόλου χρήματα αποζημίωσης.

Τα μεγάλα προβλήματα και παράπονα εντοπίζονται στους αγρότες της Λάρισας και ειδικά στους δήμους Κιλελέρ και Τεμπών, όπου ολόκληρες περιοχές δεν έλαβαν ούτε ευρώ. Σε Πλατύκαμπο, Γιάννουλη και Φαλάνη ειδικά, η κατάσταση είναι απογοητευτική, ενώ η ίδια εικόνα είναι σε Γλαύκη, Ομορφοχώρι, Νιάματα, Μελία, Γυρτώνη, Κουλούρι, Αμφιθέα κλπ.

«Τακτική διάσπασης» από το ΥπΑΑΤ

Η οργή των παραγωγών είναι μεγάλη. Έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση και αγανάκτηση στους αγρότες, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν την αδικία.

«Υπάρχουν περιοχές που οι βιομηχανικές τομάτες έχουν πληρωθεί κανονικά και άλλες που δεν έχουν πληρωθεί. Αυτά θα λυθούν όμως με τον καιρό. Το πιο άδικο είναι ότι ανακοινώνουν διαφορετικές τιμές αποζημίωσης από νομό σε νομό. Παίρνουν οι αγρότες από το Στεφανοβίκειο αποζημίωση 185 ευρώ για το βαμβάκι, ενώ στα λίγα μέτρα απόσταση, στο Σωτήριο που ανήκει στον νομό Λαρίσης, παίρνουν 201 ευρώ αποζημίωση» εξηγεί ο Ηλίας Ιωάννου, παραγωγός από τον Ριζόμυλο.

Οι παραγωγοί κάνουν λόγο για τακτικές διάσπασης της αγροτικής συμμαχίας. «Δεν γίνεται να τα βάζουμε με τους συναδέλφους μας, δεν φταίνε αυτοί. Ολοι στην ίδια κατάσταση είμαστε» τονίζει ο κ. Γεωργαδάκης

 

Ηλίας Ιωάννου: Το πιο άδικο είναι ότι ανακοινώνουν διαφορετικές τιμές αποζημίωσης από νομό σε νομό. Παίρνουν οι αγρότες από το Στεφανοβίκειο αποζημίωση 185 ευρώ για το βαμβάκι, ενώ στα λίγα μέτρα απόσταση, παίρνουν 201 ευρώ αποζημίωση
 

Πληρωμές στα τυφλά

«Πέσαν τα λεφτά από τον ουρανό και όπου έκατσαν. Αυτό συνέβη» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαδάκης για την εξόφληση του ΕΛΓΑ και το νέο μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί.

Πολλοί από τους αγρότες έχουν λάβει χρήματα στους λογαριασμούς τους χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς αποζημιώθηκαν. «Δεν ξέραμε τι να περιμένουμε και ακόμη δεν ξέρουμε. Τα νούμερα δεν ταιριάζουν» λέει ο Γιώργος Πρασσάς αγρότης από το Στεφανοβίκειο.

Η παραπάνω πρόταση αντικατοπτρίζει μεγάλη μερίδα παραγωγών της Μαγνησίας, οι οποίοι είδαν μεν χρήματα στους λογαριασμούς, αλλά δεν ξέρουν σε ποιες καλλιέργειες και ποια κτήματα αναφέρονται. 

Γιώργος Πρασσάς: Πολλοί από τους αγρότες έχουν λάβει χρήματα στους λογαριασμούς τους χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς αποζημιώθηκαν. Δεν ξέραμε τι να περιμένουμε και ακόμη δεν ξέρουμε. Τα νούμερα δεν ταιριάζουν
 

Την Παρασκευή, μόλις μία ημέρα μετά την εξόφληση του ΕΛΓΑ, οι αγρότες συνέρρεαν στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων για να ζητήσουν εξηγήσεις, χωρίς, όμως, να λαβαίνουν απαντήσεις.

Μόνος αρμόδιος για να δώσει απαντήσεις είναι ο ΕΛΓΑ, όπου από αύριο αναμένεται να στηθούν ουρές αγροτών και παραγωγών, προκειμένου να ελέγξουν τα πορίσματά τους.

«Θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις και να γνωστοποιηθούν τα ακριβή ποσά των αποζημιώσεων για κάθε είδος καλλιέργειας» αναφέρει ο κ. Λουφόπουλος.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μπακάλης, τοματοπαραγωγός από το Στεφανοβίκειο αναφέρει ότι, ενώ υπήρχε δέσμευση για μεγαλύτερη αποζημίωση, τελικά δεν πληρώθηκαν.

«Μας είχαν διαβεβαιώσει ότι η αποζημίωση για την τομάτα θα ήταν το ελάχιστο στα 700 ευρώ συνολικά. Εμείς πήραμε λιγότερα και από 650 ευρώ. Δεν είναι κοροϊδία αυτό;» διερωτάται.

Εκτός και οι κτηνοτρόφοι

Ακόμη, εκτός πληρωμής έμειναν και όλοι οι πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφοι. Εδώ και μήνες εκκρεμεί η εισαγωγή στη βουλή προς ψήφιση, σχετικής ρύθμισης που να επιτρέπει την αποζημίωση των ζώων, άνω των 6 ετών, που ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν το προβλέπει.

Οι ενισχύσεις οι οποίες καταβλήθηκαν, ανέρχονται στα 70 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, το δεσμευμένο ποσό της εξόφλησης ήταν 110 εκατ. ευρώ – από τα συνολικά 260 εκατ. που εκτιμάται ότι θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ για τις ζημιές στη Θεσσαλία – οπότε λείπουν άλλα 40 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει να καταβληθούν κι αυτά άμεσα στους υπόλοιπους δικαιούχους, αφού βέβαια γίνει ο έλεγχος και η εκκαθάριση των πορισμάτων ζημιάς.

Απάντηση ΥπΑΑΤ

Ο σάλος που προκλήθηκε με τις αποζημιώσεις των αγροτών έφτασε και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι διαφορές οι οποίες εντοπίζονται στις εκκαθαρίσεις οφείλονται στα ποσοστά ζημιάς τα οποία είναι διαφορετικά μεταξύ παραγωγών στις εξατομικευμένες εκτιμήσεις.

Επίσης, οφείλονται στην επιλογή των παραγωγών να δηλώσουν ότι η παραγωγή τους, σε σχέση με τα στρέμματα, θα είναι μειωμένη κατά 20%, άρα πληρώνουν και μειωμένη κατά 20% εισφορά αλλά και κατά 20% μειωμένη αποζημίωση (αφού έχουν κατά δήλωσή τους 20% μειωμένη παραγωγή).

Αν υπάρχουν λάθη, οι δικαιούχοι αγρότες το αναφέρουν και ο ΕΛΓΑ θα εξετάσει τις αναφορές τους.

Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η διοίκηση του ΕΛΓΑ επιδιώκουν εκκαθαρίσεις με ακρίβεια και δικαιοσύνη και θα εξετάσουν κάθε περίπτωση ενστάσεως που θα υποβληθεί».

Ζεσταίνουν… μηχανές

Οι παραγωγοί, ήδη, έχουν ξεκινήσει τις συσκέψεις και τις συναντήσεις σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Κατά τόπους σύλλογοι και ομοσπονδίες συναντήθηκαν από την πρώτη στιγμή, ώστε να εντοπιστούν και να συγκεντρωθούν τα προβλήματα των πληρωμών, ενώ, μάλιστα στη Λάρισα προχώρησαν σε κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ.

Σε επίπεδο Μαγνησίας, αύριο Δευτέρα 29 Ιουλίου, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους στην ανοιχτή συγκέντρωση που θα γίνει στις 20:30 στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής στη Ζαγορά.

«Για όλες τις αδικίες και τη μη σωστή πληρωμή των αποζημιώσεων από τις πλημμύρες, αλλά και τις περσινές πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή μας, εμείς δεν το βάζουμε κάτω» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας Θοδωρής Γεωργαδάκης.

Τρακτέρ στον Ε65 βγάζουν στις 9 το πρωί της Τρίτης 30 Ιουλίου οι αγρότες της Καρδίτσας. Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ, οι παραγωγοί αποφάσισαν να μην αφήσουν να χαθεί χρόνος και να αντιδράσουν. Παράλληλα, αγρότες από την περιοχή των Τρικάλων πραγματοποίησαν σύσκεψη την Παρασκευή το απόγευμα στο κόμβο Μεγαλοχωρίου Τρικάλων, ενώ αύριο στις 9 το βράδυ, διοργανώνει σύσκεψη στον Πλατύκαμπο και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.