Γ. Χαρίτος: «Από 26 Μαΐου εξέτασα βρέφη από την περιοχή με συμπτώματα»
Στο Νοσοκομείο Βόλου παραμένουν για νοσηλεία επτά παιδιά στην Παιδιατρική Κλινική που νοσούν από γαστρεντερίτιδα, όπως επίσης και τέσσερις ενήλικες, μεταξύ των οποίων και ένας 85χρονος στη ΜΕΘ.
Σε συνομιλία με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γνωστός Βολιώτης παιδίατρος Γιώργος Χαρίτος αποκαλύπτει πως στο ιατρείο του τα πρώτα κρούσματα και μάλιστα σε βρέφη κάτω του ενός έτους καταγράφηκαν μία εβδομάδα πριν τις 31 Μάϊου, οπότε και η ΔΕΥΑΡΦ μέσω του fb ενημέρωσε ότι υπάρχει πρόβλημα στο νερό.
«Ρωτήσαμε τους γονείς και κανείς δεν μας είπε ότι υπάρχει πρόβλημα με το νερό, μολονότι τα κρούσματα επέμεναν. Μόλις εκδόθηκε η ανακοίνωση του δήμου επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας. Είναι μία δύσκολη κατάσταση, τόσο για τους ηλικιωμένους όσο και για τα πολύ μικρά παιδιά που εξαντλούνται και κάνουν καιρό να επανέλθουν», ανέφερε ο κ. Χαρίτος.
Ο γνωστός παιδίατρος εξήγησε επίσης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τι είναι η σαλμονέλα.
Όπως ανέφερε «είναι ένα βακτήριο το οποίο είναι αρκετά παθογόνο» και πως «δυσανάλογα πλήττονται οι ηλικιωμένοι, τα άτομα που έχουν κάποιες συννοσηρότητες και μπορούν πιο εύκολα να αφυδατωθούν ή να δημιουργηθεί πρόβλημα στο νόσημα που έχουν, άλλα επίσης τα βρέφη και τα παιδιά. Όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με τη φαρμακευτική αγωγή, τότε η νοσηλεία είναι απαραίτητη», είπε.
Σχετικά με το πόσο μπορεί να επιβιώσει μέσα στο νερό η σαλμονέλα ο γιατρός απάντησε «μπορεί να επιβιώσει και γι’ αυτό γίνονται υπερχλωριώσεις. Βεβαίως, το σωστότερο είναι να βρεθεί η αιτία και να σταματήσει αυτή, έτσι ώστε να μειωθεί η συγκέντρωση και της σαλμονέλας, αλλά και κολοβακτηριδίων και άλλων βακτηριδίων που μπορεί να κυκλοφορούν στο νερό κάτω από αυτές τις δόσεις, έτσι ώστε να είναι ξανά πόσιμο».
πηγή: taxydromos.gr