ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο – τερατούργημα για την ιδιωτικοποίηση των νερών της Θεσσαλίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο – τερατούργημα για την ιδιωτικοποίηση των νερών της Θεσσαλίας

 

Την απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης που ιδιωτικοποιεί τα νερά της Θεσσαλίας απαίτησε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς. Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε τα εξής:

Κυρίες και κύριοι της ΝΔ,

Όσο και να προσπαθείτε να βαφτίσετε το κρέας ψάρι - μέχρι και ότι κρατικοποιείτε τους ΤΟΕΒ, είπε ο κ. Σκυλακάκης(!) - το νομοσχέδιο που συζητάμε αποτελεί ένα πραγματικό τερατούργημα με βασικό στόχο τη διαμόρφωση νέων πεδίων για την κερδοφορία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων παραδίδοντάς τους τη διαχείριση των υδάτων και των δασών της χώρας. Νέες χρυσοφόρες μπίζνες που θα τις χρυσοπληρώσει ο λαός υποθηκεύοντας παράλληλα τη ζωή και την ασφάλειά του στις συμπληγάδες του επιχειρηματικού κέρδους, στη γνωστή λογική κόστους-οφέλους.

Ιδιαίτερα στο ζήτημα των νερών, ξεκινάτε από την κατεστραμμένη Θεσσαλία, που 8 μήνες μετά τις πλημμύρες, συνεχίζει να είναι πνιγμένη στις λάσπες της στρατηγικής της Ε.Ε. και της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν την αντιπλημμυρική προστασία σε αυτή την ίδια λογική του κόστους – οφέλους, των επιλέξιμων έργων και μη επιλέξιμων έργων με κριτήριο το αν βγάζουν κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτά έπνιξαν τη Θεσσαλία, κύριε υπουργέ, και όχι οι αστείες δικαιολογίες που αναφέρατε – η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων, που εξάλλου δικό σας κατασκεύασμα ήταν και αυτό, μιας και εκείνη τη χρονική στιγμή εξυπηρετούσε πιο αποτελεσματικά το μοίρασμα της πίτας των αυτών των επιλέξιμων έργων, βάζοντας όμως σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες των κατοίκων, του λαού της περιοχής.

Και τι κάνετε; Διαμορφώνετε μια Ανώνυμη Εταιρεία, “που θα λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας”, όπως αναφέρεται στο κείμενο, καταργώντας κάθε δημόσια υπηρεσία που είχε μέχρι τώρα την ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά έργα, τα εγγειοβελτιωτικά έργα, τα ποτάμια, τις λίμνες και γενικότερα τα νερά της Θεσσαλίας και τα παραδίδετε σε αυτή την Εταιρεία.

Και όλες αυτές τις αρμοδιότητες όπως επίσης αναφέρεται στο κείμενο θα τις ασκεί «με συγκεκριμένες κατευθύνσεις βελτίωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων». Με απλά λόγια, για να βγάζει κέρδη, για να γεμίζουν τα Ταμεία της. Και για κερασάκι στην τούρτα, προχωράτε και σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και των υπαλλήλων των ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ! Μάλιστα, οι φορείς των εργαζομένων αντιτάσσονται στο νομοσχέδιό σας και σήμερα προχωρούν σε κινητοποιήσεις για το ζήτημα.

«Ευελιξία» ζήτησε ο κύριος Υπουργός «για αυτό συστήνουμε» λέει «Ανώνυμη Εταιρεία, δεν μπορούν να γίνουν με διαφορετικό τρόπο τα Έργα». Προφανώς, αναζητώντας μια πιο αποτελεσματική μορφή για να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού. Και η αντιπαράθεση από μεριάς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό επικεντρώνει, τελικά.

 Στη μορφή – και όχι στην ουσία της πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί, αποτελώντας και στο ζήτημα που συζητάμε, βολικούς αντίπαλους για την κυβέρνηση, αφού για την ταμπακιέρα – αυτό που καίει τους κατοίκους της Θεσσαλίας, που λέμε το νερό – νεράκι, που τρέμει το φυλλοκάρδι μας σε κάθε έντονη βροχόπτωση, όπως πριν από λίγες μέρες – έχετε πλήρη συμφωνία.

Βολικότατοι αντίπαλοι για τη ΝΔ, όπως απέδειξε και η συζήτηση για την αντισυνταγματικότητα που δώσατε την ευκαιρία στον κ. Σκυλακάκη να κουνάει το δάχτυλο, αφού ιδίως εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, επικαλεστήκατε για τη στήριξη της αντισυνταγματικότητας απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ενάντια σε ρύθμιση της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που παρέδωσε την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο!

Την ΕΥΑΘ Α.Ε. και την ΕΥΔΑΠ Α.Ε., με τους μετόχους, τα μερίσματα που μοιράζει, τις πολυεθνικές που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο, των εισηγμένων στο χρηματιστήριο! Επικλήσεις στον κοινωνικό χαρακτήρα του νερού κάνατε, όλοι σας, όταν τα προχωρούσατε – βήμα, βήμα- κυβέρνηση την κυβέρνηση- όλα αυτά, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ!

Η ουσία, λοιπόν, της εμπορευματοποίησης του νερού και άρα των μέτρων για την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των φορέων διαχείρισης του, όποια μορφή και αν επιλέγεται, αποτυπώνεται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα νερά, την οδηγία 60/2000 που έχετε στηρίξει και υλοποιήσει διαδοχικά από κοινού!

«Το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν» γράφει η οδηγία, αλλά «η ύδρευση συνιστά υπηρεσία(!) – όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, οι μεταφορές», και όλοι έχουμε δει πως πήγε αυτό…

Τιμολογεί το νερό, με τους κανόνες που διαμορφώνουν την τιμή σε κάθε εμπόρευμα,

Ιεραρχεί τη μείωση της ζήτησης σε αντιπαράθεση με την αύξηση της προσφοράς, αξιοποιώντας τα εργαλεία της αγοράς για αυτό το σκοπό,

Τηρεί τη λογική ο ρυπαίνων πληρώνει, δηλαδή το εμπόριο και των ρύπων σε βάρος του περιβάλλοντος,

Πρέπει να ανοίγεται σε νέα πεδία δραστηριοτήτων για να αυγαταίνουν τα κέρδη, όπως για παράδειγμα με την πράσινη ανάπτυξη που έχει αποδειχθεί μαύρη και άραχνη για τον λαό και το περιβάλλον. Αυτά κάνετε με τα άρθρα για την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ στο παρόν νομοσχέδιο.

Αυτή η οδηγία μαζί με την Οδηγία 60/2007 για τις πλημμύρες που ρητά αναφέρει πως η όποια προστασία θα πρέπει να περνάει από τους κόφτες του κόστους και μάλιστα διαφοροποιημένα- με προτεραιότητα στις πλούσιες περιοχές - αυτά λέει- αποτελούν και το βασικό κοινό σας πλαίσιο, αυτό που στηρίζετε όλοι σας, για να πληρώνει με τραγικό τρόπο ο λαός τα αποτελέσματά του. Και στη Θεσσαλία το πληρώσαμε ακριβά.

Είναι, λοιπόν, τουλάχιστον αστείο, να βγαίνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και να εναντιώνονται στο τωρινό νομοσχέδιο, λέγοντας παράλληλα - δικά τους λόγια: «μόνο σοβαρός και θεσμικά ορθός δρόμος για την κλιματική θωράκιση και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας είναι η πιστή εφαρμογή των δύο Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά και της Οδηγίας για τις Πλημμύρες».

Αυτά λένε σε ένα μνημείο ωραιοποίησης και υπεράσπισης της βάρβαρης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρούμε, ότι είναι και ζητήματα που πρέπει να τα γνωρίζουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας και να αποτελέσουν και κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Στηρίζοντας τη συνεπή στάση του Κ.Κ.Ε., που αποκάλυψε και εναντιώθηκε στην πολιτική αυτή.

Και είμαστε απέναντί σας, σταθερά, στη βουλή, την ευρωβουλή, στο δρόμο του αγώνα, όταν από κοινού τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και ο  ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια ψηφίζατε στην Ε.Ε. αυτές τις οδηγίες, τις ενσωματώνατε στην Ελληνική Νομοθεσία και τις υλοποιούσατε με διάφορους τρόπους, και μορφές, βάζοντας ο καθένας σας τη δική του πινελιά.

Είμαστε απέναντί σας και στο σημερινό, λοιπόν, νομοσχέδιο που αποτελεί κρίκο αυτής της μακράς αλυσίδας, στη λογική ιδιωτικοποίησης των νερών. Που ξεκινά από το μακρινό 1999 με την κυβέρνηση τότε του ΠΑΣΟΚ και τον διαχωρισμό της υποδομής και της διανομής, μέθοδο – καρμπόν που αξιοποιήσατε και στον ΟΣΕ, στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ κτλ.. Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τη μεταφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο και την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την τιμολόγηση του νερού ως εμπόρευμα. Και φυσικά με τους νόμους της τωρινής Κυβέρνησης όπως τον περσινό νόμο για την ιδιωτικοποίηση των  ΔΕΥΑ, μέσω της συγκρότησης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Η διαχείρισή του προς όφελος του λαού προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας που θα κατοχυρώνει στην πράξη τον κοινωνικό του χαρακτήρα.

Στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ, τις κινητοποιήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών της περιοχής μας.

     Για να γίνουν πράξη:

-Η κατασκευή υποδομών εμπλουτισμού των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων, καθώς και η ενεργοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης του διαθέσιμου νερού.

-Η αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων για τη στήριξη της εγχώριας αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής (στα τρόφιμα, στην κλωστοϋφαντουργία κλπ) και των αναγκαίων αναδιαρθρώσεων (πχ αναβάθμιση της κτηνοτροφίας).

-Η ύδρευση με ελεγμένο, ποιοτικό, φθηνό νερό.

-Η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, η ανάταξη των οικοσυστημάτων των ποταμών και των λιμνών.

-Η αντιπλημμυρική θωράκιση, η προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος.

- Η εξασφάλιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων