«Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι», λένε οι αγρότες της Μαγνησίας
Rεπορτάζ: Ιωάννα Μπουροπούλου - Ταχυδρόμος
Στο «μηδέν» δηλώνουν ότι βρίσκονται οι αγρότες της Θεσσαλίας μετά τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Λένε ότι δεν άκουσαν τίποτα καινούριο που να απαντάει στα αιτήματά τους.
«Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι» ήταν η πρώτη αντίδραση του Χρήστου Πάντζιου, αγρότη από τον Αλμυρό Μαγνησίας, μετά το τέλος της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι αγρότες πήγαν αποφασισμένοι να επιστρέψουν πίσω με απαντήσεις που να αφορούν το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων, αλλά και των έργων που θα τους επιτρέψουν να ξανακαλλιεργήσουν, αλλά δυστυχώς γύρισαν χωρίς απαντήσεις.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Πρασσάς αγρότης από την περιοχή του Στεφανοβικείου, που ήταν παρών στη σύσκεψη ανέφερε ότι το ζήτημα της Κάρλας και των πλημμυρισμένων εκτάσεων παραμένει ακόμα «στον αέρα» καθώς οι απαντήσεις από πλευράς κυβέρνησης δεν ήταν σαφείς.
«Μας ενημέρωσαν ότι δεν θα ακολουθήσουν τη μέθοδο της δημιουργίας αποστραγγιστικής σήραγγας, αλλά ούτε και τη μέθοδο, ώστε να επιστρέψουν τα νερά στον Πηνειό, από όπου και προήλθαν. Θα περιμένουν να γίνει φυσική αποστράγγιση, προς τον Παγασητικό. Θα καθόμαστε, απλώς, να κοιτάμε το νερό να πέφτει πόντο – πόντο» επεσήμανε ο κ. Πρασσάς, τονίζοντας ότι ο ίδιος κατέθεσε έγγραφη πρόταση προς τον πρωθυπουργό για ένα σύστημα αποστράγγισης με τα υπάρχοντα αντλιοστάσια, ώστε να επισπευθούν, έστω και στο ελάχιστο οι διαδικασίες.
«Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης μονοπώλησε το θέμα της Κάρλας, αλλά συγκεκριμένες απαντήσεις δεν πήραμε. Το μόνο που ακούσαμε είναι ότι από αύριο θα γίνει διαβούλευση σχετικά με πρόταση που κατέθεσαν οι Ολλανδοί ώστε να προστεθούν ακόμη 17.000 στρέμματα ως δημόσια γη που βρίσκονται γύρω από την υπάρχουσα Κάρλα, πρόταση που μας βρίσκει αντίθετους», πρόσθεσε ο κ. Πρασσάς.
Το μόνο θετικό, όπως επισημάνθηκε, ήταν ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να δοθούν αποζημιώσεις για τα πνιγμένα δέντρα, ακόμη και αυτά που είναι κάτω των τεσσάρων ετών και είναι μη παραγωγικά. Ακόμη, οι αγρότες έλαβαν τη δέσμευση ότι θα γίνει προσπάθεια, ώστε να καταβληθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για το βαμβάκι νωρίτερα από τις 25 Μαρτίου, που δίνονταν τις υπόλοιπες χρονιές.
Αντιμέτωποι με κατασχέσεις
Ακόμη ένα ζήτημα που τέθηκε επί τάπητος στη χθεσινή σύσκεψη ήταν η επιδότηση στο ρεύμα, με τον κ. Πάντζιο να φέρνει στη συζήτηση το ζήτημα ότι δεκάδες αγρότες βρίσκονται στο… σκοτάδι, καθώς η ΔΕΗ τους έχει κόψει το ρεύμα.
«Ενώ υπήρχε δέσμευση από τον κ. Αυγενάκη και μέσω ΦΕΚ ότι δεν θα κοπούν τα ρεύματα, ήδη, οι περισσότερες αγροτικές γεωτρήσεις που δεν πληρώθηκαν έχουν λάβει ειδοποιητήρια από τη ΔΕΗ για αλλαγή παρόχων και κατάσχεση του εξοπλισμού. Η ΔΕΗ έχει στείλει χαρτιά σε αγρότες που είχαν οφειλές στο ρεύμα γνωστοποιοώντας τους ότι μέχρι τις 13 του μηνός πρέπει να προβούν σε αλλαγή παρόχου, αλλιώς θα προχωρήσουν σε κατάσχεση και διακοπή της ηλεκτροδότησης. Η απάντηση από τους υπουργούς ήταν ότι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο δεν έχει περάσει νομοθετικά, ενώ μας ανέφεραν και ότι η ΡΑΕ είναι ανεξάρτητη αρχή» εξήγησε ο κ. Πάντζιος.