ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεϊκόπουλος: Αναμένουν ακόμα ογκολόγο Νοσοκομείο Βόλου και καρκινοπαθείς στη Μαγνησία

Μεϊκόπουλος: Αναμένουν ακόμα ογκολόγο Νοσοκομείο Βόλου και καρκινοπαθείς στη Μαγνησία
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, χθες, με ανησυχητικά στοιχεία για την Ελλάδα που μετρά κάθε χρόνο περίπου 68.000 νέα κρούσματα, 33.000 θανάτους, και καταγράφει και μια σταθερά αυξητική πορεία κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες.
 
Επιστρέφουμε στην διαρκώς ανοιχτή συζήτηση για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, την ισότιμη πρόσβαση όλων σε σύγχρονες θεραπείες και φυσικά τη θεραπευτική αντιμετώπιση και ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας που δίνουν τη μάχη.
 
Πέρα από τα ευχολόγια και τα λόγια συμπαράστασης, όμως, η πραγματικότητα για τους ασθενείς με καρκίνο στη χώρα παραμένει εξαντλητική. Από τα υποστελεχωμένα ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων και τις καθυστερήσεις σε χειρουργεία και θεραπείες μέχρι τις ελλείψεις σε φάρμακα και τα αυξημένα κόστη, η δημόσια υγεία δείχνει να χάνει τη μάχη με τον καρκίνο.
 
Και για να έρθουμε στην τοπική πραγματικότητα. Από τον Αύγουστο του 2023 το Ογκολογικό Τμήμα συνεχίζει να λειτουργεί με μία ογκολόγο, έναν γιατρό που μετακινείται από τη Λάρισα μια ημέρα την εβδομάδα και ...τις εξωπραγματικές διαβεβαιώσεις του Υφυπουργού Υγείας ότι «οι ανάγκες του πληθυσμού της Μαγνησίας καλύπτονται πλήρως από το Νοσοκομείο Βόλου». Πληροφορηθήκαμε επιπλέον από τον τοπικό τύπο ότι δεν έρχεται τελικά στο Αχιλλοπούλειο ούτε ο στρατιωτικός ογκολόγος μετά την αρνητική απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Με άλλα λόγια, ούτε οι πρόσκαιρες λύσεις που εξετάστηκαν δεν τελεσφόρησαν.
 
Έχουμε επισημάνει επανειλημμένα ότι η Μαγνησία είναι μια περιοχή με αυξημένες ανάγκες λόγω των υψηλών ποσοστών καρκίνου. Το Ογκολογικό Τμήμα έχει απογυμνωθεί εντελώς και λειτουργεί χάρη στην αυταπάρνηση της γιατρού που δεν μπορεί να απουσιάσει ούτε με άδεια. Από βήματος Βουλής, τον Οκτώβριο, ακούσαμε τον Υφυπουργό Υγείας να δεσμεύεται για στελέχωση, έστω μερική.
Φεβρουάριος 2024 και τελεί ακόμα σε αναμονή.
 
Επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις ιατρών, και επιμένουμε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί η Μονάδα Χημειοθεραπείας σε Ογκολογική Κλινική, ώστε να παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους καρκινοπαθείς της περιοχής.