ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας έκοψε την πίτα του

Παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα
Το Επιμελητήριο Μαγνησίας έκοψε την πίτα του

Με κύριο ζητούμενο την ευημερία, όπως τόνισε, της κοινωνίας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας που έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 27 Ιανουαρίου μίλησε για διπλασιασμό των κονδυλίων για τον Αναπτυξιακό Νόμο, ώστε ειδικά στη Θεσσαλία να ενταχθούν όλα τα επενδυτικά σχέδια που έχουν αιτηθεί κρατικής επιχορήγησης.

Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι μόνο μέσα από την επιχειρηματικότητα επιτυγχάνεται η ανάπτυξη, ενώ η κυβέρνηση αυτή την ώρα μπορεί να διασφαλίσει ένα πολιτικό σταθερό περιβάλλον.

«Ανάπτυξη σημαίνει ότι ενώ παλιότερα δυσκολευόμασταν να βρούμε θέσεις εργασίας, τώρα δυσκολευόμαστε να βρούμε εργαζόμενο», τόνισε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε ότι μόνο μέσα στον 1ομήνα του 2024, έκαναν έναρξη λειτουργίας 97 νέες επιχειρήσεις στη Μαγνησία.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, υπογράμμισε τη στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει όλα τα τελευταία χρόνια με τα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας στο πεδίο της στήριξης των επιχειρήσεων μετά από φυσικές καταστροφές.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Καββαθάς κάλεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης να ξεπεράσει επιτέλους την ελληνική γραφειοκρατία και να δεσμεύσει ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά, όπου πρέπει να επικρατήσει η ισονομία. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «στην οικονομική δημοκρατία τα πλούτη πάνε σε όλους και όχι σε λίγους. Δυστυχώς όμως βλέπουμε ότι ο νέος φορολογικός Νόμος προσπαθεί να βάλει λουκέτο στις επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του,  ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης αφού έκανε εκτενή αναφορά στις δράσεις του Επιμελητηρίου κατά την περίοδο που ακολούθησε των καιρικών καταστροφών του Σεπτεμβρίου, όπου προβλήθηκε σχετικό video, έθεσε σημαντικά ζητήματα προς την Πολιτεία για να σταθεί αλληλέγγυα στον αγώνα που κάνουν οι επιχειρήσεις για να ανακάμψουν.

Όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων, «θα πρέπει να ικανοποιηθούν πάγια αιτήματα των εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας, όπως η θέσπιση ενός απλοποιημένου και σταθερού φορολογικού συστήματος. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ήδη εφαρμόζεται εγείρει πολλές διορθωτικές και διαθρωτικές κινήσεις, καθώς περιλαμβάνει οριζόντια μέτρα που καθιστούν το σύνολο των επαγγελματιών «εν δυνάμει φοροφυγάδες» γεγονός τόσο ανακριβές, όσο και άδικο για την επιχειρηματική κοινότητα.

Πάγιο αίτημά μας αποτελεί επίσης η δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού που θα λειτουργεί σε συνάρτηση με τον τζίρο κάθε επιχείρησης.

Ταυτόχρονα, η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας από αρχές του χρόνου στο λιανεμπόριο και στην παροχή υπηρεσίας θα δημιουργήσει πολλαπλές αρρυθμίες σε 100.000 επιχειρήσεις με 600.000 εργαζόμενους, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο δεν εξατομικεύει, ούτε κατηγοριοποιεί επιχειρήσεις, που σίγουρα διαφέρουν ανά κλάδο, εργασιακό καθεστώς και γεωγραφική θέση.

Στο πρώτο τρίμηνο όπου έχει δοθεί περίοδος χάριτος για την ομαλή ένταξη στο νέο μέτρο, ζητούμε από την Πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία να δουν τις παραμέτρους που μόλις προανέφερα, καθώς ακολουθεί μετά το καλοκαίρι η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας σε Τουρισμό και Επισιτισμό.

Την ίδια ώρα, μέτρα που διευκολύνουν την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και διασφαλίζουν όρους ισότιμης μεταχείρισης, αλλά και η διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις, αρκετές εκ των οποίων έχουν τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν εξαγωγικό προσανατολισμό θα ήταν προς την σωστή κατεύθυνση.

Ακόμη, εν αναμονή του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση, επιτακτική ανάγκη είναι η επιστροφή και η ίδρυση Τεχνικών Σχολών στα Επιμελητήρια μας, με στόχο την ανάδειξη εξειδίκευσης τεχνικών επαγγελμάτων και έρευνας.

Οι παλιότεροι θα θυμούνται πόσοι τεχνίτες έχουν πάρει πιστοποίηση από τις Τεχνικές Σχολές και έγιναν εργοδηγοί.

Το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε σε κεντρικό επίπεδο είναι ένα: Όλοι οι επιχειρηματίες της Μαγνησίας και των Β. Σποράδων και κατ’ επέκταση όλης της Θεσσαλίας ξέρουν και παλεύουν κάτω και από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Το έχουμε αποδείξει περίτρανα το τελευταίο χρονικό διάστημα, και μακάρι να μην ξαναχρειαστεί να δώσουμε ανάλογες εξετάσεις. Αρκεί να έχουμε αρωγό, δίπλα μας την Πολιτεία».

Την πίτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης  Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν ακόμη την εκδήλωση ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Χρήστος Μπουκώρος, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Χρυσούλα Τσαγανού, η χωρική  αντιπεριφεριάρχης Μαγνησίας κ. Αννα-Μαρία  Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής Δήμαρχος Βόλου, αντιδήμαρχος και Β’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστείδης Σαββάκης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Θεσσαλίας κ. Γιάννης Αναστασίου, ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Μιχάλης Μιτζικός, ο Δήμαρχος Ζαγοράς- Μουρεσίου Κώστας Καραγεωργίου, , ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων και οικονομικός επόπτης της ΚΕΕΕ κ. Βασίλης Γιαγιάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας  κ. Κωνσταντίνος Ζυγογιάννης, ο Πρόεδρος του ΔΣΒ κ. Χρήστος Στρατηγόπουλος, ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλίας κ. Ιωάννης Κόνσουλας, η Πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Δωροθέα Καναβιτσά, ο Πρόεδρος του ΕΣΒ και μέλος της Δ.Ε. του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Απόστολος Οντόπουλος, αλλά και Πρόεδροι και εκπρόσωποι Διοικήσεων Α/βθμιων Επαγγελματικών Σωματείων και Ενώσεων της Μαγνησίας.

Σημειώνεται τέλος ότι το φλουρί της βασιλόπιτας που αντιστοιχούσε σε μία χρυσή λίρα κέρδισε η κ. Αρετή Δρανδάκη, μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου Ζαχαροπλαστών Βόλου.