ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λεπτοσπείρωση: Ενας θάνατος και δύο νοσηλείες - Ερευνάται περιστατικό στον Δήμο Ρήγα Φεραίου

Λεπτοσπείρωση: Ενας θάνατος και δύο νοσηλείες - Ερευνάται περιστατικό στον Δήμο Ρήγα Φεραίου
Shutterstock

Τον θάνατο ενός ασθενή από λεπτοσπείρωση, στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, ανακοίνωσε ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτης Σερέτης.

Μιλώντας από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ο κ. Σερέτης σημείωσε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στις πληγείσες περιοχές ανέρχονται πλέον σε εννιά, ενώ το τελευταίο 24ωρο δεν εντοπίστηκε νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Υπενθυμίζεται πως, με βάση την προηγούμενη ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου, είχαν επιβεβαιωθεί πέντε κρούσματα λεπτοσπείρωσης και ως εκ τούτου τα νέα κρούσματα είναι τέσσερα.

Παράλληλα, σε μονάδες υγείας νοσηλεύονται δύο ασθενείς.

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα – Διερευνώνται 20 περιστατικά

Αναφορικά με την κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ο κ. Σερέτης σημείωσε πως δύο αφορούν την περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας και συγκεκριμένα τον Δήμο Παλαμά και τρία αφορούν πιθανή έκθεση στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας (δύο στον Δήμο Λαρισαίων και ένα στον Δήμο Φαρσάλων).

Επιπλέον, ερευνάται πιθανή έκθεση σε δύο περιπτώσεις στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας (ένα στον Δήμο Βόλου και ένα στον Δήμο Ρήγα Φεραίου), καθώς και μία περίπτωση πιθανής έκθεσης στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων (Δήμος Τρικκαίων).

Τέλος, μία περίπτωση αφορά πιθανή έκθεση στην περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας, στον Δήμο Λαμιέων, «σε περιοχή εκτός της Θεσσαλίας αλλά πληγείσα από τα πλημμυρικα φαινόμενα», ανέφερε ο κ Σερέτης.

Υπό διερεύνηση βρίσκονται 20 περιστατικά.

Στην Κέρκυρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για τους δύο θανάτους
Στην Κέρκυρα βρέθηκε το τελευταίο διάστημα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, προκειμένου να διερευνήσει τον θάνατο δύο ασθενών από λεπτοσπείρωση σε χωριό του νησιού. Οι δύο θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί από το νοσοκομείο Κέρκυρας, το οποίο και ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο.

Ειδικότερα, ένας άνδρας από το χωριό Καρουσάδες, ο οποίος είχε μολυνθεί από λεπτοσπείρωση, έχασε τη ζωή του έπειτα από σύντομη νοσηλεία στις 22 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο κρούσμα λεπτοσπείρωσης από τον Μάιο στην Κέρκυρα, ενώ πληροφορίες έκαναν λόγο και για τρίτο κρούσμα που μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Αθήνας, ωστόσο, η κατάστασή του βελτιώθηκε και διέφυγε τον κίνδυνο.

Οδηγίες προφύλαξης

Η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα. Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά από επαφή (μέσω του στόματος, της μύτης, του επιπεφυκότα) ή κατανάλωση μολυσμένου νερού από ούρα ζώων.

Στις οδηγίες προφύλαξης που επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, καταπολέμηση των τρωκτικών σε κατοικίες, αυλές, αποθήκες, απομάκρυνση απορριμμάτων γύρω από τις οικίες, καθαρισμός χώρων αποθήκευσης, περίφραξη και ασφαλής διατήρηση αποθηκευμένων τροφίμων, ζωοτροφών ή αγροτικών προϊόντων και σχολαστικός καθαρισμός πιθανώς μολυσμένων χώρων (στάβλοι, σφαγεία, κρεοπωλεία κ.ά.).

Κατά τη διάρκεια γεωργοκτηνοτροφικών εργασιών συστήνεται επίσης η χρήση προστατευτικού ρουχισμού (γαλότσες, γάντια, αδιάβροχος ρουχισμός κ.λπ.), ενώ ύστερα από επαφή με ούρα, ζώα, χώμα ή στάσιμα ύδατα, είναι αναγκαίο το πλύσιμο των χεριών και ο καθαρισμός εκδορών του δέρματος.

πηγή: kathimerini.gr