Yγειονομική βόμβα τα νεκρά ζώα στον Δήμο και την Μαγνησία
Εκατοντάδες αιγοπρόβατα και βοοειδή διασκορπισμένα παντού – Τεράστιες οι ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο και ζωοτροφές που θάφτηκαν στις λάσπες
Φωνή απόγνωσης από τους κτηνοτρόφους. Δεν σώθηκε τίποτα! Χιλιάδες ζώα κείτονται νεκρά σε διάφορες πλημμυρισμένες περιοχές της Μαγνησίας.
Η λέξη απελπισία είναι λίγη για να περιγράψει αυτό που αισθάνονται την επόμενη ημέρα της καταστροφής. Κόποι μιας ζωής θάφτηκαν κάτω από τα λασπόνερα.
Αβοήθητοι κτηνοτρόφοι βλέπουν τα ζώα τους να σαπίζουν στις κτηνοτροφικές μονάδες. Βγάζουν κραυγή αγωνίας, ζητώντας να απομακρυνθούν. Η διαδικασία στη Μαγνησία έχει «βραχυκυκλώσει», άγνωστο επισήμως γιατί.
Οι κτηνοτρόφοι, υπό τον φόβο μίας πιθανής μετάδοσης ασθενειών, προσπαθούν μόνοι τους να μαζέψουν τα νεκρά ζώα και να μεταφέρουν όσα επέζησαν σε άλλες μονάδες.
Όμως ο αριθμός των νεκρών ζώων είναι μεγάλος και έχουν διασκορπιστεί σε μεγάλες αποστάσεις. Δεν μπορούν οι κτηνοτρόφοι μόνοι τους να τα απομακρύνουν. Αφενός δεν έχουν την πρόσβαση και αφετέρου πρέπει αυτό να γίνει οργανωμένα και υπεύθυνα, με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, αφού ουσιαστικά ο κάμπος έχει μετατραπεί σε υγειονομική «βόμβα».
O αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Απόστολος Μπίλλης μιλώντας στον ASTRA υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν οι ανάλογοι χώροι έστω προσωρινής ταφής νεκρών ζώων στη Θεσσαλία και καλούσε τους δήμους να σπεύσουν να ανοίξουν με μηχανήματα τους δρόμους για να υπάρχει πρόσβαση στα ποιμνιοστάσια που είναι αποκλεισμένα.
«Δεν γίνεται οργανωμένη απομάκρυνση»
Όπως δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χάρης Σεσκλιώτης από τον Ριζόμυλο, «οι περισσότεροι στάβλοι καταστράφηκαν και η ορμή του νερού έχει πάει τα ζώα σε μεγάλες αποστάσεις. Κανείς δεν γνωρίζει αυτή την στιγμή τον αριθμό των νεκρών ζώων», ενώ αναφορικά με την έναρξη της απομάκρυνσης που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο ίδιος λέει πως αυτό δεν ισχύει: «Στο Στεφανοβίκειο μετέβη την Κυριακή το απόγευμα ένα φορτηγό σε μία μεγάλη μονάδα που έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή. Οταν ρωτήσαμε, ενημερωθήκαμε ότι κάποιες από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν την απομάκρυνση και την καύση έχουν πλημμυρίσει, ενώ και εκείνες που μπορούν να έρθουν από τη Βόρεια Ελλάδα δεν έχουν πρόσβαση σε αγροτικούς δρόμους που έχουν εξαφανιστεί, κάτω από τόνους λάσπης».
«Κανείς δεν μας απαντά πως θα γίνει η συλλογή των νεκρών ζώων και από ποιους», συνεχίζει ο ίδιος, την ώρα που ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε ότι «με πρώτη προτεραιότητα τη συλλογή, καύση, ταφή των νεκρών ζώων, συνεχίζουμε να κινούμαστε, πάντα όμως έχοντας τον πρώτο βαθμό ευθύνης η Περιφέρεια και πιο συγκεκριμένα ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μπίλλης, με τις υγειονομικές υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας, αλλά φυσικά και με την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Υπουργείου μας να είναι διαρκώς επί ποδός. Έχουν ξεκινήσει ήδη να μεταφέρονται τα πρώτα ψυγεία-φορτηγά σε Ημαθία, Αρκαδία, όπου έχουν ξεκινήσει οι καύσεις των νεκρών ζώων, αφενός. Αφετέρου ξεκινάει και μια διαδικασία συγκέντρωσης και οργανωμένης ταφής ζώων. Ήδη έχουμε ανοίξει και άλλα σημεία που θα μπορούν να μεταφέρονται τα νεκρά ζώα, στην Κοζάνη, την Αττική, Τρίκαλα, Καρδίτσα, αλλά σύντομα πιστεύω και στη ΒΙΠΕ Λάρισας».
«Αδυνατούμε να κάνουμε καταγραφή σε τέτοιες συνθήκες»
Οι ζημιές που αποκαλύπτονται τώρα που το φαινόμενο σταμάτησε και οι πρώτοι κτηνοτρόφοι σε περιοχές κυρίως όπως, το Στεφανοβίκειο, το Ριζόμυλο, τα Κανάλια, την Κερασιά, το Σέσκλο, την Κοκκίνα, το Αερινό και το Διμήνι, αλλά και στην περιοχή του Αλμυρού, και στο Πήλιο, σπεύδουν με κάθε μέσο να αποκτήσουν πρόσβαση στα πλημμυρισμένα ποιμνιοτάσια, είναι τεράστιες.
Διασχίζοντας ολόκληρα χιλιόμετρα με τα πόδια και μέσα στις λάσπες, τους πιάνει απόγνωση και θλίψη. Οι εικόνες που αντικρίζουν είναι αποκαρδιωτικές και οι ζημιές ανυπολόγιστες. «Όταν οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι ακόμη, γεμάτοι λάσπες και με τους δρόμους βομβαρδισμένους δεν είναι δυνατόν να γίνει ακριβής καταγραφή Τι δήλωση απωλειών θα κάνουμε;» αναρωτιέται ο κ. Σεσκλιώτης.
Στην περιοχή ειδικά του κάμπου, όπου τα πλημμυρικά φαινόμενα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, υπάρχουν κτηνοτρόφοι που έχασαν μέχρι και 400 και 500 αιγοπρόβατα και τώρα βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι.
Μεγάλες, επίσης, είναι οι απώλειες σε βοοειδή και σε ζωοτροφές. Ό,τι υπήρχε μέσα σε αποθήκες «κολυμπάει» μέσα στα ρέματα και τις πλημμυρισμένες παρακάρλιες εκτάσεις. Την ίδια ώρα, όσα αιγοπρόβατα διασώθηκαν έχουν να αρμεχτούν μέρες ολόκληρες. Πρόσβαση στις κτηνοτροφικές μονάδες δεν υπάρχει. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά το επόμενο διάστημα θα προκύψουν ελλείψεις σε γαλακτοκομικά, αφού παραμένει άγνωστο με ποια διαδικασία θα γίνει ο εφοδιασμός των γαλακτοβιομηχανιών, που αντλούν το 80% περίπου της πρώτης ύλης τους από Μαγνησία και τους υπόλοιπους Θεσσαλικούς νομούς.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό οι κτηνοτρόφοι λένε ότι «αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα».
Οι αποζημιώσεις που θα δοθούν εκτιμούν ότι δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τη ζημιά που έχουν υποστεί, πολλώ δε μάλλον όταν υπήρχαν υποχρεώσεις που έπρεπε να πληρωθούν αυτές τις μέρες κι αυτό βέβαια πλέον είναι αδύνατα όπως μπορεί να φανταστεί κανείς.
πηγή: taxydromos.gr