Προκλήσεις και ευκαιρίες για τις Περιφέρειες: Αντιμετώπιση των προβλημάτων της τοπικής ανάπτυξης
Η τοπική ανάπτυξη αποτελεί ζωτικό παράγοντα για την πρόοδο και την ευημερία των περιοχών. Ωστόσο, η αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρεμποδίζουν την τοπική ανάπτυξη αποτελεί μια πρόκληση για πολλές περιφέρειες σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και πολλές ευκαιρίες που προσφέρονται για να υπερνικηθούν αυτά τα εμπόδια και να προωθηθεί η τοπική ανάπτυξη με βιώσιμο και αειφόρο τρόπο. Θα εξετάσουμε λοιπόν κάποιες από τις κύριες προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες στην ανάπτυξή τους και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν αυτές οι ευκαιρίες για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης.
Κύριες προκλήσεις για την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Βελτίωση υποδομών: Με περιφερειάρχη τον Κώστα Αγοραστό στη Θεσσαλία έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες μεγάλα έργα υποδομών, όπως οδικά δίκτυα, περιβαλλοντικά έργα, ενέργεια και νερό. Η βελτίωση αυτών των βασικών υποδομών μπορεί να επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα των περιοχών και να τις καθιστά περισσότερο ελκυστικές για επενδύσεις.
Περιφερειακές ανισότητες: Σε πολλές περιπτώσεις, οι ανισότητες μεταξύ περιοχών είναι έντονες. Οι πιο απομακρυσμένες και λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές μπορεί να μην έχουν την ίδια πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και ευκαιρίες, καθιστώντας δύσκολη την προώθηση της ισότητας και της συνοχής. Η περιφέρεια Θεσσαλίας κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της μείωσης των ανισοτήτων με έργα υποδομών.
Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής:
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα και επηρεάζει αρνητικά πολλές περιφέρειες. Οι καταστροφικές καιρικές φαινόμενα, η αύξηση της θερμοκρασίας και οι πλημμύρες μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την τοπική οικονομία και την περιοχή μας.
Ευκαιρίες για τις Περιφέρειες
Ανάπτυξη Τουρισμού: Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική πηγή εσόδων για περιοχές με φυσικό κάλλος ή πολιτιστική κληρονομιά. Η ανάπτυξη τουριστικών υποδομών και προγραμμάτων μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να προωθήσει την τοπική οικονομία. Η περαιτέρω βελτίωση των υποδομών του Χιονοδρομικού Κέντρου στα Χάνια αποτελεί στοίχημα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Η επένδυση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των νέων και των ενηλίκων μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού που μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις και να συμβάλει στην καινοτομία. Με συνεχή προγράμματα η Περιφέρεια Θεσσαλίας συναινεί σ’ αυτό.
Πράσινη Ανάπτυξη: Η έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη μπορεί να παράσχει ευκαιρίες για την ανάπτυξη βιώσιμων και περιβαλλοντικά φιλικών τομέων, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η βιολογική γεωργία.
Η αντιμετώπιση των προκλήσεων της τοπικής ανάπτυξης απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό και συνεργασία μεταξύ διαφόρων ενδιαφερομένων φορέων, στη Θεσσαλία συμβαίνει αυτό στον μέγιστο βαθμό. Παράλληλα, η αξιοποίηση των ευκαιριών μπορεί να βοηθήσει τις περιφέρειες να αναπτυχθούν με βιώσιμο τρόπο και να επωφεληθούν από το δυναμικό τους. Η δέσμευση για αειφόρο ανάπτυξη και η δημιουργία κοινωνικής συνοχής είναι κρίσιμες για την επίτευξη μακροχρόνιας ευημερίας για όλους τους πολίτες.
Απόστολος Ζάντζος -Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος -Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών, Κώστας Αγοραστός, Υποψ. Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
* Ο Αποστόλης Ζάντζος, Πληροφορικός MSc, γεννήθηκε στον Βόλο το 1979. Γονείς του είναι ο Κωνσταντίνος Ζάντζος με καταγωγή από το Νεοχώρι Πηλίου και η Αικατερίνη Κέκια με καταγωγή από τον Άγιο Λαυρέντιο και το Κεραμίδι. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 2003. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων ειδίκευσης, στην «Αειφόρο Αγροτική Παραγωγή και Διαχείριση Περιβάλλοντος» και στην «Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και έχει επιμορφωθεί μεταξύ άλλων σε θέματα εκπαίδευσης ενηλίκων. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά και Γαλλικά. Έχει συμμετάσχει και έχει δημοσιεύσει εργασίες σε Ελληνικά και Διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Πιστεύει στη «Δια βίου μάθηση» και τις συνεχείς επιμορφώσεις. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός πληροφορικής από το 2003 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Διετέλεσε Υποδιευθυντής στo Γενικό Λύκειο Αλμυρού όπου εργάζεται από το 2004 μέχρι σήμερα. Με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας του Αλμυρού έχει αναπτύξει πολλές καινοτόμες δράσεις και είναι ιδιαίτερα αγαπητός. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως επιμορφωτής σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ της Μαγνησίας. Είναι εκλεγμένος με την ΔΑΚΕ Καθηγητών στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας και προσφέρει από τη θέση του ταμία του συλλόγου. Συμμετείχε σε συνέδρια της ΟΛΜΕ ως τακτικός σύνεδρος και εισηγητής. Παράλληλα κατέχει τη θέση του αναπληρωτή αιρετού στο ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας. Ασχολείται ερασιτεχνικά με την καλλιέργεια της ελιάς. Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Βασιλική Πολύζου με καταγωγή από το Περίβλεπτο του Δήμου Ρήγα Φεραίου και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά την Κατερίνα και τον Κωστή.