Όταν η ζωή του εργαζόμενου θεωρείται κόστος
Αναλυτικά:
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Συγκλονίζει η είδηση του τραγικού θανάτου εργαζόμενου 31 χρονών που, εκτελώντας χθες εργασίες συντήρησης στην οροφή του εργοστασίου της «Χαλυβουργίας Βόλου», έπεσε στο έδαφος από ύψος 20 μέτρων, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο. Ο θάνατος του έρχεται να προστεθεί στην μακρά σειρά των εργατικών «ατυχημάτων» - εγκλημάτων που από την αρχή του χρόνου θερίζουν τους εργαζόμενους σε όλη τη χώρα. Ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας με ευθύνη των εργοδοτών, απουσία ουσιαστικής επίβλεψης των εργασιών, διάλυση από τις διαδοχικές κυβερνήσεις της Επιθεώρησης Εργασίας που δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση ούτε στοιχειωδών ελέγχων, ωράρια – λάστιχο και εντατικοποίηση της δουλειάς, όλα συμβάλλουν στο να έχουν μετατραπεί οι χώροι εργασίας σε κρεματόρια.
Οι χώροι δουλειάς στους Δήμους της Μαγνησίας γνώρισαν και αυτοί τα τελευταία χρόνια μια έκρηξη των εργατικών «ατυχημάτων», ιδιαίτερα σε υπηρεσίες όπως η Καθαριότητα, το Πράσινο, οι Τεχνικές υπηρεσίες, αλλά όχι μόνο. Οι Δημοτικές αρχές, πατώντας πάνω στο νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων, ξεσαλώνουν και δεν λαμβάνουν τα μέτρα ασφάλειας που είναι υποχρεωμένες ως εργοδότες. Το αποτέλεσμα είναι οι συνάδελφοι να μην γνωρίζουν αν στο τέλος της μέρας θα επιστρέψουν σώοι και αρτιμελείς στις οικογένειες τους.
Τελευταίο παράδειγμα, που μόλις έγινε γνωστό 10 μέρες αφού συνέβη και που δεν έχει δηλωθεί ακόμα ως «εργατικό ατύχημα», είναι ο τραυματισμός συναδέλφου, εργαζόμενου στη Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου. Ο συνάδελφος, εκτελώντας μαζί με άλλους εργασίες στον εξωτερικό χώρο του παλιού κοιμητηρίου Νέας Ιωνίας, χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα και τραυματίστηκε, ευτυχώς ελαφρά. Η Δημοτική Αρχή Βόλου είναι υπόλογη για το παρολίγον νέο «έγκλημα». Και ανάγκασε εργαζόμενους του Δήμου να εκτελούν εργασίες, και δεν έλαβε ως εργοδότης τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας στο χώρο (απαγόρευση διέλευσης οχημάτων από το σημείο πραγματοποίησης των εργασιών, κατάλληλη σήμανση, επίβλεψη εργασιών από αρμόδιο στέλεχος), και δεν δήλωσε ως όφειλε το εργατικό «ατύχημα» στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Σε μια εποχή που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν δημιουργήσει τις δυνατότητες να υπάρχουν για όλες τις εργασίες ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας, αυτά δεν εφαρμόζονται, γιατί κοστίζουν στους εργοδότες. Η προστασία της ζωής του εργαζόμενου θεωρείται ένα επιπλέον κόστος, στο οποίο μπορεί να γίνει σκόντο για να βγουν μεγαλύτερα κέρδη. Τελικά η ίδια η ζωή του εργαζόμενου καταλήγει να θεωρείται κόστος και μπαίνει στη ζυγαριά. Για τους εργοδότες το κόστος για την λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας της ζωής λογίζεται πολλές φορές ως μεγαλύτερο από το κόστος της ανάρρωσης / αποζημίωσης του εργαζόμενου, γι’ αυτό και δεν παίρνονται ούτε στοιχειώδη μέτρα. Τα λεγόμενα εργατικά «ατυχήματα» είναι συχνά προσχεδιασμένα εγκλήματα.
Δεν παζαρεύουμε τις ζωές μας. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- Την άμεση διερεύνηση από την Επιθεώρηση Εργασίας των συνθηκών του ατυχήματος του συναδέλφου μας εργαζόμενου στο Δήμο Βόλου.
- Την διαπίστωση και την απόδοση ευθυνών για την μη νόμιμη πραγματοποίηση εργασιών στον εξωτερικό χώρο του παλιού κοιμητηρίου Νέας Ιωνίας, με την χρησιμοποίηση εργαζομένων του Δήμου Βόλου.
- Την σύνταξη, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής Βόλου, ολοκληρωμένης και αναλυτικής Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου για όλους τους χώρους και τα πόστα εργασίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας.