ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο Προάστιο Δήμου Παλαμά το 8ο Εθνολογικό Συνέδριο-Καραγκούνικο Αντάμωμα

Στο Προάστιο Δήμου Παλαμά το 8ο Εθνολογικό Συνέδριο-Καραγκούνικο Αντάμωμα

Με θέμα «Το υδάτινο στοιχείο στη Θεσσαλική Πεδιάδα. Ιστορικές, κοινωνικές και πολιτιστικές διαστάσεις», πραγματοποιείται στις 14, 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2023 στο Προάστιο του Δήμου Παλαμά, έδρα της Δημοτικής Ενότητας Σελλάνων, στο νομό Καρδίτσας, το 8ο Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο Θεσσαλών Καραγκούνηδων.

Μετά το πέρας των τριήμερων εργασιών του επιστημονικού συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί (απόγευμα Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023) στην πλατεία του Προαστίου, πολιτιστική, εορταστική εκδήλωση, το μεγάλο «8ο Αντάμωμα των Καραγκούνηδων», με τη συμμετοχή συλλόγων, φορέων και μεμονωμένων ατόμων με παραδοσιακές καραγκούνικες φορεσιές από συλλόγους όλης της θεσσαλικής πεδιάδας, αλλά και από θεσσαλικούς - καραγκούνικους συλλόγους από άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Το 8ο Εθνολογικό Συνέδριο & Καραγκούνικο Αντάμωμα συνδιοργανώνουν η Αμφικτιονία Θεσσαλών Καραγκούνηδων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Δήμος Παλαμά και η Περιφέρεια Θεσσαλίας - Π.Ε. Καρδίτσας.

Πολλοί γνωστοί επιστήμονες και ερευνητές εκδήλωσαν ήδη την επιθυμία τους, να  συμμετάσχουν, με συγκεκριμένο θέμα που επέλεξαν, ως εισηγητές στο Συνέδριο.

Θυμίζουμε, για όσους ακόμα ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος ως ομιλητές στο 8ο Εθνολογικό μας συνέδριο, ότι πρέπει να δώσουν το τίτλο του θέματός τους μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023, στο mail της Αμφικτιονίας: amfiktionia.thess.kar@gmail.com ή στο τηλέφωνο +30-6937030820 (κ. Απ. Φιρφιρής). Στη συνέχεια θα καταρτιστεί το πρόγραμμα, το οποίο και θα ανακοινωθεί από την Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής.

Υπενθυμίζουμε τους θεματολογικούς άξονες του 8ου Εθνολογικού Συνεδρίου:

  1. Γεωλογικές μεταβολές στη θεσσαλική λεκάνη.
  2. Θεσσαλική λίμνη: Μύθος και πραγματικότητα.
  3. Νεολιθικός πολιτισμός στη Θεσσαλία. Η συμβολή του υδάτινου στοιχείου.
  4. Πηγές, ποταμοί και λίμνες, από την αρχαία μέχρι και τη νεότερη θεσσαλική ιστορία. Μύθοι, θρύλοι, δοξασίες, παραδόσεις και πραγματικότητα.
  5. Τελετές και μυστήρια με επίκεντρο το υγρό στοιχείο, από την αρχαιότητα ως σήμερα.
  6. Ήθη, έθιμα, παραδόσεις, μύθοι και θρύλοι με αναφορά στο υδάτινο στοιχείο.
  7. Το νερό στη λογοτεχνία και την τέχνη.
  8. Το νερό στην οικιστική ζωή, την οικοτεχνία, τη γαστρονομία, την λαϊκή τέχνη και την οικονομία.
  9. Ο Σελλανίτικος βάλτος (περιοχή Προαστίου). Βιωματικές, κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις.
  10. Ο υδροβιότοπος της Μεταμόρφωσης (Κουρτίκιον Έλος) στο Τιτάνιον όρος και το Ιερό Προσκύνημα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Αγιά Σωτήρα).
  11. Τα επιφανειακά νερά και ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας. Ανάπτυξη και προοπτική.

Για το Αμφικτιονικό Συμβούλιο 

Ο Πρόεδρος της Αμφικτιονίας:  Απόστολος Φιρφιρής

Ο Α’ Γραμματέας: Γιάννης Γκάτζικος