Αναλυτικά
Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και ιδιωτικοποίησης της που εκπορεύεται από την Ε.Ε και υλοποιείται εδώ και χρόνια απ’ όλες τις κυβερνήσεις Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αδειοδοτούνται και εγκαθίστανται χιλιάδες φωτοβολταικά επιχειρηματικών ομίλων, σε μεγάλες γεωργικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις πολλών περιοχών της Θεσσαλίας, από τα οποία αποκομίζουν μεγάλα κέρδη, μετατρέποντας την ενέργεια σε πανάκριβο εμπόρευμα για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες.
Αρωγός σ’ αυτήν την πολιτική, με το ψευδεπίγραφο περίβλημα της πράσινης ανάπτυξης, είναι και η νεοδημοκρατική περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, που εγκρίνει εκατοντάδες ΜΠΕ για φωτοβολταικά, ακόμα και σε περιοχές Natura 2000, σε αρκετές περιπτώσεις και με τις ψήφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κ. Τσιλιμίγκα (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), της ναζιστικής Ελληνικής Αυγής και της Θεσσαλίας Πράσινης περιφέρειας (Θ. Ακρίβος).
Στην συνεδρίαση του Π.Σ (29/6/23), εγκρίθηκαν, με την διαφωνία της «Λαικής Συσπείρωσης», οι ΜΠΕ άλλων δυο τεράστιων φωτοβολταϊκών πάρκων σε γεωργικές εκτάσεις 3.600 στρεμμάτων στη θέση «Αργυρόμυλος» των Δ.Ε Κοιλάδας και Κραννώνα των Δήμων Λαρισαίων και Κιλελέρ, ισχύος 390,00065 MW και αντίστοιχα 4.176 στρεμμάτων στη θέση «Μαυρόγειες – Πικατούρια» των Δ.Ε Φύλλου και Κραννώνα των Δήμων Παλαμά και Κιλελέρ, ισχύος 253,0021 MW και συνοδά έργα αυτών. Μάλιστα το σύνολο των 7.776 στρεμμάτων των παραπάνω γεωργικών εκτάσεων, είναι ενταγμένες στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000, ενώ οι περιοχές αυτές βρίσκονται κοντά σε οικισμούς σε αποστάσεις μικρότερες από τα 600 μέτρα που ορίζει ο νόμος.
Η «Λαική Συσπείρωση» Θεσσαλίας, καταψήφισε και τις συγκεκριμένες ΜΠΕ όπως και όλες τις άλλες, εκφράζοντας την πάγια αντίθεσή της στην πολιτική που παραδίδει την ενέργεια στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων για να θησαυρίζουν, αλλά και γιατί καταστρέφεται πολύτιμη γεωργική γη ή χορτολιβαδικές εκτάσεις – βοσκότοποι, τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές που ανήκουν και στο δίκτυο Natura 2000, όσο και γενικότερα στη Θεσσαλία.
Η εγκατάσταση και των συγκεκριμένων φωτοβολταικών πάρκων, θα εξυπηρετήσει αποκλειστικά τα κέρδη της εταιρείας. Οι κάτοικοι της περιοχής και γενικότερα οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες, όπως έχει αποδειχτεί από την επέλαση των ιδιωτικών επενδύσεων σε φωτοβολταικά και αιολικά, που επέτρεψαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, η περιφερειακή και τοπική διοίκηση εδώ και χρόνια, πληρώνουν πολύ ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα για να αυξάνονται τα κέρδη των εταιρειών, ενώ θα αυξηθεί ο αριθμός των λαικών οικογενειών που δεν θα έχουν ρεύμα, λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Η εξάπλωση τεράστιων ή μικρότερων επιχειρηματικών φωτοβολταικών πάρκων, τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όσο και γενικότερα στη Θεσσαλία, ανατρέπει σταδιακά τον γεωργοκτηνοτροφικό χαρακτήρα πολλών χωριών, που ερημώνουν, στερώντας απολύτως χρήσιμα αγροτοδιατροφικά προϊόντα από το λαό μας, που εισάγονται από το εξωτερικό.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας, τάσσεται κατά της απελευθέρωσης και της παράδοσης της ενέργειας στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, που την μετατρέπουν σε πανάκριβο εμπόρευμα, καταστρέφουν το περιβάλλον, μεγάλες και χρήσιμες γεωργοκτηνοτροφικές εκτάσεις.
Άμεσα διεκδικεί την κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ σε ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, καύσιμα. Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής. Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων – λιγνίτης – κόντρα στις δεσμεύσεις της Ε.Ε για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα των γεωργοκτηνοτρόφων.
Σήμερα η χώρα μας έχει τις υλικές προϋποθέσεις για να καλύψει τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών και της βιομηχανίας σε φθηνή ενέργεια. Διαθέτει έμπειρο, πολυάριθμο εργατικό δυναμικό υψηλής τεχνολογικής και επιστημονικής ειδίκευσης. Διαθέτει σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, όπως ο λιγνίτης, το υδάτινο δυναμικό, τον αέρα, τον ήλιο. Με την κοινωνικοποίηση τους, στα πλαίσια του εθνικού κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της παραγωγής, με εργατική εξουσία, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για φθηνή ενέργεια σε όλο το λαό, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Αυτό που εμποδίζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που δημιουργεί κίνδυνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, είναι η εκμετάλλευση αυτών των δυνατοτήτων από τους επιχειρηματικούς ομίλους με σκοπό το κέρδος.