«Γνωρίζουμε ότι ένα εμπορικό πλοίο πλησίασε το σκάφος και οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν βοήθεια. Όμως, οι συνθήκες της βύθισης, σύμφωνα με ορισμένους μάρτυρες, δείχνουν ότι υπήρξε μανούβρα από το ελληνικό Λιμενικό προκειμένου να βγει το σκάφος από τα ελληνικό SAR (ζώνη έρευνας και διάσωσης) και να συνεχίσει την πορεία του σε άλλη χώρα», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Μεσόγειο, Βίνσεντ Κότσετελ για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.
Τι ακριβώς έγινε;
Ένα μικρό μετασκευασμένο για πάστωμα ανθρώπων πλοίο, χωρίς πιστοποιητικά, με 750 εξαντλημένους, σε καλές καιρικές συνθήκες, βυθίστηκε εντός της ζώνης επιχειρησιακής ευθύνης της Ελλάδας. Πριν από 13 ώρες το Λιμενικό γνώριζε για την κίνηση του πλοίου, ήταν για ώρες δίπλα του και το παρακολουθούσαν παραπλέοντα πλοία, σκάφος του λιμενικού και ιπτάμενα μέσα.
Γιατί βυθίστηκε; Γιατί χάθηκαν 600 ταλαίπωροι άνθρωποι;
Αρχικά οι «υπεύθυνοι» είπαν πως δεν είχαν δικαιοδοσία. Μετά είπαν πως από το σαπιοκάραβο αρνήθηκαν να τους διασώσουν. Ποιοι; Είπαν πως είχαν επαφή με τον καπετάνιο -δηλ. τον διακινητή. Οι παστωμένοι και εξαντλημένοι πρόσφυγες ήθελαν διάσωση. Ποτέ δεν δόθηκε εντολή διάσωσης. Μετά είπαν πως δεν μπορούσαν να τους προσεγγίσουν για να μην τους τουμπάρουν. Μάθαμε ότι μπορούσαν και τους έδεσαν κιόλας. Για να τους διασώσουν; Είπαν πως δεν μπορούσαν να κάνουν διάσωση. Μάθαμε πως διασώσεις σε παρόμοια πλοία γίνονται κανονικά. Είπαν πως τους έστειλαν φαγητό και νερό αλλά ποτέ δεν τους έδωσαν σωσίβια. Είπαν πως το σκάφος αναποδογύρισε γιατί έγινε μετατόπιση φορτίου. Τρικυμία δεν υπήρχε και οι άνθρωποι ήταν τόσο στριμωχτά που ήταν αδύνατο να μετακινηθούν. Λένε πως τα pushbacks είναι αβάσιμες κατηγορίες. Όλη η Ευρώπη το ξέρει ότι το έχουν κάνει πολλές φορές και καταδικάστηκαν για το Φαρμακονήσι. Έχουν όμως δίκιο γιατί τώρα έκαναν το σκάφος pushforword προς την Ιταλία ή τη Μάλτα!
Οι ευθύνες των ελληνικών αρχών είναι φανερές. Γίνεται έρευνα αλλά ο Ντογιάκος επέβαλε μυστικότητα. Να κάνουμε πειθαρχία και να περιμένουμε να γίνουν οι εκλογές;
Εφόσον το σκάφος ήταν χωρίς σημαία και σε ύδατα ευθύνης της Ελλάδας, έπρεπε το Λιμενικό να πράξει τα δέοντα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες της θάλασσας. Δείτε για την υποχρέωση διάσωσης της Ελλάδας
εδώ
Δείτε και το
σχετικό ρεπορτάζ του γερμανικού WDR, που αναφέρεται σε μαρτυρίες περίπου 10 επιζώντων προσφύγων, ότι το σκάφος ρυμουλκήθηκε τρεις φορές προς την Ιταλία, έγειρε και βυθίστηκε.
Κάποιοι υπάνθρωποι δείχνουν απίστευτη αναλγησία. Και κάποια ακροδεξιά κόμματα ζητούν από τους «ευαισθητούληδες» να πάρουν από έναν πρόσφυγα στο σπίτι τους. «Δεν αντέχουμε άλλους λαθρομετανάστες» λένε, αδιαφορώντας για τα θύματα των πολέμων, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της εκμετάλλευσης, των ελιτ της νεοαποικιοκρατίας και της κλιματικής κρίσης.
Την ίδια ώρα η Τουρκία φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες του πολέμου, ο Λίβανος των 6 εκατ. φιλοξενεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο, η Ιορδανία των 12 εκατ. φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο.
Κατά τα άλλα, κάποιοι εξαντλούν την ευαισθησία τους στο πολιτικό face control στις διαδηλώσεις συμπαράστασης…