Ακόμη μια δύσκολη χρονιά ξεκίνησε για γεωργούς και κτηνοτρόφους
Σε δήλωσή του για την οικονομική κατάσταση των γεωργών και κτηνοτρόφων ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας κ. Χαράλαμπος Αραμπατζής αναφέρει τα εξής:
Αυτές τις μέρες ξεκίνησε η συγκομιδή των σιτηρών και τα πρώτα δείγματα των τιμών είναι τουλάχιστον απογοητευτικά.
Στο κριθάρι η τιμή φέτος διαμορφώνεται μεταξύ 0,14-0,17 € /κιλό, όταν πέρσι η αντίστοιχη τιμή ήταν 0,30-0,32€/κιλό.
Στο σιτάρι η τιμή είναι μειωμένη κατά 60% από πέρυσι, ενώ το ίδιο ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα δημητριακά.
Για τις υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες του νομού (μήλα, κεράσια, ελιές) τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα με τεράστια προβλήματα στην παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών.
Συνεπώς, την ώρα που το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί κατά 40% από πέρυσι με διπλασιασμό τιμής στα γεωργικά εφόδια και την ενέργεια, έχουμε μια μείωση του εισοδήματος στο 50% για τους γεωργούς του κάμπου και του ορεινού όγκου.
Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους τα πράγματα κάθε χρόνο γίνονται και χειρότερα με προβλέψεις για μείωση των κοπαδιών. Είναι η τέταρτη συνεχή χρονιά που οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλη μείωση στα έσοδα, με τις οικογένειές τους να έχουν θέματα επιβίωσης.
Και, ενώ οι αγρότες είναι σε πλήρη οικονομική απόγνωση από το υψηλό κόστος καλλιέργειας και τις χαμηλές τιμές πώλησης, προκύπτει ζήτημα και με την ανασφάλεια από τις επιδοτήσεις.
Πιο συγκεκριμένα φέτος υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ από τους αγρότες, καθώς, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια στα μέσα Ιουνίου είχε ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία των ηλεκτρονικών δηλώσεων, φέτος ακόμη δεν
έχει ετοιμαστεί ακόμη η πλατφόρμα.
Το αποτέλεσμα είναι πως ενώ η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο αγροδιατροφικό παραγωγικό μοντέλο, οι αγρότες δεν γνωρίζουν αν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά. Οι αγρότες πορεύονται στο άγνωστο χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια από την πολιτεία.
Για την αντιστροφή αυτής της θνησιγενούς κατάστασης ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων που αποτελείται μεταξύ άλλων από τις εξής:
-Άμεση κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.
-Επιδότηση για την αγορά εφοδίων και λιπασμάτων.
-Γρηγορότερη καταβολή αποζημιώσεων.
-Απλοποίηση της διαδικασίας και ένταξη όλων των παραγωγών σε χρηματοοικονομικά εργαλεία χορήγησης κεφαλαίου κίνηση με χαμηλό επιτόκιο από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πρέπει οι αρμόδιοι να αντιληφθούν επιτέλους πως η στήριξη των αγροτών δεν είναι μόνο ένα στοίχημα για τη διάσωση μιας μεγάλης επαγγελματικής κατηγορίας, αλλά και ένα στοίχημα για την οικονομική επιβίωση της χώρας που θα είναι ανεξάρτητη και θα μπορεί να τρέφει τον πληθυσμό της με ντόπια, αγνά και ποιοτικά προϊόντα.