"Ρυθμίσεις που δεν επιλύουν κανένα πρόβλημα, δε κοιτούν τη κοινωνία στα μάτια, δε βλέπουν έξω από τα υπουργικά γραφεία"
Κατά τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών τοποθετήθηκε ως εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α η Αν. Τομεάρχης Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου.
Η Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στο ζήτημα των ρυθμίσεων, το οποίο αποτελεί και την κεντρική ιδέα στο αφήγημα της Κυβέρνησης. Όπως ανέφερε η Βουλευτής, η Κυβέρνηση επιλέγει να επαναφέρει τις ρυθμίσεις του 2019 του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ χωρίς προσαρμογή στα σημερινά οικονομικά δεδομένα.
Η κατάσταση όμως στην οικονομία γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική και απαιτεί γενναίες λύσεις. Τα νοικοκυριά έχουν απωλέσει τεράστιο μέρος της αγοραστικής τους δύναμης, όπως σημειώνει το Ινστιτούτο Εργασίας από το 2022 (18%) και η Eurostat φέτος, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη 19η θέση με μόνο τη Βουλγαρία, Λετονία και τη Σλοβακία να βρίσκονται κάτω από εμάς. Τα χρέη στη φορολογική αρχή είναι πάνω από 113 δις και στους ΦΚΑ 45 δις. Πάνω από 4 εκατομμύρια είναι πια οι οφειλέτες στην εφορία.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η απάντησή της ΝΔ είναι να φέρει ρυθμίσεις που αφορούν πολύ λίγους αφού θα μπορούν να επανενταχθούν όσοι απώλεσαν παλιότερες ρυθμίσεις, με την καταβολή δύο δόσεων. Για να υπαχθούν όμως εκ νέου και για τον υπολειπόμενο αριθμό δόσεων θα πρέπει να ρυθμίσουν και ό,τι άλλο μη ρυθμισμένο υπάρχει. Αυτό πρακτικά σημαίνει, τόνισε η Βουλευτής, ότι πρέπει να πληρωθούν 3 δόσεις σ’ ένα μήνα. Ποιος θα το διατηρήσει αυτό; Ποιος οικογενειακός προϋπολογισμός θα το αντέξει;
Αναφορικά με τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου, η βουλευτής στάθηκε μεταξύ άλλων στο άρθρο 71 το οποίο προβλέπει την παραχώρηση της διαχείρισης των κοινόχρηστων εκτός συναλλαγής τμημάτων αιγιαλού και παραλίας στην ΕΤΑΔ. Η ΝΔ, τόνισε, παρακάμπτει με αυτό τον τρόπο σχετικές αποφάσεις του ΣΤΕ. Ως ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε η Βουλευτής, είχαμε εξαιρέσει τα συγκεκριμένα από την διαχείριση της ΕΤΑΔ, ακράδαντα πιστεύοντας ότι ο κοινόχρηστος χαρακτήρας των εκτάσεων αυτών οφείλει και πρέπει να διασφαλίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών και τις σχετικές υπηρεσίες του ώστε να λειτουργούν προς όφελος όλων των πολιτών.
Το άρθρο 80, συνέχισε η Βουλευτής, είναι η μεγαλύτερη ένδειξη της κοντόφθαλμης και επικοινωνιακής πολιτικής της ΝΔ. Αφού κατήργησε τη 13η σύνταξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, έρχεται σήμερα να περάσει προεκλογικό μποναμά στους συνταξιούχους με εφάπαξ ποσά 200 ή 300 ευρώ. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έχει συγκεκριμένη θέση. Επαναφορά της μόνιμης και σταθερής 13ης σύνταξης, μόνιμη αποκατάσταση της προσωπικής διαφοράς και θέσπιση αφορολόγητου στο ποσό των 12.000 ευρώ.
Στο άρθρο 59, η Κυβέρνηση της ΝΔ. ανακαλεί την παραχώρηση του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων Αυλίδας (ΚΕΒΑ) στην ΕΡΤ και καταργεί τη «Φωνής της ΕΡΤ» που φτάνει σήμερα σε εκατομμύρια Έλληνες ομογενείς σε όλο τον κόσμο, στους πομπούς των ναυτεργατών στα ποντοπόρα καράβια και στους οδηγούς φορτηγών που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Παράλληλα, φέρνει αυτή τη ρύθμιση, ενώ γνωρίζει ότι ενώπιον του ΣΤΕ εκκρεμεί εκδίκαση σχετικής προσφυγής. Γιατί λοιπόν τόση πρεμούρα να δημιουργηθεί τετελεσμένο; Ποιος τελικά ωφελείται από αυτή τη διάταξη που αρπάζει 1100 στρέμματα με σημαντική υποδομή ενημέρωσης και πληροφόρησης, από την ΕΡΤ;, διερωτήθηκε η Βουλευτής.
Τέλος, αναφορά έκανε η Βουλευτής και στην προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 61 η οποία προβλέπει ότι για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους οι λοιπές θυγατρικές της Ε.Ε.ΣΥ.Π. μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις δανεισμού εργαζομένων με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα ανεξαρτήτως της φύσεως των υπηρεσιών τους. Πλέον δηλαδή θα μπορούν να συνάπτονται συμβάσεις δανεισμού εργαζομένων με οποιαδήποτε εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, γεγονός το οποίο δημιουργεί προβληματισμό σχετικά με τη σκοπιμότητα νομοθέτησής του.
Κλείνοντας η Βουλευτής ανέφερε ότι η ΝΔ καταθέτει ένα σχέδιο νόμου που περιέχει μια σειρά προβληματικών ρυθμίσεων που δεν επιλύουν τίποτε απολύτως σε επίπεδο πολιτών. Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται βιαστικά, να κλείσει ζητήματα, αλλά δεν κοιτάει πραγματικά την κοινωνία στα μάτια, δεν βλέπει έξω από τα υπουργικά γραφεία. Καμία συναίσθηση, καμία επαφή.