ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ζ. Μακρή με τον ΓΓ κ. Βούτσινο για τις μεταρρυθμίσεις του ΥΠΑΙΘ στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Η Ζ. Μακρή με τον ΓΓ κ. Βούτσινο για τις μεταρρυθμίσεις του ΥΠΑΙΘ στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Η υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κα Ζέττα Μ. Μακρή διοργάνωσε, στο Βόλο, σε συνεργασία με τον ΓΓ Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας κ. Βούτσινο ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Μεταρρύθμιση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση:  επιλογή, καινοτομία, εξέλιξη» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, η κα Μακρή ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την ανταπόκρισή τους στην πρωτοβουλία της να πραγματοποιηθεί μια ανοιχτή συζήτηση γύρω από την προοπτική της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ενώ ευχαρίστησε προσωπικά και τον ΓΓ κ. Βούτσινο και τους στενούς συνεργάτες του κα Πισλή, διευθύντρια του γραφείου του και εθνική συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας  και τον κ. Καπουτσή, αναπληρωτή προϊστάμενο της διεύθυνσης επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Η δυναμική παρουσία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και στελεχών της εκπαίδευσης και η αθρόα συμμετοχή  εκπροσώπων φορέων, επαγγελματικών σωματείων και επιχειρήσεων στήριξαν πολύπλευρα την διοργάνωση. Οι ομιλίες, παρεμβάσεις και τοποθετήσεις από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων, τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου και Νέας Ιωνίας, τον Όμιλο LAFARGE, την ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε. ανέδειξαν τους σκοπούς της εκδήλωσης σε απευθείας σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Η υφυπουργός Παιδείας άνοιξε την συζήτηση παρουσιάζοντας το κυβερνητικό έργο της τετραετίας, εξειδικεύοντας τον απολογισμό στη νέα φιλοσοφία που έφερε η κυβέρνηση στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επαγγελματικές προκλήσεις, παρέχοντας γνώσεις σε κλάδους υψηλής ζήτησης με επαγγελματική προοπτική.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του ρόλου των Επαγγελματικών Λυκείων και την ίδρυση 25 Πρότυπων ΕΠΑΛ, ένα από αυτά και το ΠΕΠΑΛ Βελεστίνου, με σταδιακή επέκταση της μεταρρύθμισης σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας και σημείωσε ότι η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων στο Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, αποτυπώνεται και με αριθμούς, καθώς, το τρέχον σχολικό έτος, στα ΕΠΑΛ φοιτούν 106.680 μαθητές, 4.274 μαθητευόμενοι είναι στο μεταλυκειακό έτος και 6 στις 10 επιχειρήσεις, που προσφέρουν θέσεις μαθητείας, είναι ιδιωτικές. Πρόσθεσε, επίσης, ότι τα ΠΕΠΑΛ θα αποτελούν και Κέντρα Επιμόρφωσης για τους εκπαιδευτικούς των τεχνικών ειδικοτήτων, με σκοπό τη συνεχή και πολύπλευρη ενημέρωσή τους και τη διατήρηση υψηλού επιπέδου παροχής επαγγελματικής εκπαίδευσης στους μαθητές.

Η κα Μακρή τόνισε τη σημασία και τον συμβολισμό ένταξης της εκδήλωσης στο Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, που επανασηματοδοτεί την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για την εδραίωση της διάστασης της νεολαίας σε όλους τους τομείς χάραξης πολιτικών. 

Στη συνέχεια, έδωσε τη σκυτάλη στον ΓΓ του ΥΠΑΙΘ κ. Βούτσινο, τον καθ’ ύλην αρμόδιο για τον νευραλγικό τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ο οποίος ανέφερε: «… Η μεταρρύθμιση, που πλέον εφαρμόζεται, στηρίζεται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Διά Βίου Μάθηση και όχι σε αποσπασματικές παρεμβάσεις, με κύριο στόχο τη σύνδεσή τους με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, με την ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων. Το άναρχο και νεφελώδες τοπίο των προηγούμενων ετών τακτοποιείται με σταθερά και συντονισμένα βήματα. Με συνολικές και σωρευτικές αλλαγές, οι οποίες έχουν ως αφετηρία το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει πλέον την Ε.Ε.Κ., όπως αυτό αποτυπώθηκε στον νόμο 4763/2020 του ΥΠΑΙΘ και στηρίζεται σε ένα στιβαρό σύστημα διακυβέρνησης σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, δημιουργήθηκε ένα νέο, σύγχρονο πλαίσιο που ήδη αποφέρει καρπούς. Ένα σύστημα που βασίζεται σε δύο κύρια χαρακτηριστικά: τον ενιαίο κοινό σχεδιασμό των δράσεων σε εθνικό επίπεδο και την ουσιαστική συμμετοχή των κύριων συντελεστών της οικονομίας στον σχεδιασμό της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης».

Η υφυπουργός Παιδείας ανέφερε στην αποφώνησή της «Η απόφασή μας να διοργανώσουμε μια συζήτηση γύρω από τις μεταρρυθμίσεις στην επαγγελματική εκπαίδευση, τις επιλογές στην επαγγελματική κατάρτιση, τις καινοτομίες και τις εξελίξεις στο εκπαιδευτικό αυτό περιβάλλον ήταν απολύτως συνειδητή και στηρίζεται στις εναλλακτικές ποιοτικές διαδρομές που θέλουμε να προσφέρουμε στη νεολαία, στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας, όπως αποτυπώνονται και επικαιροποιούνται στον παγκόσμιο επαγγελματικό στίβο και σε συνεργασία με τα επαγγελματικά σωματεία και τους φορείς.

Επιβράβευση του έργου μας και παγκόσμια αναγνώριση αποτελεί η έγκριση της αίτησης της Ελλάδας για ένταξη της στον οργανισμό WorldSkills Europe, που προωθεί την επαγγελματική, τεχνολογική και προσανατολισμένη στις υπηρεσίες εκπαίδευση και κατάρτιση, σε ολόκληρη την Ευρώπη, συνεργαζόμενος με τη νεολαία, τους εκπαιδευτικούς, τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, ώστε να βοηθήσει στην προετοιμασία του εργατικού δυναμικού για τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος».