Στην πρώτη για τη νέα χρονιά απεργιακή κινητοποίηση κατεβαίνουν την ερχόμενη Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί της Μαγνησίας, στο πλαίσιο πανελλαδικής απεργίας, ενάντια στην αξιολόγηση, όπως προωθείται από το Υπουργείο Παιδείας στην εκπαίδευση. Το απεργιακό ραντεβού δίνεται για τις 10:30 το πρωί, στην πλατεία Αγίου Νικολάου στον Βόλο.
Απεργούν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί
Αντιδρούν στην αξιολόγηση ως προϋπόθεση μονιμοποίησης νεοδιορισμένων που βρίσκονται σε "ομηρία"
Νωρίτερα, τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος, θα συμμετέχει στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων που θα γίνει στην Αθήνα, με αφορμή την απεργία της ερχόμενης Τετάρτης.
Όπως είναι γνωστό, ο εκπαιδευτικός κόσμος στη Θεσσαλία βρίσκεται σε αναμονή του ορισμού συμβούλων που θα αναλάβουν να κάνουν την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του νέου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας. Οι 110 νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί στη Μαγνησία είναι οι πρώτοι που θα αξιολογηθούν πριν μονιμοποιηθούν, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και μήνες, σύμφωνα με τον νόμο που προβλέπει μονιμοποίηση με τη συμπλήρωση της διετούς υπηρεσίας.
Πρόκειται ουσιαστικά για την ενεργοποίηση του τρίτου πυλώνα αξιολόγησης της εκπαίδευσης, η οποία ξεκίνησε με την αξιολόγηση των σχολείων και του εκπαιδευτικού συστήματος μέσω της ελληνικής «Pisa». Σε αυτή τη φάση θα αξιολογηθούν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εάν δεν κριθούν επαρκείς ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο θα πρέπει να επιστρέψουν στα… θρανία και να επιμορφωθούν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλη Μούσιο, η αξιολόγηση πρόκειται σε πρώτη φάση να ξεκινήσει από νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς που μολονότι έχουν συμπληρώσει την προβλεπόμενη διετή υπηρεσία στην δημόσια εκπαίδευση ακόμη δεν έχουν μονιμοποιηθεί με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας που τους κρατά σε ομηρία. Από τους 110 νεοδιόριστους, οι 50 (42 στην ειδική αγωγή και 8 στην γενική εκπαίδευση), θα έπρεπε να έχουν διοριστεί τα δύο τελευταία χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχουν μονιμοποιηθεί, παρά την πρόβλεψη του Νόμου.
Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να έχουν μονιμοποιηθεί εδώ και πέντε μήνες φαίνεται όμως ότι θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν…
«Ως κλάδος αφενός διαφωνούμε με τον κατακερματισμό της μονιμοποίησης των νεοδιόριστων, καθώς σε άλλες περιοχές όπου έχουν οριστεί σύμβουλοι θα ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης και σε άλλες θα έρθει σε δεύτερη φάση. Επιπλέον είμαστε υπέρ της αξιολόγησης αλλά με κυρίαρχο όργανο τον Σύλλογο Διδασκόντων και βάσει μιας διαδικασίας που δεν θα οδηγεί σε κατηγοριοποιήσεις σχολείων», σημείωσε.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί θα αξιολογηθούν ως προς το διδακτικό και παιδαγωγικό τους έργο αλλά και ως προς την υπηρεσιακής του συνέπεια και επάρκεια.
Το έργο των εκπαιδευτικών αξιολογείται από τρία στελέχη εκπαίδευσης. τον σύμβουλο εκπαίδευσης επιστημονικής ευθύνης, τον σύμβουλο εκπαίδευσης παιδαγωγικής ευθύνης του σχολείου και τον διευθυντή του σχολείου.